SĂNĂTATEA ŞI FRUMUSEŢEA DINŢILOR TĂI DEPINDE DE TINE !

Adina Olteanu

Adina Olteanu

Un organism sănătos este ţelul pe care dorim să-l atingem cu toţii. Corpul nostru este o uzină complexă alcătuită din ţesuturi şi organe aflate într-o strânsă interdependenţă. O igienă orală bună nu are doar efect local ci se răsfrânge asupra tonusului întregului organism. În primul rând, o dantură îngrijită îţi dă încredere în tine, poţi râde şi vorbi liniştit, îţi asigură confort şi libertatea de a mânca ce şi cum vrei.

 

APARIŢIA CARIILOR ESTE CAUZATĂ DE PREZENŢA BACTERIILOR ÎN CAVITATEA BUCALĂ

 

Lipsa unei igiene orale corespunzătoare crează o stare de discomfort datorată aspectului dinţilor, al mirosului neplăcut şi poate favoriza apariţia unei multitudini de boli. Aceste probleme pot apărea la nivel local sub forma cariilor, problemelor gingivale, pierderii dinţilor cât şi la alte nivele ale organismului, aşa numitele boli de focar care pot fi de la sinuzite de cauză dentară şi boli renale până la boli grave de inimă, cum ar fi endocardita bacteriană şi chiar infarct. Cele mai mari probleme ale dinţilor sunt cariile. Cecetările ştiinţifice au demonstrat că apariţia cariilor se datorează bacteriilor şi că, în lipsa acestora, caria dentară nu apare indiferent de tipul hranei consumate. Este bine ştiut că în cavitatea orală a fiecarei persoane se află cca. 60-70 de specii bacteriene. Medicul stomatolog Mia Oltean, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din judeţul Hunedoara precizează că „principala cauză a apariţiei cariilor este netratarea la timp, apoi o alimentaţie mai puţin sănătoasă, fără aportul suficient de calciu şi săruri minerale, apoi igiena defectuoasă. Regulile de baza pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască şi să le respecte zi de zi ar fi spălatul de dinţi de cel puţin două ori pe zi, să evităm consumul alimentelor între mesele principale, mai ales că nu avem posibilitatea să facem o curăţire”.

 

 

Dinţii joacă un rol important în viaţa noastră, atât în privinţa esteticii cât şi în funcţia de hrănire, masticaţie, tăierea alimentelor, amestecarea lor cu salivă, dar şi în vorbire. Din păcate însă menţinerea sănătăţii dinţilor cere multă atenţie, aceştia necesitând a fi îngrijiţi zilnic. Ceea ce mâncăm influenţează sănătatea smalţului dentar, spre exemplu alimentele acide predispun la carii, atacând smalţul, dar totodată alimentele care produc variaţia pH-ului bucal spre valori bazice predispun la apariţia tartrului dentar şi al organizării plăcii bacteriene.

 

CAUZELE PĂTĂRII SMALŢULUI DENTAR

Cauzele care duc la pierderea albului smalţului dentar ţin în primul rând de igiena orală şi alimentaţie: spălarea rară a dinţilor sau incorectă şi insuficientă, alimente care pigmentează smalţul: cafea, sucuri, cacao, ţigări, vin, fructe, cum ar fi zmeura, murele, fructele de pădure, afinele şi visinele, dulceaţa din aceste fructe, roşiile.

 

REGULI PENTRU ÎNGRIJIREA DINŢILOR

O tehnică foarte eficientă şi usor de reţinut constă în utilizarea unei mişcări circulare sau eliptice pentru a peria câte doi dinţi odată, acoperind gradual gura întreagă. Periuţa se poziţionează la un unghi de 45 de grade faţă de dinţi şi se foloseşte o mişcare circulară. Periază întâi exteriorul dinţilor, apoi interiorul, limba şi suprafeţele pe care mesteci. Nu uita să perii şi porţiunile dintre dinţi. O idee bună ar fi să laşi radioul deschis atunci când te speli pe dinţi, din moment ce dentiştii recomandă o periere de 3-4 minute, exact cât durează în general o melodie.

[box]Dacă aveţi anumite probleme de sănătate sau curiozităţi la care doriţi să vă răspundă specialiştii în domeniu, trimiteţi-ne mesajele dumneavoastră pe adresa de e-mail redactie.hdtv@gmail.com, sau ne puteţi contacta la numărul de telefon 0354. 738. 999. De asemenea ne puteţi scrie pe pagina noastră de facebook sanatatesifrumusetehunedoaratv.[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit