La 5 iunie 1446, Iancu de Hunedoara a fost numit Guvernator al Ungariei

La 5 iunie 1446, Iancu de Hunedoara a fost numit Guvernator al Ungariei. Înălţarea lui Ioan de Hunedoara la conducerea Regatului Ungariei se datora, desigur, imensului prestigiu pe care şi-l câştigase, până peste hotare, în strălucitele campanii ce le condusese împotriva turcilor, în timpul cărora dovedise tot atât de înalte calităţi şi în victorie şi în înfrângere. Era însă şi o urmare a puterii personale la care se ridicase în rîndurile nobilimii. Prin vederile sale politice el se apropia de mica nobilime şi era sprijinit de aceasta. In fapt însă, devenise unul din cei mai mari nobili din Ungaria. Baronii îl dispretuiau ca pe un „parvenit”, nu se împăcau cu acţiunile sale, nu-l recunoşteau drept unul de-al lor, dar nu puteau să nu tină seama de puterea sa, se temeau de el. Marii baroni au vrut să se retragă din dietă, după obicei, pentru a se sfătui între ei asupra persoanei pe care să o propună. Nobilimea comitatensă, puternic reprezentată în dietă, se opuse acestei dorințe strigând numele lui Ioan Huniade. Baronii nu au mai avut mare lucru de făcut, Huniade devenind regent (guvernator) al Ungariei.
Doar Huniade s-a opus alegerii într-un rang atât de înalt, pe care nu-l râvnea (cel puțin aparent). I se atrase atenţia că toţi nobilii sunt obligaţi să se supună hotărârilor dietei. Ioan de Huniade va depune jurământul, în limba maghiară, nu în cea latină, cum se obişnuia.
De la 13 iunie actele oficiale şi legile se emit deja în numele său.

Camil Mureșan – Ioan de Hunedoara și vremea sa

SURSA: Muzeul de Arheologie, istorie și Etnografie Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată