(VIDEO) Monumentele din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, restaurate „pe jumătate”

443

Aproape 100.000 de oameni vizitează anual ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș înființat de împăratul Traian pe teritoriul Daciei, după războaiele de cucerire de la începutul secolului al doilea. Ruinele fostei capitale a Daciei romane se află la poalele Retezatului, în vecinătatea Hațegului și a Porților de Fier ale Transilvaniei, iar cele mai importante monumente din complexul arheologic sunt Forul (centrul orașului) și Amfiteatrul, scoase la iveală de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar extrem de degradate în prezent.

În urmă cu cinci ani, Consiliul Județean Hunedoara a solicitat fonduri europene pentru reabilitarea Forului și Amfiteatrului antic. O investiție de cinci milioane de euro urma să redea strălucirea pieței unde în Antichitate se găseau cele mai importante clădiri administrative, plate și temple și a amfiteatrului care putea găzdui peste 5.000 de spectatori. Refacerea Forului antic a fost scoasă din proiectul inițial, din două motive: proiectul ar fi depășit ca valoare cinci milioane de euro, iar situația juridică a terenurilor din situl arheologic nu a fost clarificată. Gospodăriile pășunile și livezile localnicilor se îmtind peste ruinele antice, iar oile, caii și câinii au decenit o prezență obișnuită pe lângă vestigii. „O parte din terenul pe care se află Forul roman figurează ca fiind în proprietate privată. Nefiind inclus integral în domeniul public al județului Hunedoara, obiectivul nu putea fi parte din acest proiect. Tocmai de aceea a fost corectată documentația inițială și prin cererea de finanțare s-au solicitat fonduri doar pentru restaurarea Amfiteatrului. Pentru a accesa fonduri europene, beneficiarul trebuie să facă dovada că are în proprietate obiectivul vizat de finanțare. În ceea ce privește valoarea proiectului, valoarea maximă a proiectelor de acest gen este de cinci milioane de euro”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Investiția în reabilitarea amfiteatrului a primit finanțare europeană, iar cinci milioane de euro vor fi alocate numai pentru ca amfiteatrul vechi de 19 secole să semene unui Colloseum mai mic, la construcția căruia va fi folosită în principal marmura adusă de la exploatările din zonă. În aceste zile, se pregăteşte terenul pentru noua investiţie care va transforma radical înfăţişarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar sunt şanse mici ca arena romană să intre în şantier pentru a fi reabilitată în 2021. În prezent, arheologii și angajații Institutului Național al Patrimoniului efectuează măsurători şi sondaje în incinta acestuia, necesare proiectului de restaurare, care urmează să fie scos la licitație publică.

În ce privește centrul fostului oraș roman, unele dintre zidurile sale s-au prăbușit, iar alte vestigii au fost degradate de turiști. Doar câteva dintre construcțiile antice au fost puse sub protecție în ultimii doi ani: cele două Aeraria în care era adăpostit tezaurul public situat sub curia (senat) şi carcerul – închisoarea aflată în subsolul tribunalului au fost acoperite cu o structură de lemn, care să le ferească de intemperii. „Intenția Consiliului Județean Hunedoara este aceea de a clarifica mai întâi situația juridică a terenului pe care se află Forul roman, pentru ca la un viitor apel de proiecte să poată fi identificate și accesate fonduri și pentru această componentă a sitului”, au precizat reprezentanții instituției.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.