Urşii şi-au făcut simţită prezenţa în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

691

Urşii şi-au făcut simţită prezenţa în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În ultimele săptămâni, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, angajaţii care supraveghează Sarmizegetusa Regia au observat de mai multe ori o ursoaică şi cei doi pui ai săi trecând prin aşezarea dacică.

„Întâlnirile” au avut loc la primele ore ale dimineţii când cetatea este închisă publicului, astfel că animalele sălbatice nu pot fi deranjate de prezenţa omului.

Urşii, mistreţii, cerbii şi chiar lupii au fost văzuţi adesea şi în zona altor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, potrivit relatărilor localnicilor. Aşezările de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti şi Piatra Roşie sunt înconjurate de întinderi mari de pădure, habitate ideale pentru animalele sălbatice mari.

Urşii dau târcoale gospodăriilor, iar noaptea unii dintre localnici se baricadează în locuinţe la auzul zgomotelor făcute de animalele sălbatice, relatau localnicii de la poalele cetăţii dacice Piatra Roşie.

„Oamenii dau drumul câinilor care se duc după urşi, dar când ii aud pe aceştia cum morărie şi se iau după ei, fug câinii ca vai de ei”, spunea Ileana Murgoi, o femeie din satul Cioclovina, unde mai trăiesc câteva familii.

Cetăţile dacice se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, unde aproape 70 la sută din întinderea sa de aproape 38.000 de hectare este acoperită cu pădure. Parcul este întins pe teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.