(VIDEO) Gara Hunedoarei, de trei ani sub lacăt

Au trecut trei ani de când ultimul tren de călători a pornit, la acea dată, fără întoarcere, din gara Hunedoarei spre Simeria.

De atunci, clădirea staţiei CF a fost pusă sub lacăt şi lăsată în conservare, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Pe ruta feroviară de 15 kilometri, care începe „de la capăt de line”, din Hunedoara, traversează zona combiantului siderurgic şi satele Peştişu Mare, Bârcea Mică, Bârcea Mare şi Sântandrei pentru a ajunge în vechiul nod feroviar, mai circulă rar câte un marfar între Simeria şi Peştişu Mare. În Hunedoara nici măcar trenurile de marfară nu au mai ajuns, din 2018.

Din dreptul ei, câţiva localnici mai traversează uneori liniile ferate pentru a ajunge la gospodăriile aflate de cealaltă parte a peronului. Câţiva câini maidanezi au rămas şi ei aciuiaţi în jurul gării şi al fostei autogări din vecinătatea ei – devenită o clădire fantomă.

Gara construită în anii ´50 a rămas o „relicvă” a primilor decenii de comunism, interesantă mai degrabă pentru amatorii de fotografii decât pentru foştii navetişti care în trecut se înghesuiau pe peron şi în sălile sale, în aşteptarea trenurilor cu care mergeau la locurile de muncă din combinat sau călătoreau, fără oprire, spre staţiile de pe ruta Hunedoara – Iaşi.

În ultimii ani, multe dintre clădirile CFR de pe marginea căii ferate au fost dezafectate, distruse sau demolate. Au dispărut şi liniile ferate secundare, iar linia ferată pe care circulau trenurile personale s-a acoperit, treptat, de buruieni şi s-a înconjurat de tufişuri, începând de la câteva zeci de metri de gară. Unii dintre localnicii care în anii trecuţi reclamau desfiinţarea rutei Hunedoara – Simeria şi-au pierdut speranţa că în viitorul apropiat vreun tren va mai porni din municipiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului