Hepatita – o boală ascunsă într-o mulţime de hunedoreni!

Un milion de pământeni mor, în fiecare an, din cauze legate de această boală

 

hepatita

 

Aproximativ 500 de milioane de pământeni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C, în timp ce un milion de oameni mor anual pe glob din cauze legate de hepatita virală – cel mai adesea prin boli de ficat, inclusiv cancer.

Tendinţe

În 2010, România ocupa locul 3 în Europa la capitolul hepatitei A, iar numărul de persoane cu hepatită B şi C erau sub media UE. În 2012 însă, statisticile au înregistrat o tendinţă de creştere în privinţa cazurilor de hepatită C. În judeţul Hunedoara, situaţia nu diferă prea mult de cea din alte zone ale ţării. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), anul trecut au fost depistate peste 700 de noi cazuri de hepatită cronică, înregistrându-se, în acelaşi timp, 4 decese. În 2011, statisticile au arătat cel mai mare număr de cazuri înregistrate în judeţ în ultimii trei ani – 1.165, dintre care 19 decese. Din totalul cazurilor de hepatită acută înregistrate de la începutul acestui an, cele mai multe sunt la capitolul hepatită A – 44 (în primele cinci luni ale anului), faţă de 3 cazuri de hepatită B şi un caz de hepatită C.

Prevenire

Hepatita virală este o afecţiune care distruge celulele ficatului. În majoritatea cazurilor, hepatita de tip B nu dă niciun fel de simptom şi poate trece neobservată, avertizează specialiştii. Pentru scăderea numărului de cazuri, DSP organizează periodic campanii de vaccinare, de testare gratuită pentru depistarea hepatitei şi de educare a tineretului în privinţa practicilor sexuale mai sigure. De asemenea, este monitorizată constant calitatea microbiologică a alimentelor şi a apei potabile. Potrivit DSP, în judeţul Hunedoara vaccinarea anti-HVB se derulează în trei etape, până la această dată fiind vaccinaţi peste 90% dintre copiii născuţi în anul 2010 şi peste 80% dintre cei născuţi în iulie 2011. Pentru a creşte gradul de conştientizare şi de înţelegere în privinţa hepatitei virale şi a bolilor pe care aceasta le cauzează, în fiecare an, pe 28 iulie, în toată lumea este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Evenimentul se concentrează asupra factorilor de risc, a prevenţiei şi controlului hepatitelor virale. Campania de anul acesta scoate în evidenţă faptul că hepatita rămâne, în mare măsură, subestimată ca ameninţare la adresa sănătăţii publice.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat