Remus Vlad: “A scăzut valoarea individuală a jucătorilor”

941

Fostul jucător și antrenor al Corvinului a făcut o analiză a sportului cu balonul rotund din Hunedoara, dar și la nivel național

Ziarul Hunedoreanului: Ce mai face Remus Vlad?
Remus Vlad: Sunt un pensionar activ, cu preocupări specifice vârstei. Acest lucru nu înseamnă că m-am rupt de fotbal. Urmăresc, cu mare interes, fenomenul, îmi fac impresii despre ceea ce se întâmplă și, ori de câte ori mi se cere, fac și analize. Urmăresc cum curge fotbalul, la nivel național și internațional.
ZHD: Și cum curge fotbalul actual, mai ales cel de aici, de la Hunedoara?
R.V.: Din păcate, nu doar fotbalul. Ci întreg sportul este într-o cădere liberă, din cauză că nu sunt investitori. Iar și cei puţini care investesc o fac din două motive: Fie sunt pasionați, fie au un interes, mai ales că sportul îți face, tot timpul, o imagine bună. Și, ca să revin la Hunedoara, loc de unde am plecat în fotbalul mare, sigur că îmi pare rău de situația în care se află echipa. E păcat, mai ales că de aici au plecat o serie de jucători, printre care, cu onoare, mă aflu și eu, aceștia având, de-a lungul anilor, performanțe deosebite la nivel de echipă națională. Din păcate, nu doar fotbalul, ci întreaga latură sportivă este lăsată mai la coadă. În țară, vedem cu toții, Liga I este tulburată de tot felul de restructurări și, ca să revin la investitori, se vede cu ochiul liber că, acolo unde sunt bani, treaba merge bine, și unde nu, nu. Și, din păcate, și problema sportului trebuie transferată în sfera politică. Aștept ca noul președinte să simpatizeze cu mișcarea sportivă și, în plus, să existe și legi mai permisive cu sponsorizarea și cu susținerea echipelor sau cluburilor de către administrațiile publice. Cred că doar așa se pot pune noi baze pentru performanță.

Să avem răbdare

ZHD: Cum vedeți situația de la echipa națională?
R. V.: La echipa națională tot timpul este o perioadă de promovări, la nivel de jucători sau de bancă tehnică. Acum avem antrenori noi, Anghel Iordănescu, care trebuia să fie mai demult acolo, venind cu secunzi tineri, care au fost și fotbaliști valoroși, și dornici de afirmare. Așa și la nivelul lotului de jucători, unde trebuie îmbinată experiența cu tinerețea. Sigur că noi avem pretenții foarte mari, dar trebuie să recunoaștem că nivelul fotbalului nostru este undeva la nivelul al doilea. În schimb, însă, avem o grupă de calificare accesibilă pentru Campionatul European și nu văd cum am putea să ratăm accederea la turneul final.
ZHD: Ce jucător din actuala generație se aseamnănă, ca stil de joc, cu dumneavoastră?
R. V. : Sunt diferențe foarte mari între ce se juca pe vremea mea și ce se joacă acum. Și, fie-mi iertată părerea, și asta nu pentru că aș ține mai mult cu generația 70, din care fac și eu parte, nu cred că se poate face o astfel de comparație. Acum, ca și fundași centrali, sunt promovați jucători cu talie, și se observă această diferență. Pe vremea mea lipsa de talie era compensată prin alte calități: tehnică, intuiție, pregătire fizică, viteză, detentă și inteligență în joc. Cu aceste calități te descurcai foarte bine în fața unui vârf mult mai înalt. Chiar îmi place să spun că jucătorii din generația mea erau mai valoroși din punct de vedere individual pe plan fotbalistic. Dar acum văd că se merge mai mult pe talie. Îmi pare rău să constat că o mare speranță la noi în țară, Vlad Chiricheș, care a avut prestații foarte bune la nivel de club și chiar și de echipă națională, nu reușește să se impună în Anglia. Și, din păcate, nu este singurul caz în ultimii ani. De fapt, aici se vede diferența dintre noi, care suntem, așa cum am spus-o și înainte, într-un fotbal de categoria a doua, și campionatele de nivel superior. Și de aici putem să tragem niște concluzii foarte clare. Practic, sunt mari deficiențe la centrele de copii și juniori, unde se observă nivelul calității muncii și lipsa condițiilor de instruire și a bazei materiale. Vedem că doar sporadic mai apar unele academii și numai în câteva centre de tradiție mai apar tineri talentați. Cu regret spun acest lucru, deoarece și Hunedoara a fost un centru de tradiție, de aici plecând, în fotbalul mare, o întreagă echipă națională, toți cunoscându-i pe valoroșii jucători ai Corvinului. În concluzie a scăzut valoarea individuală a jucătorilor, lucru care duce, implicit, la probleme de selecție.

EXTRA
A fost căpitanul Argeşului în victoria cu Real Madrid

Remus Vlad, care, săptămâna viitoare, va împlini 69 de ani, fiind născut pe 19 ianuarie 1946, la Cinciş-remus vladCerna, sat aparţinător de comuna Teliucu Inferior, a debutat, ca jucător la Corvinul Hunedoara, echipă la care a evoluat la nivel de juniori şi seniori, până în 1968. Apoi, timp de 6 ani, până în 1974, a evoluat, ca fundaş central, făcând un celebru cuplu în epocă cu Ion Barbu, la FC Argeş. Cu echipa piteşteană, din care mai făceau parte, la acea vreme, o sumedenie de jucători de mare valoare, în frunte cu Nicolae Dobrin, a câştigat un titlu de campion naţional, în 1972, prima astfel de distincţie a clubui piteştean. Mai mult, hunedoreanul a fost şi căpitanul echipei în Cupa Campionilor Europeni, când piteştenii au învins, cu 2-1, pe Real Madrid. De asemenea, în perioada argeşeană Vlad a fost selecţionat şi la echipa naţională, pentru care a jucat de şase ori. La sfârşitul prodigioasei sale cariere, Remus Vlad a revenit la Corvinul, unde a abandonat activitatea competiţională în 1978. După aceea, a schimbat tricoul de jucător cu treningul de antrenor, fiind, pentru început, secundul lui Mircea Lucescu la Corvinul, iar apoi a fost „principal” al Hunedoarei, conducând Corvinul în singura sa participare în Cupa UEFA, în sezonul 1982-83. Apoi a trecut pe la Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa, echipe pe care, aidoma Corvinului, le-a pregătit de mai multe ori, cu ambele promovând în Divizia A. Mai mult, cu Bistriţa a jucat o finală de Cupă a României şi a calificat Gloria în Cupa Intertoto. De asemenea, Remus Vlad a mai antrenat pe Olimpia Satu Mare şi Dinamo, cu bucureştenii ocupând un loc 3 şi reuşind o calificare în Cupa UEFA. Înainte de a se pensiona, în prezent fiind stabilit în Cluj, Remus Vlad a făcut parte din conducerea administrativă a celor de la Gloria Bistriţa, fiind director sportiv la gruparea ardeleană, arătând şi calităţi manageriale deosebite.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *