Naționala de handbal feminin a României este calificată la jocurile olimpice de la Rio

Naţionala de handbal feminin a României a terminat grupa pe locul I și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a obţinut două victorii din două posibile la turneul preolimpic de la Aarhus, cumulate cu succesul de sâmbătă seară al echipei Muntenegru în faţa Danemarcei, scor 26-22 (13-10). Muntenegru s-a calificat, de asemenea, la Olimpiadă.

Dorin Stroia

Echipa de handbal feminin a României a participat doar de trei ori la Jocurile Olimpice: prima dată la ediţia din 1976, când a obţinut şi cea mai bună clasare – locul 4, iar apoi la ediţiile din 2000 şi 2008, când a încheiat pe aceeaşi poziţie, 7.

La ultima participare, în 2008, naţionala României a fost condusă de antrenorii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi, iar din lotul de atunci se mai regăsesc în echipa care luptă acum pentru calificarea la JO patru jucătoare: Florina Chintoan, Aurelia Brădeanu, Valentin Elisei Ardean şi Cristina Neagu.

Trei jucătoare prezente în lotul României s-au pregătit și au evoluat la Deva în trecut, iar o alta provine din „pepiniera” de la Petroșani.

Extrema stângă Valentina Ardean Elisei în sezonul 2001-2004 evoluează la Universitatea Deva plecând apoi la ZRK Knjaz Milos; în 2012-2013 revine de la Oltchim Râmnicu Vâlcea la CSM Cetate Deva, apoi este transferată la HCM Baia Mare unde este și în prezent. Portarul naționalei Paula Ungureanu în 2004 a început sezonul la Universitatea Remin Deva fiind transferată la echipa austriacă Hypo Niederostrreich. Interul Clara Vădineanu în 2004-2005 joacă la ”U” Remin Deva apoi la CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Interul dreapta Patricia Vizitiu a început handbalul ca junioare la CSS Petroșani, îndrumată spre handbal de profesoara Elena Grecu, a fost pregătită de antrenoarea Edith Mileti apoi propulsată spre Lotul Național de junioare în 2005-2006 și CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. În prezent joacă la HCM Baia Mare.

 

50 de ani de activitate handbalistică pentru Ion Mătăsaru

 

Ion Mătăsaru: ”Prima echipă de handbal pe care am făcut-o în 1967 la Liceul Avram Iancu din Aiud unde eram profesor suplinitor. În prezent sunt la Cetate, m-a rugat Marian să-i dau o mână de ajutor. Am promis că o fac în primul rănd pentru handbalul devean care e pe cale de dispariție, în al doilea rând și pentru el pentru că este un om care investește și a investit destui bani în handbal. O fac pentru scurt timp până la sfârșitul campionatului ăsta, nu mai pot fi eu de acord cu atitudinea unor sportivi din zilele noastre. Adică un fel de sportive „lasă-mă ca să te las” la ele să meargă salariul și apoi las că mai vedem noi….Nu mai sunt generațiile care erau odată, dacă ne uităm și la echipa națională cine sunt cele mai bune, remarcăm doar pe cele care au în spate niște ani buni de handbal, Neagu, Paula Ungureanu, Elise etc. Acuma vin niște generații care nici nu știu dacă le întrebi câte petice are mingea de handbal. Eu mă confrunt cu treaba asta la antrenamente. Fac ce vor, orice ai încerca să le pui să învețe, ele sunt mai deștepte decât antrenorii, sunt mai „antrenoare”cum îi spuneam odată lui Marian, Mariane! ție nu-ți mai trebuie antrenor că ai destule în echipă. Pe mine dacă nu mă aducea doctorul Oană de la Oradea la Deva în 1986, Deva nu ar fi știut niciodată ce este ăla handbal când vorbim de performanță. Numai ei știu prin câte am trecut ani de-a rândul cu echipele de la Deva, până la urmă am reușit cu oameni de suflet în preajma mea să câștigăm cupa, să ajungem vicecampioana României. A fost perioadă când nu discutam cu nimeni la nivel de liga națională în handbalul românesc, ne băteam de la egal la egal cu Vâlcea. Cel mai bun lucru la echipa nțională de handbal a României a fost aducerea antrenorului Tomas Ryde. Pe suedez eu îl cunosc din 1999 am fost la jocurile lui, pe atunci era antrenor la Skuru IK Stockholm este un foarte bun tehnician, un om foarte bine pregătit”.

 

Elisei, Ungureanu și Vădineanu aduse de profesorul Mătăsaru la Remin Deva

 

Ion Mătăsaru: „Pe „Alice” am luat-o când mai era încă junioară la 18 ani la CSM Focșani prin 1999-2000, personal m-am dus și am luat-o la „pachet”cu Adina Tuvene care joacă în Franța la Toulon. Pe Paula Ungureanu am adus-o în 2002 în toamnă, de la Brașov. Recomandată de antrenoarea ei, în prima fază ea nu s-a înțeles cu Andronache care era președinte pe atunci și fata a plecat acasă. Ca să ne sune apoi că o ia Vâlcea și noi o pierdem, am insistat și am adus-o în lot. Pe Clara Vădineanu am pus ochii pe ea în 2004 la un Turneu final la Timișoara și am adus-o alături de Ivan. Am mai avut fete de aur, Avădanei, Melinda Toth, Năniță, Cartaș, pe la Deva au trecut jucătoare de jucătoare. Vorbesc cu ele la telefon, ele nu pot uita cine le-a luat,  cine le-a dus și le-a promovat. Ele nu m-au uitat niciodată și Paula de ea m-am bucurat foarte mult ca portar că era ea așa mai leneșă un pic… la început, apoi a devenit foarte muncitoare. Elisei venea întotdeauna cu 15 minute mai repede la antrenament și o găseam făcând stretching și așa face și în zilele de astăzi. Vremurile din trecut, la Deva nu se mai pot repeta niciodată. Politicienilor din ziua de azi nu le mai place sportul, ei nu sunt în stare în 26 de ani să scoată o lege a sportului, sunt niște oameni care vor să ajungă acolo prin parlament, prin primării, consilii județene numai să-și rezolve probleme lor de familie. Nu-i mai interesează sportul absolut deloc. La Deva când Marian Munteanu nu va mai avea posibilitate sau nu va mai dori să facă handbal, în Deva s-a terminat cu handbalul de performanță pentru totdeauna. Nu este altcineva în stare să mai facă handbal, dacă ei au desfințat secțile de handbal fete de la CSS Deva și SCM Deva, în condițiile în care două echipe au evoluat în prima ligă a țării cu Remin și cu Cetate Devatrans. Este strigător la cer….este ceva dureros, este inadmisibil ca într-un oraș ca Deva ei nu sunt în stare să construiască o sală de dimensiuni normale să se poată juca handbal măcar la un liceu. Avem atâtea licee care nu au sală de sport în Deva. Să meargă în județele limitrofe să vadă cum sunt orașele pline de săli de sport. De fapt noi am făcut sală de sport la Ilia lângă Mureș, când se umflă apa mai tare o ia și se duce la ….Arad. Publicul nu mai vine la Deva pentru că Marian s-a supărat pe edilii locali, care nu au mai subvenționat echipa și a mutat-o la Hațeg. O greșeală a făcut aici pentru că pe cine a pedepsit el? Nu pe primar, că ăla era de fapt unul singur, ăla venea, nu venea la meciuri, a pedepsit iubitorii de handbal din Deva.

Cetate Deva se află în prezent pe locul doi la trei puncte de locul I și are un meci decisiv, a pierdut în tur la o diferență de 8 goluri cu Bistrița nu eram eu atunci antrenor. Mai sunt 4 etape iar meciul decisiv este în 9 aprilie la Deva cu Bistrița dar va trebui să le învingem la 9 goluri diferență ca să putem să intrăm direct în Liga Națională. Dacă nu vom reuși, ne vom duce la baraj unde vom juca cu echipele de pe locurile 12, 11 din Liga Națională pentru un loc de promovare. Speranțe matematic sunt, e nevoie de rezultate, mâine de la ora 15.00 jucăm la Reșița un meci destul de greu deoarece am câteva fete accidentate”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului