Hepatita – o boală ascunsă într-o mulţime de hunedoreni!

Un milion de pământeni mor, în fiecare an, din cauze legate de această boală

 

hepatita

 

Aproximativ 500 de milioane de pământeni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C, în timp ce un milion de oameni mor anual pe glob din cauze legate de hepatita virală – cel mai adesea prin boli de ficat, inclusiv cancer.

Tendinţe

În 2010, România ocupa locul 3 în Europa la capitolul hepatitei A, iar numărul de persoane cu hepatită B şi C erau sub media UE. În 2012 însă, statisticile au înregistrat o tendinţă de creştere în privinţa cazurilor de hepatită C. În judeţul Hunedoara, situaţia nu diferă prea mult de cea din alte zone ale ţării. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), anul trecut au fost depistate peste 700 de noi cazuri de hepatită cronică, înregistrându-se, în acelaşi timp, 4 decese. În 2011, statisticile au arătat cel mai mare număr de cazuri înregistrate în judeţ în ultimii trei ani – 1.165, dintre care 19 decese. Din totalul cazurilor de hepatită acută înregistrate de la începutul acestui an, cele mai multe sunt la capitolul hepatită A – 44 (în primele cinci luni ale anului), faţă de 3 cazuri de hepatită B şi un caz de hepatită C.

Prevenire

Hepatita virală este o afecţiune care distruge celulele ficatului. În majoritatea cazurilor, hepatita de tip B nu dă niciun fel de simptom şi poate trece neobservată, avertizează specialiştii. Pentru scăderea numărului de cazuri, DSP organizează periodic campanii de vaccinare, de testare gratuită pentru depistarea hepatitei şi de educare a tineretului în privinţa practicilor sexuale mai sigure. De asemenea, este monitorizată constant calitatea microbiologică a alimentelor şi a apei potabile. Potrivit DSP, în judeţul Hunedoara vaccinarea anti-HVB se derulează în trei etape, până la această dată fiind vaccinaţi peste 90% dintre copiii născuţi în anul 2010 şi peste 80% dintre cei născuţi în iulie 2011. Pentru a creşte gradul de conştientizare şi de înţelegere în privinţa hepatitei virale şi a bolilor pe care aceasta le cauzează, în fiecare an, pe 28 iulie, în toată lumea este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Evenimentul se concentrează asupra factorilor de risc, a prevenţiei şi controlului hepatitelor virale. Campania de anul acesta scoate în evidenţă faptul că hepatita rămâne, în mare măsură, subestimată ca ameninţare la adresa sănătăţii publice.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători