Hepatita – o boală ascunsă într-o mulţime de hunedoreni!

Un milion de pământeni mor, în fiecare an, din cauze legate de această boală

 

hepatita

 

Aproximativ 500 de milioane de pământeni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C, în timp ce un milion de oameni mor anual pe glob din cauze legate de hepatita virală – cel mai adesea prin boli de ficat, inclusiv cancer.

Tendinţe

În 2010, România ocupa locul 3 în Europa la capitolul hepatitei A, iar numărul de persoane cu hepatită B şi C erau sub media UE. În 2012 însă, statisticile au înregistrat o tendinţă de creştere în privinţa cazurilor de hepatită C. În judeţul Hunedoara, situaţia nu diferă prea mult de cea din alte zone ale ţării. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), anul trecut au fost depistate peste 700 de noi cazuri de hepatită cronică, înregistrându-se, în acelaşi timp, 4 decese. În 2011, statisticile au arătat cel mai mare număr de cazuri înregistrate în judeţ în ultimii trei ani – 1.165, dintre care 19 decese. Din totalul cazurilor de hepatită acută înregistrate de la începutul acestui an, cele mai multe sunt la capitolul hepatită A – 44 (în primele cinci luni ale anului), faţă de 3 cazuri de hepatită B şi un caz de hepatită C.

Prevenire

Hepatita virală este o afecţiune care distruge celulele ficatului. În majoritatea cazurilor, hepatita de tip B nu dă niciun fel de simptom şi poate trece neobservată, avertizează specialiştii. Pentru scăderea numărului de cazuri, DSP organizează periodic campanii de vaccinare, de testare gratuită pentru depistarea hepatitei şi de educare a tineretului în privinţa practicilor sexuale mai sigure. De asemenea, este monitorizată constant calitatea microbiologică a alimentelor şi a apei potabile. Potrivit DSP, în judeţul Hunedoara vaccinarea anti-HVB se derulează în trei etape, până la această dată fiind vaccinaţi peste 90% dintre copiii născuţi în anul 2010 şi peste 80% dintre cei născuţi în iulie 2011. Pentru a creşte gradul de conştientizare şi de înţelegere în privinţa hepatitei virale şi a bolilor pe care aceasta le cauzează, în fiecare an, pe 28 iulie, în toată lumea este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Evenimentul se concentrează asupra factorilor de risc, a prevenţiei şi controlului hepatitelor virale. Campania de anul acesta scoate în evidenţă faptul că hepatita rămâne, în mare măsură, subestimată ca ameninţare la adresa sănătăţii publice.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute