RETROSPECTIVA ANULUI 2016 ÎN SPORTUL HUNEDOREAN. GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

172

Pentru gimnastica hunedoreană şi “casa” gimnasticii româneşti, anul 2016 începea cu nominalizarea a doar două concursuri interne din cadrul calendarului competiţional al Federaţiei Române de Gimnastică ce urmau să se desfăşoare la Deva. Acestea au fost “Cupa Cetăţii” la gimnastică aerobică în luna mai şi Campionatul Naţional Individual al Junioarelor din octombrie. După istoricul gimnasticii hunedorene şi poziţia CNS Cetate Deva în ierarhia gimnasticii româneşti era puţin, dar clubul din Deva avea să participe la numeroase competiţii internaţionale.

Strigătul de disperare pentru gimnasta Asiana Peng prevestea dezastrul în gimnastica românească.

Silvana Peng fostă profesoară la Deva timp de aproape 3 ani, mama gimnastei Asiana Peng (foto), legitimată la CNS „Cetate” Deva, a solicitat Federaţiei Române de Gimnastică eliberarea documentelor prin care sportiva să poată concura pentru alte ţări. Într-un e-mail trimis Federaţiei Române de Gimnastică, autorităţilor statului şi presei, Silvana Peng arăta că s-a săturat de „regimul sportiv” din România şi cerea libertate competiţională pentru fiica sa. În schimb forul de specialitate a decis mutarea acesteia din Lotul Olimpic de la Izvorani, la Lotul Naţional de Junioare, de la Deva. Amintiri, vise, dorinţe, pasiuni, planuri pentru Asiana Peng şi colegele ei Ştefania Orzu, Diana Teodoru, Paula Tudorache, Andra Stoica, Ştefania Stănilă, Ioana Nicoară, Andreea Iridon, Mădălina Blendea şi Andreea Munteanu toate au fost spulberate de antrenorii de la Izvorani din acea perioadă Adela Popa, Ioan Coroiu, Lucian Sandu împreună cu renumitul cuplu Bellu/ Bitang şi conducătorii din Federaţia Română de Gimnastică, Stoica, Apolzan şi Grigoraş. După dezastrul de la Olimpiada de la Rio, în luna august Federaţia Română de Gimnastică o considera pe doamna Peng ca principal vinovat pentru dezăluirile incendiare a ceea ce se întâmplase la Izvorani şi Bucureşti şi o acţionează în judecată pentru defăimare şi calomniere. Primul termen de judecată urmează a fi dezbătut mâine pe 6 ianuarie 2017.

Plecate în “state” după medalii în primul concurs internaţional al anului

Patru gimnaste componente ale Lotului Naţional de Junioare de la Deva, dintre care una legitimată la CNS „Cetate” Deva, însoţite de antrenorii Florin Cotuţiu şi Daniela Mărănducă Nicolai au participat la „Nadia Comăneci International Invitational”, competiţie ce s-a desfăşurat în „Cox Arena” din Oklahoma (SUA). Carmen Ghiciuc (CNS „Cetate” Deva) alături de Carmen Glăvan, Ariadna Stanciu (ambele Farul Constanţa) şi Laura Iacob (CSM Oneşti) au format echipa care a reprezentat România la „Bart & Nadia Sports & Health Festival”. Carmen Ghiciuc (foto), legitimată la CNS „Cetate” Deva, a câştigat medalia de aur la individual compus, pe locul trei s-a situat Laura Iacob (România / CSM Oneşti. iar în concursul pe echipe, România a ocupat locul secund. Cele patru gimnaste din Lotul Naţional de Junioare de la Deva au obţinut rezultate excelente. Sportivele Carmen Ghiciuc (CNS „Cetate” Deva) Carmen Glăvan, Ariadna Stanciu (ambele Farul Constanţa) şi Laura Iacob (CSM Oneşti), coordonate de antrenorii Florin Cotuţiu şi Daniela Mărănducă Nicolai, au cucerit trei dintre cele şase medalii puse în joc la individual compus şi la echipe.

O altă competiţie organizată în Canada „Gymnix Junior Cup” aduce şcolii de la Deva o singură medalie. Gimnastele din Lotul Naţional de Junioare de la Deva au reuşit o singură clasare pe podium. Olivia Cîmpian a triumfat în finala de la sol, în vreme ce colegele sale Alisia Botnaru, Ioana Crişan şi Denisa Golgotă, legitimate şi ele la CNS „Cetate”, au avut doar clasări promiţătoare.

Teste înainte de turneul preolimpic şi europene

Echipa de gimnastică junioare a României, formată din cinci sportive legitimate la CNS „Cetate” Deva, a câştigat concursul amical cu reprezentativa similară a Belgiei, desfăşurat la Mouscron (Belgia). Prin exerciţiile prezentate de Olivia Cîmpian, Carmen Ghiciuc, Teodora Crişan, Denisa Golgotă şi Alisia Botnaru, toate de la CNS „Cetate” Deva, România devansa Belgia. Lideră a fost Carmen Ghiciuc, pe locul doi s-a situat Alisia Botnaru, iar Ioana Crişan a ocupat locul trei. Cele trei au fost urmate în clasament de celelalte două colege, Olivia Cîmpian şi Denisa Golgotă.

Concursul triunghiular Belgia – România – Germania le scoatea practic pe componentele Lotului Naţional de senioare din lotul României la Turneul Preolimpic de la Rio. Laura Jurca a rămas în afara lotului tricolor la această competiţie, iar Andreea Iridon a concurat la doar două aparate. De la CNS „Cetate” Deva, doar Andreea Iridon a avut şansa de a demonstra că merita un loc în echipa ce urma să participe la Turneul Preolimpic de la Rio.

Lotul măcinat de accidentări aducea doar o dublă prezenţă la ultimul test de verificare înaintea turneului preolimpic de la Rio.

Gimnastele Anamaria Ocolişan şi Andreea Iridon (foto), legitimate la CNS „Cetate” Deva, făceau parte din echipa României care concura, în perioada 16-22 aprilie, la turneul de calificare la Jocurile Olimpice Rio 2016.
Cu toate acestea echipa a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 din opt echipe la turneul preolimpic de la Rio.

Franţa un test reuşit pentru junioare

Echipa de junioare a României, formată din cinci gimnaste de la CNS „Cetate” Deva, a câştigat la o diferenţă de jumătate de punct concursul bilateral cu formaţia similară a Franţei, desfăşurat în localitatea Haguenau (Franţa) în 21-22 mai. Fetele au triumfat la trei aparate strălucind în întrecerea pe echipe, mai puţin la individual unde franţuzoaicele au dominat întrecerea.

Programul “Ţară, ţară, vrem campioane “la prima verificare în competiţii

Programul „Ţară, ţară vrem campioane” are ca obiectiv crearea unei baze de selecţie pentru viitorul gimnasticii feminine şi este promovat de Fundaţia „Casa Campionilor”, în parteneriat cu Federaţia Română de Gimnastică. Programul început în septembrie 2014 se va termina în iunie 2017. Dotată cu Cupa „OMV Petrom”, la competiţia organizată la Constanţa au participat 167 de fetiţe de la 12 cluburi din ţară. Din cele 20 de gimnaste însoţite de antrenorii Gina Gogean, Cristinel Micu şi de coregrafa Mădălina Susan, Abigail Condrei de la CNS Cetate Deva a obţinut trei medalii la prima competiţie din cariera ei. Ea s-a clasat pe locul trei la individual compus, a fost a doua la paralele şi a obţinut medalia de bronz la bârnă.
Bronz pentru junioare la campionatul european şi atât
Echipa României de junioare formată în totalitate din gimnaste de la CNS Cetate Deva s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de la Berna, sportivele antrenate de Nicolae Forminte, Florin Cotuţiu şi Liliana Cosma cucerind prima medalie a delegaţiei tricolore. Denisa Golgotă, Olivia Câmpian , Carmen Ghiciuc şi Ioana Crişan s-au clasat pe locul 2 pe echipe la sol. La individual compus Carmen Ghiciuc a ocupat locul 8 iar Ioana Crişan locul 9.
La campionatele naţionale CNS Cetate Deva argint la echipe şi la individual compus
În finala pe echipe a Campionatului Naţional, Gala Campionilor Olimpici, Mondiali şi Europeni., devencele, în formula Carmen Ghiciuc, Denisa Golgotă şi Ioana Crişan au fost depăşite de Farul Constanţa, în formula Carmen Glăvan, Maria Holbură, Cătălina Ponor şi Ariadna Stanciu. La individual compus, lupta s-a dat între Larisa Iordache (Dinamo Bucureşti) şi Ioana Crişan (CNS Cetate Deva), iar Iordache s-a impus cu mai puţin de trei zecimi de punct.
Gimnastele de la CNS Cetate Deva şi-au îmbogăţit zestrea la Campionatul Naţional, Gala Campionilor Olimpici, Mondiali şi Europeni, desfăşurate la Cluj, cu alte patru medalii în finalele pe aparate. Sportivele clubului din reşedinţa judeţului au cucerit o medalie de aur, două de argint şi una de bronz. După două medalii de argint din finalele pe echipe şi individual compus, gimnastele de la CNS Cetate Deva au strălucit şi în finalele pe aparate. La sărituri, devencele au ocupat primele două poziţii, aurul revenindu-i Denisei Golgotă, iar argintul Ioanei Crişan. În finala de la sol, Denisa Golgotă s-a clasat a doua, iar Ioana Crişan a ocupat locul 3.
CNS Cetate Deva străluceşte la Trabzon
Sportivele Ioana Crişan şi Carmen Ghiciuc, au avut prestaţii foarte bune la Gimnaziada 2016, desfăşurată la Trabzon (Turcia), un concurs organizat sub egida Federaţiei Internaţionale a Sportului Şcolar. Cele două gimnaste de la clubul din reşedinţa judeţului au cucerit trei medalii individuale şi una cu echipa României. Ioana Crişan a obţinut medalia de bronz la individual compus, în aceeaşi probă, Carmen Ghiciuc obţinea locul 15 fiind depăşită de brazilience. Totuşi ea a obţinut argintul la paralele iar Crişan şi-a mai adjudecat o medalie de argint la sărituri. Cele două devence au contribuit şi la medalia de argint în concursul pe echipe, din formaţia României mai făcând parte Carmen Glăvan, Maria Holbură şi Anda Butuc.
Centrul de greutate al gimnasticii feminine românești mutat la Deva, sub coordonarea lui Nicolae Forminte

Comitetul Executiv al Federației Române de Gimnastică stabilea, reorganizarea gimnasticii artistice feminine, cu centrul de greutate la Deva, sub coordonarea antrenorului Nicolae Forminte. Antrenorul Nicolae Forminte va coordona activitatea lotului de senioare, precum și pregătirea olimpică pentru Tokyo 2020. Lotul de senioare și junioare avea următoarea componență: Olivia Cîmpean, Alesia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Ioana Crișan, Carmen Glăvan, Denisa Florea, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Beatrice Butunoi, Denisa Golgotă, Laura Iacob, Nica Ivanuș, Ariadna Stanciu, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbură, Denisa Stanciu, Camelia Anghel, Alexia Borăscu, Ioana Stănciulescu, Antonia Duță. Antrenori: Nicolae Forminte — coordonator, Liliana Cosma, Florin Cotuțiu, Daniela Nicolai, Remus Nicolai, Adela Popa. Centrul Național Olimpic de Pregătire junioare: Iulia Berar, Maria Pană, Diana Mandrea, Ana Maria Puiu, Ioana Oprea, Teodora Manolache, Coleen Tătaru, Silvia Sfiringu, Daniela Trică, Luiza Popa. Antrenori: Raluca Bugner — antrenor principal, Ioana Grava, Florin Uzum, Ramona Micu, Marius Vintilă. Una peste alta a fost cel mai slab an din gimnastica feminină românească.

GIMNASTICĂ AEROBICĂ

“Cupa Cetăţii” aparţine cluburilor hunedorene

Lideri în topul pe judeţe şi pe podium, cluburile hunedorene au acumulat cele mai multe puncte pe baza medaliilor câştigate la ediţia a XIX-a a competiţiei de gimnastică aerobică” „Cupa Cetăţii”, desfăşurată la Deva. CNS „Cetate” (129 de puncte) şi CSS Petroşani (117 puncte) şi cu un total de 246 puncte, au devansat cluburile din judeţul Constanţa, care agonisiseră 207 puncte prin performanţele obţinute de CS Farul Constanţa (141,8) şi CSS Nr. 1 Constanţa (65,2).
Prestaţiile gimnaştilor de la CNS „Cetate” Deva pregătiţi de Lavinia Cosma şi Mădălina Susan au fost răsplătite cu 12 medalii: 3 de aur, 5 de argint şi 4 de bronz. Cu acest bilanţ, clubul gazdă s-a situat pe poziţia secundă în topul pe cluburi, acumulând un total de 129 puncte. Cele mai multe prezenţe pe podium dintre sportivii clubului din Deva le-au reuşit Steliana Stoenescu, Mihai Popa, Francesca Morar, Marian Broţei, Roberta Dănescu, Iulian Perţe, Flavia Sentea, Liviu Opriţa, Andreea Rotăriţa, Sofia Horescu, Viorica Gopşa şi Georgiana Negrea.
La rândul său, CSS Petroşani a aliniat la startul evenimentului de la Deva, sub coordonarea antrenoarelor Elena Becze şi Luminiţa Tomescu, 13 sportivi, care au participat la 15 probe, reuşind să cucerească 10 trofee. Prin performanţele reuşite de Noemi Klauszman, Vlăduţ Popa, Eric Deli, Andra Dănilă, Amalia Badea, Daniel Anton, Andreea Şotângă, Alexandra Popa, Denis Gion, Georgiana Chelaru, Adina Istrate şi Darius Branda clubul din Valea Jiului a acumulat 117 puncte şi a fost pe locul trei în ierarhia pe echipe. Ediţia a 19-a a concursului de gimnastică aerobică dotat cu „Cupa Cetăţii” a fost organizată sub egida Federaţiei Române de Gimnastică, de clubul CNS Cetate Deva şi DJTS Hunedoara, şi a reunit la start aproximativ 145 de sportivi. Concursul în premieră pentru gazde s-a bucurat de un succes deplin, Sala Sporturilor fiind plină.
Medalii la Trabzon în Turcia la Gimnaziadă

Un alt sportiv de la clubul devean, Mihai Popa, a cucerit în cadrul competiţiei două medalii la gimnastică aerobică. Gimnastul de 16 ani şi-a adjudecat argintul în proba individuală masculină şi aurul în cea pe echipe.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *