Hunedoreni la Campionatele Mondiale de fotbal (VII)

În Mexic 1970 România participa pentru a patra oară la un turneu final și se pregătea pentru alte preliminarii

La Guadalajara, în Mexic 1970, România părăsea competiția din faza grupelor, dar cu fruntea sus, după o victorie în fața Cehoslovaciei și două eșecuri, în fața fostei și viitoarei campioane mondiale, Anglia și, respectiv, Brazilia

romania la cm din 1934

Echipa “noastră”

Aşa se încheia cea de-a patra aventură a echipei naţionale de fotbal a României la un Campionat Mondial (CM), bilanţul “tricolorilor” fiind de două victorii, un egal şi cinci înfrângeri, cu un golaveraj de 12-17. Şi, odată cu CM din 1970, se putea alcătui o echipă “mondială” a hunedorenilor. Până în 1970 au fost, în loturile României, opt jucători, fiind vorba despre Coloman Braun Bogdan, fost antrenor la Jiul, şi Alexandru Schwartz, jucător la Lupeni şi tehnician la Hunedoara, cei doi neevoluând, însă, în niciun joc la turneele finale, şi şase care s-au aflat pe teren. Aceştia sunt Jean Lăpuşneanu, fost antrenor la Jiul şi la echipa naţională, Ladislau Raffinsky, cel care a pregătit pe Mica (actualmente Aurul) Brad fiind prezent la două “mondiale”, Iosif Czako, originar din Valea Jiului şi antrenor la CFR Simeria, Rudolf Kotormany, care a pregătit pe Corvinul Hunedoara, Nicolae Kovacs, fostul antrenor de la Jiul fiind şi primul român care evoluat la trei turnee finale, precum şi Iosif Morawetz. Acesta din urmă, pe care, dintr-o regretabilă eroare, autorul acestor rânduri l-a omis de la prezentare în primul material dedicat acestui subiect, a fost, în perioada sa, unul dintre cei mai valoroşi halfi din Europa, strângând 10 selecţii pentru România, fără a înscrie. Iosif Morawetz a evoluat, în preliminariile CM din 1934 (foto sus), în jocul cu Elveţia (scor 2-2 pe teren, dar omologat cu 2-0 de FIFA pentru cei din Ţara Cantoanelor, n.red.), alături de Kotormany, în cel cu Iugoslavia, scor 2-1, care a dus la calificarea “tricolorilor” în Franţa, alături de acelaşi Kotormany, precum şi de Kovacs şi Schwartz, care a marcat golul victoriei, precum şi în meciul de la turneu final, 1-2 cu Cehoslovacia, în care au mai jucat Kotormany şi Kovacs. Moravetz a fost cel care, ca antrenor, între 1938 şi 1941 a pregătit pe Mica Brad, ducând actual Aurul din eşalonul al treilea până în prima divizie, performanţă rămasă unică pentru fotbalul din oraşul minier din nordul judeţului Hunedoara. La aceştia se adaugă şi cei cinci “mexicani” mai sus menţionaţi, respectiv Lucescu, Dumitrache (nr. 9, foto jos), Dinu, Nunweiller VI, care au jucat, şi Deleanu, din postura de rezervă, numărul hunedorenilor prezenţi, până în 1970, la CM de fotbal fiind de 13.

florea-dumitrache in meciul finlanda - romania

Perspective favorabile

În 1970 și în anii imediat următori România era pe un trend ascendent din punct de vedere fotbalistic. Echipa națională ajunsese în sferurile de finală ale Campionatului European, iar la nivel de club UTA trecea de Fezenoord Rotterdam, deținătoarea Cupei campionilor, și, mai apoi, ajungea în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în vreme ce steaua elimina Barcelona, Rapid pe Napoli și Universitatea Craiova pe Fiorentina. Așa că prliminariile pentru CM din 1974, care a fost găzduit de RFG, erau abordate cu optimism, iar grupa României era una accesibilă, cu Finlanda și Albania, care nu spuneau, nici atunci, mare lucru în fotbal, și cu RDG, est-germanii, chiar dacă aveau o trupă solidă, neparticipând până atunci la niciun fel de turneu final mondial sau european.

vasile-dobrau

Debut dezastruos

Și, în ciuda celor prezentate mai sus, România a debutat dezastruos în preliminarii, terminând la egaliate, scor 1-1, la Helsinki, cu Finlanda, pe 20 septembrie 1972, rezultat care, așa cum se va vedea, îi va costa pe tricolori calificarea la CM. Echipa suferise ceva modificări față de cea din 1970, dar pe teren erau încă destui jucători prezenți în mexic, printre aceștia fiind Ion Dumitru, fostul antrenor al Jiului, Mircea Lucescu, căpitan în acest joc, antrenorul-jucător de mai târziu al Hunedoarei, și ex-corvinistul Radu Nunweiller VI, cel care a deschis scorul pentru România în minutul 52, finlandezii egalâng în minutul 86…Este de consemnat, însă, că în acest meci cu Finlanda a debutat, pentru echipa națională a României, Vasile Dobrău (foto sus), cel care, la nivel de primă ligă, a evoluat la Universitatea Cluj și Dinamo. Dobrău, un valoros fundaș, a strâns cinci selecții pentru echipa României, fără a înscrie, și s-a retras de pe gazon din postura de antrenor-jucător la Mecanica Orăștie, unde făcea cuplu cu Florea Dumitrache, care n-a evoluat în jocul cu Finlanda. Dumitrache, fost pe la Jiul, Corvinul și Minerul Vulcan, a reapărut în echipă în jocul următor al preliminariilor, cel de pe 29 0ctombrie 1972, de la București, împotriva Albaniei. România a câștigat cu 2-0, în echipa țării noastre mai evoluând Dobrău, Nunweiller VI și Lucescu, acesta din urmă purtând, din nou, banderola de căpitan, precum și Augustin Deleanu, fost echipier al Jiului Petroșani.

dumitru-marcu

S-a pierdut partida decisivă

Și a venit anul 1973, cu un nou antrenor la echipa națională, în persoana lui Valentin Stănescu, acesta înlocuindu-l pe Angelo Niculescu. În primul joc al acelui an din preliminarii România a evoluat în deplasare, la Tirana, pe 6 mai și a învins, previzibil, cu 4-1, Albania. În acel joc, pentru ticolori au evoluat Liță Dumitru, care a deschis scorul, Florică Dumitrache, cu două reușite, una fiind din lovitură de pedeapsă, Augustin Deleanu și Dumitru Marcu (foto sus), o percutantă extremă. Mitică Marcu s-a afirmat ca jucător la Universitatea Craiova și, ca antrenor și în alte funcții adminstrative, a activat ani buni la Jiul Petroșani, reușind chiar o promovare în prima divizie cu echipa-fanion din Vale. De asemenea, Marcu a mai fost antrenor, în județul Hunedoara, la Retezatul Hațeg și Minerul Lupeni. Pentru echipa națională a României Marcu a evoluat de 19 ori, înscriind și 3 goluri. Pe 27 mai, la București, românii jucau cu cei din RDG, având victoria ca singură opțiune pentru a mai spera la calificare. Acest lucru s-a și întâmplat, România învingând la limită, cu 1-0, grație unui gol înscris de Dumitrache, în minutul 54, dintre hunedoreni mai evoluând Deleanu, Dumitru, R. Nunweiller și Marcu. Și urma meciul decisiv, cu RDG, din deplasare, care s-a jucat la Leipzig, pe 26 septembrie. Pentru a rămâne în cărți, românii aveau nevoie măcar de un egal, dar est-germanii s-au impus cu 2-0, și RFG-ul era tare departe…În echipa României au evoluat, ca titulari, Deleanu, Dumitru, Nunweiller și Dumitrache, iar Marcu a intrat spre final, înlocuindu-l pe Dobrin.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei