Lebedele, vedetele unui iaz de pe malul Streiului

1410

În apropiere de Călan, o baltă lăsată neîngrijită în ultimii ani, pe care localnicii au împânzit-o cu gunoaie a devenit „casă” pentru un cuplu de lebede.

Vedetele iazului, ocupat şi de alte specii de păsări sălbatice, au sosit aici în urmă cu vreo lună, spun oamenii din zonă, şi au început să îşi clădească un cuib din stufăriş, într-un loc ferit din mijlocul apei. Femela a depus câteva ouă, pe care le cloceşte în cea mai mare parte a timpului, în timp ce „soţul” ei îi apără teritoriul de intruşi şi îi aduce mâncare. Noua familie atrage zilnic o mulţime de localnici în jurul bălţii.

„Am venit să le arăt copiilor lebedele şi să le aducem pâine şi pufuleţi. Femela iese rar din trestie pentru a veni la mal, însă masculul este prietenos. Atunci când vede că aruncăm pâinea fărâminţată în apă pluteşte spre noi şi se hrăneşte cu ea. De vreo două săptămâni venim aici aproape în fiecare zi să le vedem. În curând vor avea pui”, spune Maria, o tânără din Călan.

Tone de gunoaie s-au adunat în ultimii ani în jurul bălţii din vecinătatea Streiului şi abia de câteva zile, în urma apelurilor unor localnici, o parte din ele a fost adunată.

„Vedeam lebedele atât de frumoase, plutind în apele înconjurate de mizerie. Nici acum nu este curăţenie, iar cu cât ajung mai mulţi oameni aici, cu atât balta va fi mai poluată, iar lebedele vor fi în mai mare pericol”, crede o altă tânără venită în „vizită” la familia de lebede.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *