Remember: Hunedoreni la Campionatele Mondiale de fotbal (XIII)

1401

„Tricolorii” au ratat prezenţa la turneul final din Mexic 1986 şi se pregăteau pentru o nouă campanie de calificări la competiţia supremă a „sportului – rege”

Aşadar România mai rata o prezenţă la un turneu final de Campionat Mondial (CM), cel din Mexic 1986, câştigat de Argentina, deşi sorţii îi fuseseră favorabili. Mai mult, şi evoluţia echipelor de club era pe un trend ascendent în acea perioadă, anterior preliminariilor Universitatea Craiova şi Dinamo ajungând în semfinale de competiţii continentale. În plus, Steaua, chiar în 1986, cucerea Cupa Campionilor Europeni (CCE).

Din nou la drum, dar fără Lucescu

mircea lucescu_

Echipa naţională a României avea să rateze calificarea şi la turneul final al EURO 88, cel din Germania, în detrimentul Spaniei, şi urmau preliminariile CM din 1990, care aveau să se dispute în Italia. La cârma echipei naţionale, pentru preliminariile de la „mondiale”, nu mai era Mircea Lucescu, fostul antrenor-jucător al Corvinului Hunedoara fiind înlocuit, de Emerich Jenei, cel care câştigase CCE cu Steaua, după o victorie, cu 4-0 în faţa Austriei, în calificările pentru Campionatul European din 1988, lucru unic în lume! Pentru „Italia novanta” România avea o grupă destul de dificilă, în care principalul adversar era Danemarca, prezentă la competiţiile continentale sau mondiale în 1984 (cu bronz european, n.a.), 1986 şi 1988. Nici Bulgaria, prezentă la CM din 1986 nu era tocmai de neglijat, dar nici de speriat, fiind vecinii noştri din Balcani, în faţa cărora aveam, şi avem, şi acum, un palmares pozitiv. În fine, cea de-a patra echipă a grupei era Grecia, un adversar mereu imprevizibil, dar în faţa căruia „tricolorii” reuşiseră, mai mereu, jocuri şi rezultate bune. Dar sistemul de calificare din Europa pentru CM 1990 era destul de ciudat. Astfel, au fost alcătuite şapte grupe de câte patru sau cinci echipe. Din grupele cu cinci echipe, patru la număr se calificau primele două clasate. În schimb, însă, din cele trei grupe cu patru echipe se calificau automat primele clasate, precum şi cele mai bune două ocupante ale locului secund.

Mateuţ, spărgător de gheaţă

dorin-mateutIar preliminariile au început pe 19 octombrie 1988, pe stadionul „Vassil Levski” din Sofia, România întâlnind Bulgaria. Debutul „tricolorilor” a fost fulminant, România învingând cu 3-1 (1-1), ultimele două goluri fiind marcate, pe final de joc, de Rodion Cămătaru. Dar scorul fusese deschis, în minutul 25, de hunedoreanul Dorin Mateuţ, trecut, însă, între timp, la Dinamo, unde s-a încununat drept „Gheată de aur”, evoluând, apoi, după Revoluţie, în Spania, la Real Zaragoza, şi în Italia, la Brescia şi la Reggiana, avându-l ca antrtenor, în ambele cazuri, pe Mircea Lucescu, cel care îl debutase la Corvinul. „Matteo”, cu 56 de selecţii şi 10 goluri, şi-a încheiar cariera la doar 31 de ani, la Sportul Studenţesc, unde l-a avut ca antrenor pe fostul său coechipier, de la Corvinul, Dinamo şi echipa naţională, Ioan Andone. De altfel, Andone, şi el atunci la Dinamo, a fost integralist în jocul de la Sofia, revenind în echipa naţională după suspendarea pe care o primise în urma unui joc cu Steaua, când a avut curajul să-l înfrunte pe Valentin Ceauşescu, conducătorul neoficial al clubului din Ghencea în acea vreme. Ando, sau Fălcosul, a evoluat de 55 de ori în echipoamentul tricolor, înscriind două goluri, iar la nivel de club, după obişnuitul traseu Corvinul – Dinamo, a mai zugat în Spania, la Elche, şi în Olanda, la Heerenveen, punând umărul la prima promovare în divizia întâi a clubului batav, care nu a mai retrogradat de atunci şi acum reprezintă o prezenţă constantă în cupele europene. Revenind la Mateuţ, trebuie menţionat că acesta a fost înlocuit, în jocul cu Bulgaria, de alt hunedorean, regretatul Michael Klein,transferat chiar în acel an la Dinamo, în minutul 86. Mişa (90 de selecţii, cinci goluri la echipa naţională, n.a), după ruta Corvinul-Dinamo, dar şi cu un intermezzo la Aurul Brad, în sezonul 1978-1979, a jucat, după Revoluţie, în Germania, la Bayer Uerdingen, încetând din viaţă subit, după un antrenament, la doar 33 de ani.

Victorie la trei goluri, cu trei hunedoreni pe teren

ioan andone 1984Următorul joc al României, primul pe teren propriu din acele preliminarii şi ultimul joc oficial din 1988, s-a desfăşurat pe stadionul „Steaua”, pe 2 noiembrie, în compania Greciei, „tricolorii” impunându-se fără problşeme, cu scorul de 3-0 (2-0). Ca şi în meciul anterior, scorul a fost deschis de Dorin Mateuţ, în minutul 26, celelate reuşite ale României fiind semnate de Gheorghe Hagi, din penalty, spre sfârşitul primei reprize, şi Ion Ovidiu Sabău, în partea a doua a jocului. Şi tot ca în meciul cu Bulgaria, Ioan Andone a fost titular în centrul liniei defensive a României, alături de Belodedici, cel care, la puţin timp după acest joc a fugit din ţară, rămânând în Iugoslavia. Şi pentru a păstra similitudinile cu meciul precedent, mai trebuie menţionat că Michael Klein a intrat pe teren tot în minutul 86, dar nu în locul lui Mateuţ, ci în locul lui Sabău.

 

S-a jucat „italieneşte”

200px-Mircea_Rednic

Şi am intrat în 1989 cu meciurile din preliminarii, iar România, a jucat „italieneşte”, pentru a fi în ton cu fotbalul practicat în ţara ce urma să fie gazdă a CM, „tricolrii” înregistrând o remiză albă şi o victorie „scurtă”, cu 1-0. Din punct de vedere cronologic, primul meci s-a desfăşurat pe stadionul „Olimpic” din Atena, Grecia şi România terminând la egalitate, scor 0-0. Dintre hunedoreni Mateuţ a fost titular, ca de obicei, iar în primul unsprezece a evoluat şi Klein, pe postul de fundaş stânga, şi nu mijlocaş, aşa cum se obişnuise lumea, după ce în anterioarele partide fusese doar rezervă. În plus, în centrul apărării, Andone nefiind folosit, a reapărut Mircea Rednic, jucător născut în Hunedoara. „Puriul” sau „Strâmbul”, cum îl numesc microbiştii, asemeni colegilor săi de la Hunedoara, a mers, şi el, pe axa Corvinul – Dinamo, cu o întrerupere, în sezonul 1979-1980, când a jucat la celebra echipă de juniori Luceafărul, pe scheletul acesteia România, pentru care au mai evoluat Ioan Andone, Romulus Gabor, cât şi jiulistul Horaţiu Lasconi, obţinând cea mai mare performanţă din istorie, respectiv locul al treilea la CM de juniori din Australia 1981, evoluând, apoi, în Turcia, la Bursaspor, şi în Belgia, la Standard Liege şi Saint Trond, iar cariera de de jucător şi-a încheiat-o la Rapid Bucureşti, Rednic îmbrăcând şi de 83 de ori tricoul primei reprezentative a României, pentru care a înscris de două ori. Şi a urmat apoi o victorie, la limită, cu 1-0 (1-0), în faţa Bulgariei, pe 17 mai, într-un joc disputat tot pe „Steaua”. Golul victoriei a fost marcat de Gică Popescu, iar dintre hunedoreni Rednic a fost integralist, iar Mateuţ a fost înlocuit de Klein la mijlocul reprizei secunde.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *