Pericol: Deveni muşcaţi de căpuşe

Medicii recomandă celor care au fost „atacaţi” de această insectă să nu intre în panică. Nu toate căpuşele sunt purtătoare de viruşişi nu orice muşcătură este fatală

capuse 1

 

Zeci de deveni trec săptămânal pragul Spitalului Judeţean de Urgenţăpanicaţi de faptul că au fost muşcaţi de căpuşe. Medicii abia dacă mai fac faţă valului de solicitări pentru a-i trata pe cei muşcaţi de aceste insecte. “Aproape în fiecare zi de vară, în sezonul în care oamenii se plimbă prin iarbă, prin pădure, avem un număr relativ crescut de cazuri de persoane muşcate de căpuşe.În jur de patru, cinci sau chiar şase persoane muşcate ajung la noi în doar 24 de ore”, spune Anca Stoica, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Hunedoara – Deva.

Nu toate sunt periculoase

Medicii recomandă celor muscaţi, în primul rând, să nu intre în panică. “Muşcătura de căpuşă nu reprezintăceva care să punăîn pericol viaţa omului, deci nu văpanicaţi.Aplicaţi pe căpuşă un tampon cu alcool sanitar sau o substanţă iodată, încercaţi să nu o rupeţişi să o scoateţi. Dacă nu reuşiţi, prezentaţi-vă la medic pentru o extracţie profesională a insectei. Important este să nu rămână aici capul căpuşei, care poate produce neplăceri ulterioare, cum ar fi infecţii ori reacţii locale şi, mai rar, borelioză”, explică medicul Anca Stoica. Foarte rar se întâmplă ca cineva muşcat de căpuşă să se îmbolnăvească de Lyme, sau borelioză, cum se mai numeşte, pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale virusului ce cauzează această boală. Şi mai puţine sunt situaţiileîn care se ajunge la internare. “La noi, pe secţia de boli infecţioase, ajung persoane în primul stadiu al bolii Lyme. Dar am avut şi pacienţi care au fost depistaţi tardiv, în stadiul trei al bolii. Tratamentul în acest caz este însă mult mai costisitor şi de lungă durată, comparativ cu cel aplicat în primul stadiu de boală”, spune Antonela Oniciuc, medic primar boli infecţioasela SJU Deva.

Două cazuri depistate până acum

De la începutul anului şi până acum, la nivelul judeţului au fost recoltate 21 de probe pentru depistarea virusului care cauzează boala Lyme. “Dintre cazurile care s-au prezentat la serviciile de urgenţăpână acum am trimis 21 de probe, şi am primit 12 rezultate. Dintre rezultatele primite, două sunt pozitive”, afirmăŞtefan Repede, medic şef departament Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Pentru a evita muşcăturile de căpuşe, medicii recomandă persoanelor care merg în drumeţii să poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă, iar în zonele cu vegetaţie mai bogată pantaloni lungi şi bluze tot cu mânecă lungă.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători