Ce putem face la noapte prin muzee?

28814noaptea-muzeelor-1Muzeele din tot judeţul îşi deschid porţile sâmbătă noaptea. Expoziţii inedite, parade, lupte şi dansuri medievale, ateliere inedite, proiecţii de filme artistice şi desene animate, „Iarmarocul de primăvară” dar şi vizitarea unor turnuri interzise din Castelul Corvinilor sunt doar câteva dintre surprizele de care vor avea parte hunedorenii care vor trece, sâmbătă noaptea, pragul muzeelor din Deva, Hunedoara, Orăştie şi Brad. Vizitarea muzeelor va fi gratuită pe toată durata manifestării.

HUNEDOARA

Incursiune în cea mai spectaculoasă aripă a Castelului

Hunedorenii care se vor afla la miezul nopţii de sâmbătă la Castelul Corvinilor vor avea parte de expoziţii inedite şi proiecţii castel1cinematografice.

„Expoziţia ‘Mormântul unui războinic dac’ va aduce în faţa publicului ultima fică şi teaca descoperită în cimitirul dacic din grădina Castelului. În plus, îşi vor deschide porţile două contrucţii unice ale Castelului – Turnul nou de poartă şi Galeria Turnului Nje Boisia („Nu te teme”, în traducere). Acesta din urmă este situat în cea mai spectaculoasă aripă a Castelului, are cinci niveluri de apărare şi e prevăzut cu deschideri pentru armele de foc. Legătura cu Castelul e asigurată printr-o galerie suspendată, lungă de peste 33 de metri. Plănuim ca aceste turnuri să fie deschise în curând tuturor turiştilor care se opresc la Castel”, detaliază managerul Castelului Corvinilor, Flavius Tudor.

columnaProiecţii de filme şi desene animate

Aventura nocturnă are şi alte surprize pentru vizitatori. În curtea fostei reşedinţe a lui Iancu de Hunedoara vor avea loc reprezentaţii ale Ordinelor Cavalerilor, expoziţii de armament, lupte şi tir cu lancea, iar în interiorul monumentului sunt programate proiecţii ale peliculelor istorice „Columna” (în regia lui Mircea Drăgan, a cărui acţiune se petrece în vremea celui de-al doilea război daco-roman) şi „Umbre şi eroi”, dar şi proiecţii de desene animate cu tematică istorică, al căror personaj central este Matia Corvin.

La Hunedoara, evenimentul debutează la ora 20, dar copiii vor avea ocazia să vizioneze desenele animate pe tot parcursul zilei de sâmbătă”, explică managerul Castelului.

Castelul Corvinilor reintră în circuitul „Nopţii Muzeelor” după o pauză de câţiva ani.

DEVA

Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva și secțiile din județ ale instituției își vor deschide din nou porțile pentru un eveniment devenit o tradiție și în județul Hunedoara – “Noaptea muzeelor”.

[box]Programul “Noaptea muzeelor” la MCDR Deva – debut ora 16.00 [/box]

renasentist

[twocol_one]1. Ceremonie oficială de deschidere:
– Alai medieval, (care va deschide evenimentul).
– Parada costumelor medievale, prezentare domniţe şi nobili.
– Atelier de dansuri medievale şi renascentiste.
– Reproducere lupte medievale.
2.  Concursuri medievale:
– Alergatul în saci.
– Tir cu arcul.
– Oul în lingură.
3. Premiere câştigători (obiecte personalizate, de artizanat)
4. Ateliere meşteşugăreşti:
– Ţesături
– Obiecte din lemn
– Ceramică
– Podoabe
5. Pregătire masă tradiţională (se va servii în boluri ţărăneşti cu linguri de lemn)
– Preparate la ceaun şi proţap

6. Numere de iluzionism.[/twocol_one]

[twocol_one_last]
7. Concerte de muzică.
În cadrul aceluiaşi eveniment pot fi vizitate următoarele expoziţii:
– Trecut şi Prezent în Natura Hunedoreană;
– Zona Capitalei Regatului Dac. O Istorie spusa de arheologie;
– Ipostaze ale Feminităţii – expoziţie de pictură;
– Culoarea în Natura – expoziţie de minerale din colecţia muzeului.
II. Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie – expoziții:
– Cetăţile Dacilor;
– Povestea Pâinii şi demonstraţii pe această temă;
– Proiecţii despre  monumente istorice din judeţul Hunedoara.
– Concurs de grafică, pictură şi fotografie cu tema „Orăştia milenară-imagine şi imaginaţie”
III. Secţia din Brad a MCDR – expoziții:
– Ceramică populară din Zarand;
– Interioare ţărăneşti zărăndene;
– Românii din Ardeal la minele din California.
IV. Secţia Sarmisegetuza prezintă exponate din situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cuprinse într-o expoziţie de bază.[/twocol_one_last]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!