Tradiția din Vinerea Mare. Sute de oameni pe Drumul Crucii, spre Schitul din Straja

Vineri, peste 200 de oameni au luat parte la „Drumul Crucii”. Au pornit din fața bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Lupeni pe traseul de zece kilometri care urcă abrupt spre Schitul din Straja și spre Crucea Eroilor, de pe munte. Câțiva dintre credincioși au purtat pe umeri o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri.

Crucea ar fi fost încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, oamenii s-au oprit în 14 locuri de popas, marcate de monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.

Drumul Crucii în Straja a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, cel care a finanțat și construcția schitului, a Crucii Eroilor și a tunelului pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an.

Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de “Calea durerii”, “Calea îndurerată”, “Calea suferinţei” sau “Calea dureroasă”) este o rută aflată în Oraşul Vechi din Ierusalim despre care tradiţia creştină spune că este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul sau de răstignire. Drumul cuprinde, după tradiţie, 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest traseu. Numele „Via dolorosa” a intrat în limbajul comun, ca o metaforă pentru o cale sau o trăire plină de obstacole şi suferinţe.

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar aleTransilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea ţării şi au murit peste 1.500 de ostaşi români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Foto: Dorin Popa / Facebook

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului