Pericol: Deveni muşcaţi de căpuşe

Medicii recomandă celor care au fost „atacaţi” de această insectă să nu intre în panică. Nu toate căpuşele sunt purtătoare de viruşişi nu orice muşcătură este fatală

capuse 1

 

Zeci de deveni trec săptămânal pragul Spitalului Judeţean de Urgenţăpanicaţi de faptul că au fost muşcaţi de căpuşe. Medicii abia dacă mai fac faţă valului de solicitări pentru a-i trata pe cei muşcaţi de aceste insecte. “Aproape în fiecare zi de vară, în sezonul în care oamenii se plimbă prin iarbă, prin pădure, avem un număr relativ crescut de cazuri de persoane muşcate de căpuşe.În jur de patru, cinci sau chiar şase persoane muşcate ajung la noi în doar 24 de ore”, spune Anca Stoica, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Hunedoara – Deva.

Nu toate sunt periculoase

Medicii recomandă celor muscaţi, în primul rând, să nu intre în panică. “Muşcătura de căpuşă nu reprezintăceva care să punăîn pericol viaţa omului, deci nu văpanicaţi.Aplicaţi pe căpuşă un tampon cu alcool sanitar sau o substanţă iodată, încercaţi să nu o rupeţişi să o scoateţi. Dacă nu reuşiţi, prezentaţi-vă la medic pentru o extracţie profesională a insectei. Important este să nu rămână aici capul căpuşei, care poate produce neplăceri ulterioare, cum ar fi infecţii ori reacţii locale şi, mai rar, borelioză”, explică medicul Anca Stoica. Foarte rar se întâmplă ca cineva muşcat de căpuşă să se îmbolnăvească de Lyme, sau borelioză, cum se mai numeşte, pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale virusului ce cauzează această boală. Şi mai puţine sunt situaţiileîn care se ajunge la internare. “La noi, pe secţia de boli infecţioase, ajung persoane în primul stadiu al bolii Lyme. Dar am avut şi pacienţi care au fost depistaţi tardiv, în stadiul trei al bolii. Tratamentul în acest caz este însă mult mai costisitor şi de lungă durată, comparativ cu cel aplicat în primul stadiu de boală”, spune Antonela Oniciuc, medic primar boli infecţioasela SJU Deva.

Două cazuri depistate până acum

De la începutul anului şi până acum, la nivelul judeţului au fost recoltate 21 de probe pentru depistarea virusului care cauzează boala Lyme. “Dintre cazurile care s-au prezentat la serviciile de urgenţăpână acum am trimis 21 de probe, şi am primit 12 rezultate. Dintre rezultatele primite, două sunt pozitive”, afirmăŞtefan Repede, medic şef departament Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Pentru a evita muşcăturile de căpuşe, medicii recomandă persoanelor care merg în drumeţii să poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă, iar în zonele cu vegetaţie mai bogată pantaloni lungi şi bluze tot cu mânecă lungă.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva