(VIDEO) Noile peroane construite în Gara Devei. Cum s-a lucrat în stația CFR

1170

De trei ani, constructorii sectorului Gurasada – Simeria, din noua magistrală feroviară din vestul României, au transformat zona Gării Deva într-un șantier întins. În afara clădirii de călători, unde nu au început lucrările de reabilitare, perimetrul stației CFR a trecut prin mari transformări.

În ultimele săptămâni au fost finalizate lucrările la peroanele intermediare, în lungime de până la 340 de metri. Copertinele de pe structura metalică a acestora nu au fost însă montate, pentru a putea oferi adăpost oamenilor în caz de ploaie. Nici gardurile și balustradele nu au fost încă amenajate. Legătura dintre peroane va fi realizată printr-o pasarelă metalică, amenajată în toamna anului 2020, dar care încă nu poate fi folosită. Astfel, călătorii trebuie să facă un ocol de circa 500 de metri, pentru a ajunge la linile 3, 4 și 5.

Lucrările proiectate în stația CFR Deva prevăd reconstrucția peroanelor, dotarea lor cu copertine metalice, reabilitarea clădirii de călători veche din 1985, construcția unei stații de pompare a apei uzate și pluviale, construcția unei clădiri de mentenanță, a unei rampe militare, a unui pod cântar pentru vagoane și a trei pasarele pietonale.

Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare în perimetrul staţiei CFR Deva au loc în cadrul proiectului de modernizare a sectorului de cale ferată Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri. Contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei a fost semnat cu Compania Naţională CFR în august 2017, cu Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas, iar ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017. Termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022, iar pe noul tronson feroviar trenurile de călător vor putea atinge viteze de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor putea circula cu până la 120 de kilometri pe oră. Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

Foto: zhd.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *