Centrala Hidroelectrică Retezat va fi retehnologizată. Investiție estimată la 77 de milioane de euro

1032

Hidroelectrica a inițiat astăzi, 15 aprilie, pe platforma e-licitație.ro, procedura de achiziție publică pentru lucrări de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat. Proiectul, estimat la 76.982.606,97 euro, urmează să fie atribuit ca urmare a parcurgerii unui proceduri competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preț. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităților interesate  este 24 mai 2021, ora 11:00,  la sediul Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al  Hidroelectrica.

Retehnologizarea C.H.E. Râul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroelectrica și ne-am propus că lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente și instalații vitale pentru companie și care trebuie să între într-un nou ciclu de viață și exploatare comercială. Va asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare și modernizare și nu suntem dispuși să facem rabat la cerințele de calitate, și nici la termenele asumate prin contracte” – a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Alături de numeroase activități de proiectare, lucrările solicitate cuprind fabricarea, montajul și punerea în funcțiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum și a altor echipamente hidromecanice (vane fluture și vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Răul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea și punerea în funcțiune a stației electrice de transformare.

Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW și o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, întins pe versanții nordici ai Munților Retezat și care funcționează ca un veritabil castel de ape.

Amenajarea Râului Mare influențează pozitiv folosintele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *