Prima etapă a Campionatului național de șosea 2016 – Castrum Deva nu a mai avut loc

Anunțat cu mare fast în presă evenimentul nu a mai avut loc. Prima etapă, cuprinzând probele de contratimp individual Cadeți 10 km și contratimp individual juniori 20 km, s-a amânat.

Primul start în prima probă trebuia să fie dat începând cu ora 10.00 și cuprindea  20 Km, CTI: Cadeți (Masculin/Feminin)/Junior (Feminin), Amatori 15-18/Amatori 50+/B, Amatori Feminin (toate categoriile). Pe listă au fost înscriși 23 de sportivi de la cluburi din țară și străinătate precum CS Olimpia, ASF Zărnești, CS. Voința Arad, CS Conpet, CS Petrolul, CS Torpedo Zărnest, CSM Brăila, CS Otopeni, Dinamo-BikeXpert Racing, CS Voința Cluj, CS Tri Aluta. În proba a doua de contratimp individual juniori (Masculin), Elite (Feminin), Amatori 30-39/40-49 (Masculin) era programată pentru orele 12.00 și la ea s-au înscris 29 de sportivi. Pe lângă cluburile deja enumerate au mai fost: CSA Steaua, CS Mureșul Tg. Mureș, CS Intersport M. Ciuc, Union Cycliste Nantes Atlantique, Speed –Way Team, ASD GiusfrediCiclismo.

Era ora 10.00 o căldură sufocantă și toate echipele, antrenori, sportivi veniți din toate colțurile țării se agitau la marginea șoselei. Arbitrii își instalaseră la timp startul și cronometrul și așteaptau semnalul din partea organizatorului. La fața locului nu se afla nici un reprezentant local care să-ți dea o imformație cu privire la eveniment. Pe organizator îl găsim fugind în stânga și în dreapta amplasând marcaje rutiere, când acest rol trebuia să-l aibă altcineva din echipa de organizare. „Semnalizarea rutieră temporară se va efectua de către organizator în colaborare cu administratorii drumurilor conform avizului Poliției Rutiere”, așa scrie în regulamentul competiției, regulament aprobat dealtfel în Consiliul Local Hunedoara și avizat de Poliția Rutieră. Nu am văzut nici un reprezentant de la administrația drumurilor la fața locului dealtfel nici Poliția Rutieră nu era prezentă. După o oră de întârziere apare un echipaj de Poliție care filmează amplasamentul și zona de start împreună cu traseul de concurs, ceva tipic românesc. La scurt timp își face apariția și inspectorul principal Roman Marius din cadrul Poliției Rutiere care prezintă celor prezenți situația nefavorabilă în care se află cei care au organizat acest eveniment prin neamplasarea de marcaje pe tot tronsonul de concurs. Și aici face referire la zona Hunedoara unde asfaltul este plin de pietriș și concurenții sunt supuși riscului de accidentare. Lipsa marcajelor îi pune în dificultate și pe conducătorii auto care tranzitează zona și nu reduc viteza de circulație la 30 km/oră. Așadar Poliția intervine și interzice desfășurarea  evenimentului pentru neregulile apărute pe tronsonul de concurs. Soluția este schimbarea traseului, lucru care necesita timp și altă documentație și alte avizuri. Antrenorii se revoltă și își dau întâlnire după amiaza în Deva pentru a cere sancțiuni și daune Federației și organizatorilor pentru ziua pierdută și decontul deplasării la turneu.

Una peste alta este un eșec total al administrației locale în primul rând și apoi al organizatorului care s-a străduit să aducă o etapă de campionat național la noi în județ cu destul de mult efort și drumuri făcute la Federația Română de Ciclism, fără să ia în calcul că se zbate de unul singur iar în ziua concursului este lăsat baltă de autoritățile locale. Pe Omota Ioan îl cunosc de mai mult timp, este un om ambițios și are la activ prin Clubul Făerag ce care-l conduce zeci și sute de acțiuni sportive cu copii și adulți. Păcat mare și rușine deasemenea Consiliului Județean Hunedoara care nu a știut să gestioneze acest eveniment național pe teritoriul județului mai ales că este în premieră la noi.

Organizatorul competiției Omotă Ioan după îndelungi insistențe din partea noastră precum și a televiziunii locale ne-a declarat: „Campionatele Naționale Castrum – Deva 2016 au 4 etape de campionat național de contratimp individual amatori și performanță, campionatele naționele de șosea de fond, care sunt pentru amatori și performanță. Sunt aproximativ 150 de cicliști din toată țara de la toate cluburile puternice de ciclism din țară, sunt bicicliști români care activează în străinătate în toată Europa sunt aici prezenți să ia titlul de campion. Într-un top al competițiilor de ciclism competiția de aici este unică pentru că este etapă de campionat național, nu se compară cu nici o altă ediție indiferent cât ar fi ele competițiile, de performanță sau neperformanță. Traseul este ca și tehnic destul de bun, problema este că trebuie să ne ajute foarte mult participanții la trafic în proba de sâmbătă și duminică care este pentru fond, sperăm să fie din cel mai bun pentru că se lucrează la el. S-a lucrat intens 2 zile la asfaltare și sperăm ca traseele să se curețe. Un traseu ca să fie bun trebuie să  aibă un carosabil bun fără gropi fără nisip, fără pietriș, fără aluviuni. Un alt aspect traseul trebuie să fie variat să fie interesant pentru ei să aibe o porțiune în care atât cățărătorii să-și demonstreze calitățiile.  După proba de contratimp individual desfășurată pe tronsonul Sântulham-Peștiș sâmbătă -duminică suntem pe traseul de fond unde plecarea este din Deva din fața Cinematografului „Patria”- ieșire DN -7 Peștiș- Almașu Mic- Popești – Prelungirea Vulcan- Eminescu și se va închide circuitul pe str. Avram Iancu și Bulevardul Decebal”. (Omotă Ioan –organizator și președinte la clubului sportiv Făerag.).

Printre grupul de tineri cicliști îl descoperim pe campionul de anul trecut al acestor probe Alberto Hamza 16 ani neîmpliniți, un tânăr care promite și care iubește România chiar dacă locuiește în Italia cu familia lui. Acesta a răspuns întrebărilor noastre: „Vin din U.C. Giorgione Castel Franco Veneto Italia sunt la al doilea turneu de etapă națională în România. Anul trecut am câștigat etapa de contratimp și fond și am devenit campion la aceste probe în turneul disputat la Miercurea Ciuc. Mă antrenez de 3 ori pe săptămână, parcurg pe zi între 70 și 100 km cam 2-3 ore /zi. Antrenorul meu Roberto Alexandro nu a putut face deplasarea cu mine la acest concurs. M-am apucat de acest sport de la 7 ani și m-am legitimat la clubul din Italia, în fiecare duminică particip la concursuri organizate în Italia unde sunt în primii 10 sportivi la categoria mea . Părinții mei sunt români născuți în Vaslui iar eu m-am născut în Italia și concurez și pentru România”. ( Hamza Alberto –Italia  -foto.).

Un alt tânăr venit din Arad ne spune: „Sunt la a 8-a participare într-o competiție ciclistă, important este ca să participi pentru căci câștigi experiență și te lupți pentru ceva de aia faci antrenamente. Mi-am ales ciclismul pentru că este un sport frumos în aer liber, este o competiție frumoasă în care te întâlnești cu prieteni din toată țara. Am câștigat până acuma concursuri mai mici, este a doua oară pentru mine când particip la un Campionat Național sunt împreună cu alți 5 colegi de la clubul Voința Arad ” (Jidoi Florin -foto medalion – CS Voința Arad- antrenor Peloc Matei)

Nu ne rămâne decât să sperăm că celelalte etape programate în zilele următoare se vor desfășura, astfel:

Vineri 24 iunie orele: 10:00 – 40 Km, CTI: U23/ Elite (Masculin), orele: 12:00- 40 Km, CTI: Amatori 19-29 ani (Masculin). Plecările și sosirile se vor face de pe soseaua: DJ 687, în dreptul reprezentanței Opel, Autohaus Huber;

Sâmbată 25 iunie orele: 09:45 – 64 Km (2x32km), fond: Cadeti (Masculin/Feminin)/Junior (Feminin), Amatori 15-18 Masculin, Amatori Feminin (toate categoriile). Timp limită 130 min., orele: 13:15 – 96 Km (3x32km), fond: Juniori (Masculin), Elite (Feminin), Amatori 40-49/50+. Timp limită 200 min. Închiderea se va realiza în data de 25 iunie intervalul orar 06:00-18:00. În intervalul 25 iunie orele 18:00-26.06, orele 24:00, închiderea este ordonată prin HCL.

Duminica 26 iunie orele: 10:00 -160 Km (5x32km), fond: U23 (Masculin), Elite (Masculin),  Amatori 19-29/30-39/ ani. Timp limită 300 min.  Pe durata concursului, traficul rutier în municipiul Deva va fi închis după cum urmează: DJ 687, de la intersectia DJ 687-DN7 pe o distanță de 6 Km. B-dul 1 Decembrie 1918, intersecția cu B-dul Iuliu Maniu până la intersecția cu P-ța. Victoriei.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici