Pericol: Deveni muşcaţi de căpuşe

Medicii recomandă celor care au fost „atacaţi” de această insectă să nu intre în panică. Nu toate căpuşele sunt purtătoare de viruşişi nu orice muşcătură este fatală

capuse 1

 

Zeci de deveni trec săptămânal pragul Spitalului Judeţean de Urgenţăpanicaţi de faptul că au fost muşcaţi de căpuşe. Medicii abia dacă mai fac faţă valului de solicitări pentru a-i trata pe cei muşcaţi de aceste insecte. “Aproape în fiecare zi de vară, în sezonul în care oamenii se plimbă prin iarbă, prin pădure, avem un număr relativ crescut de cazuri de persoane muşcate de căpuşe.În jur de patru, cinci sau chiar şase persoane muşcate ajung la noi în doar 24 de ore”, spune Anca Stoica, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Hunedoara – Deva.

Nu toate sunt periculoase

Medicii recomandă celor muscaţi, în primul rând, să nu intre în panică. “Muşcătura de căpuşă nu reprezintăceva care să punăîn pericol viaţa omului, deci nu văpanicaţi.Aplicaţi pe căpuşă un tampon cu alcool sanitar sau o substanţă iodată, încercaţi să nu o rupeţişi să o scoateţi. Dacă nu reuşiţi, prezentaţi-vă la medic pentru o extracţie profesională a insectei. Important este să nu rămână aici capul căpuşei, care poate produce neplăceri ulterioare, cum ar fi infecţii ori reacţii locale şi, mai rar, borelioză”, explică medicul Anca Stoica. Foarte rar se întâmplă ca cineva muşcat de căpuşă să se îmbolnăvească de Lyme, sau borelioză, cum se mai numeşte, pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale virusului ce cauzează această boală. Şi mai puţine sunt situaţiileîn care se ajunge la internare. “La noi, pe secţia de boli infecţioase, ajung persoane în primul stadiu al bolii Lyme. Dar am avut şi pacienţi care au fost depistaţi tardiv, în stadiul trei al bolii. Tratamentul în acest caz este însă mult mai costisitor şi de lungă durată, comparativ cu cel aplicat în primul stadiu de boală”, spune Antonela Oniciuc, medic primar boli infecţioasela SJU Deva.

Două cazuri depistate până acum

De la începutul anului şi până acum, la nivelul judeţului au fost recoltate 21 de probe pentru depistarea virusului care cauzează boala Lyme. “Dintre cazurile care s-au prezentat la serviciile de urgenţăpână acum am trimis 21 de probe, şi am primit 12 rezultate. Dintre rezultatele primite, două sunt pozitive”, afirmăŞtefan Repede, medic şef departament Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Pentru a evita muşcăturile de căpuşe, medicii recomandă persoanelor care merg în drumeţii să poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă, iar în zonele cu vegetaţie mai bogată pantaloni lungi şi bluze tot cu mânecă lungă.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl