Interviu cu Nicolae Forminte: „Selecţia se rezumă la un singur cuvânt: banii”

175

Profesorul Forminte a revenit, nu de mult timp, la Deva, unde este coordonatorul lotului național de junioare și, în cadrul emisiunii SPORT PLUS, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV, a făcut câteva comentarii legate de situația actuală a gimnasticii devene și românești.

Rep: Ați fost în centrul unei dispute epistolare între Adrian Stoica, președintele federației Române de Gimnastică (FRG), și Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). alina petrache sugera să fiți în staff-ul tehnic, iar Adrian Stoica a dat un răspuns mai evaziv legat de această chestiune. există ceva divergențe între dumneavoastră și președintele FRG?

Nicolae Forminte: Domnul Stoica este președintele FRG, iar eu un simplu antrenor. Ce divergențe ar putea fi între un antrenor și un președinte de federație? Dumnealui, în această funcție, are pâinea și cuțitul în mână. Eu cred că domnul Petrache nu a făcut decât o inventariere a specialiștilor la îndemână, care să încerce să salveze ce se mai poate salva. I-am mulțumit pentru frumoasele aprecieri, dar deciziile sunt la mâna federației. Eu pot să spun foarte clar că bune intenții sunt, de pe margine, dar mai schimbări acum, înainte de Olimpiadă, la timpul pe care îl mai avem, nu se pot produce. ce am cerzut de cuviință să spun i-am spus directorului tehnic care, cu siguranță, a transmis mai departe, și rămâne de văzut ce măsuri se vor lua. deci nu am niciun fel de divergență cu nimeni. Eu știu doar că, în momentul în care o fată mi-a ratat de două ori, la întoarcere am fost schimbat, deși am venit cu medalii. Nu sunt ranchiunos, dar așa au fost vremurile atunci și altele sunt acum. Mergem înainte.

„Locaţia lotului este atributul federaţiei”

Rep.: Deci există posibilitatea să părăsiți Deva și lotul de aici?

N.F.: Doresc să fac o precizare, pentru a nu se mai crea confuzii. Colectivele de antrenori de la loturile naționale de gimnastică sunt ale Federației. Că în aceste colective pot fi antrenori care aparțin de un club sau altul, este o altă discuție. La ora actuală jumătate din colectiv este devean, iar jumătate constănțean, dar așa a fost să fie.

Rep: Lotul de senioare a fost mutat, în 2010, de la Deva la Izvorani. A fost o decizie bună?

N.F.: Locația lotului este, clar, atributul federației. Eu am lansat o idee că, în perspectiva sociologică și politică, oficialitățile locale, dar și comunitatea locală, dintr-o zonă sau alta, pot influența multe, prin modul în care se implică. Deci am prezentat un punct de vedere vis-a-vis de acest lucru. Eu sunt convins, însă, că dacă Deva va putea prezenta un proiect, un program de finanțare sau de coparticipare și niște condiții extraordinare de pregătire, atunci FRG și COSR nu vor studia foarte atent posibilitatea ca sportivele să se pregătească aici. Deci, anticipând puțin zona către care ne îndreptăm, cea a regionalizării, a descentralizării a iumplicării mai mari a comunității locale în viața cetății, cred că, dacă în momentul de față, s-ar face câțiva pași, cu anticipație, așa cum spuneam, ar fi spre câștigul centrului de pregătire de la Deva. Aș dori să amintesc că, de când am venit, Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Local Deva au ajutat, în măsura în care legea permite, sau stare de fapt permite, în tot ceea ce le-am solicitat, și vreau să le mulțumesc pentru acest lucru, fără să fie niciun fel de „periuță” sau altceva.

„Denisa Golgotă, progres extraordinar”

Rep: În anii trecuți, noi, devenii, știm că era coadă la înscriei la gimnastică, la Colegiul Național Sportiv Cetate. La ora actuală cum se stă în ceea ce privește aria de selecție.

N.F.: În ce privește selecția, totul se rezumă la un singur cuvânt: bani. Bani,bani și iar bani. Proiectul „Țară, țară, vrem campioane”, lansat de doamna Bitang și domnul Belu, colegii mei, nu a făcut să demonstreze altceva decât că în momentul în care apar banii, apar și copii. În România, temelia selecției au fost centrele de la Onești și de la Deva. În momentul în care, an de an, Guvernul României, indiferent de culoarea sa politică, aloca o sută de burse pentru copiii români, copii au fost. Am convingerea că, în momentul în care acești bani vor reapărea, nu știu de unde, că din cer sigur nu vor veni, și că cineva va găsi modalitatea de a finanța aceste burse școlare, în mod sigur copii talentați și cu menire pentru gimnastică se vor găsi în România. Exemplul elocvent este Denisa Golgotă (n.red. de la CNS Cetate Deva, cvintuplă campioană națională de junioare III, care are în palmares și un titlu la senioare, toate distincțiile fiind obținute în acest an) care, în mai puțin de zece luni, a făcut un progres extraordinar.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.