Fosta școală de ucenici a Uzinelor de Fier din Hunedoara, lăsată în paragină

La aproape un an de la incendiul care a mistuit-o, clădirea istorică a Şcolii de ucenici din Hunedoara s-a transformat o ruină.

În iunie 2020, clădirea cu trei etaje a fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de fier ale Hunedoarei a fost cuprinsă de flăcări. Monumentul istoric de pe vechea platformă industrială a municipiului, ridicat în anii ´30 la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, însă înconjurat în prezent de un teren viran, de rămăşiţe ale construcţiilor siderurgice şi de hale industriale, era anul trecut abandonat de aproape un deceniu.

De câţiva ani, reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal – Hunedoara, în al cărui patrimoniu se află, l-au pus în vânzare cu suma de 200.000 de euro, împreună cu terenul din jurul său, de aproape un hectar. Clădirea nu a mai fost vândută deşi, la un moment dat, în 2014, conducerea Primăriei Hunedoara plănuia achiziţia ei şi transformarea ei într-un muzeu al fierului.

Incendiul izbucnit din cauze neclare a mistuit etajul superior, mansarda şi acoperişul clădirii aflate pe lista monumentelor istorice, dar căreia nu îi era asigurată paza. Acoperişul a fost distrus în mare parte, iar prin tavanele şubrezite şi lăsate fără protecţie apele pluviale au trecut nestingherite şi au afectat clădirea şi aşa ruinată şi devastată de hoţi.

Singura măsură luată în ultimul an în ce priveşte fosta Şcoală de Ucenici a fost înconjurarea acesteia cu o bandă de plastic şi agăţarea în faţa ei a unor planşe prin care trecătorii sunt înştiinţaţi că accesul în interior le este interzis.

Fosta Şcoală de ucenici, locul unde erau instruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a fost construită în 1936, în vremea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei. În deceniile următoare, până în anii ’90, clădirea a mai fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici.

Centrala Hidroelectrică Retezat va fi retehnologizată. Investiție estimată la 77 de milioane de euro 

Lebedele, vedetele unui iaz de pe malul Streiului 

(VIDEO) Cetatea Devei, la cinci ani de la inaugurarea lucrărilor de restaurare

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului