Hunedoreni la Campionatele Mondiale de fotbal (III)

680

După ce au participat la primele trei turnee finale, „tricolorii” au lipsit, mulți ani, de la competiția supremă din sportul cu mingea rotundă

Așadar România a ratat participarea la Campionatul Mondial (CM) din Elveția 1954, după ce mai mulți jucători hunedoreni au evoluat în preliminariile competiției.

Început cu dreptul

costica toma (st. eventual)

Urmau preliminariile pentru competiția din 1958, care a fost organizată în Suedia, loc unde Brazilia marelui Pele urma să câștige primul său titlu mondial. În preliminariile competiției suedeze România a făcut parte din grupa 7, alături de Iugoslavia și Grecia, adversari tradiționali ai „tricolorilor”. Pe plan politic lucrurile se mai dezghețaseră, românii au început să joace și împotriva statelor occidentale, nu doar a celor din blocul estic, dar tragerea la sorți le-a adus în față două echipe din Balcani. Toate meciurile din preliminarii s-au desfășurat în 1957, iar România a debutat, cu dreptul, pe 16 iunie, într-un joc cu Grecia, care s-a desfășurat la Atena, echipa țării noastre câştigând cu 2-1. Din formația de start au făcut parte, dintre hunedoreni, și trei jucători care au evoluat în precedentele calificări, respectiv Costică Toma (foto sus, în stânga), cel care, peste ani, avea să pregătească pe FIL Orăștie, Valeriu Călinoiu, jucător care a debutat în fotbalul mare la Hunedoara, și Titus Ozon (foto jos), antrenor în două rânduri la Jiul, acesta din urmă marcând golul victoriei de la Atena, în minutul 78. Tot în acest meci a debutat, Tiberiu Bone. Acesta, mijlocaș de mare travaliu, a făcut parte din echipa de aur a CCA, actuala Steaua, după ce debutase în prima divizie în tricoul celor de la Jiul Petroșani, iar pentru reprezentativa României a jucat de 12 ori.

titus ozon (eventual)

Un petoșănean printre titulari

valeriu calinoiu

A urmat, apoi, jocul cu Iugoslavia, de la București, terminat la egalitate, scor 1-1, „plavii” fiind considerați principalii adversari ai României. În acest joc, disputat pe 29 septembrie 1957, Valeriu Călinoiu (foto sus) și Bone au alcătuit linia de mijloc a României, iar Ozon a evoluat în atac. A urmat, apoi, pe 3 noiembrie, victoria logică, de la București, cu 3-0, în fața grecilor, pentru România evoluând aceeași linie de mijloc din jocurile anterioare, formată din Tiberiu Bone (foto jos) și Călinoiu. Și peste două săptămâni s-a desfășurat meciul decisiv, cu calificarea pe masă, la Belgrad, dintre Iugoslavia și România. Cu un egal România s-ar fi calificat la competiția din Suedia, unde vecinii noștri din sud-vest au depășit faza grupelor, dar nu a fost să fie. Iugoslavia s-a impus cu 2-0, în acel joc Călinoiu și Bone alcătuind mijlocul echipei, în vreme ce Costică Toma revenise între buturi. Pentru microbiștii hunedoreni partida rămâne memorabilă, deoarece atunci a debutat la echipa națională Ion „Lică” Panait, unul dintre jucătorii emblematici ai Jiului Petroșani din toate timpurile. Din păcate, însă, aceasta a fost singura prezență în echipamentul tricolor al puternicului apărător din Vale.

tiberiu bone  (1)

O calificare ratată, o retragere și alte speranțe

România pierdea o nouă calificare la un turneu final mondial. Ediția următoare a CM s-a desfășurat în 1962, în Chile, dar România nu a participat la preliminarii, conducerea de atunci a Federației considerând că „tricolorii” n-ar fi avut nicio șansă să se califice în dauna Italiei. Și, exact ca la precedenta lipsă din calificări, cea din 1950, România s-a calificat la Olimpiadă, obținând un excelent loc cinci. Și urmau preliminariile pentru Anglia 1966. România a fost repartizată în grupa a IV-a europeană, alături de Cehoslovacia, principala favorită, venită la începutul calificărilor din postura de vicecampioană mondială, Portugalia, echipă care nu avusese nicio performanță notabilă la nivel de primă reprezentativă, dar majoritatea fotbaliștilor proveneau de la Benfica Lisabona, formație care, între 1961 și 1965, jucase patru finale de Liga Campionilor, câștigând două, și Turcia, „otomanii” fiind considerați cu cele mai mici șanse de calificare. Și de această dată România a început foarte bine preliminariile, dar cam atât, la finalul acestora urmând o nouă ratare în ce privește prezența la turneul final.

Nea Piu

carol creiniceanu (obligatoriu)

Pe 2 mai 1965, anul în care s-au jucat toate meciurile din preliminarii, România întâlnea Turcia, la București, pe fostul stadion „23 August”, același care a găzduit jocurile primei noastre reprezentative și pentru calificările la mondialul din Suedia. Într-un joc fără probleme, românii s-au impus cu 3-0, ultimul dintre golurile „tricolorilor” fiind marcat de Carol Creiniceanu (foto sus), jucător născut la Lupeni. Nea Piu, așa cum era cunoscut în lumea fotbalului, a jucat, în prodigioasa sa carieră, la doar două echipe: la Minerul Lupeni, unde s-a făcut cunoscut, și la Steaua, cu care a cunoscut consacrarea, câștigînd, cu echipa din București, un titlu de campion național și şase Cupe ale României. La nivel de echipă națională, Creiniceanu a evoluat, în echipamentul tricolor, ca extremă stângă, cu precădere, de 16 ori, înscriind cinci goluri. De asemenea, Carol Creiniceanu a evoluat și la Jocurile Olimpice din 1964. Nea Piu a revenit la Lupeni, unde a lucrat cu juniorii clubului Minerul până în ultimele sale clipe de viață, marele fotbalist trecând în neființă, la vârsta de 72 de ani, la 14 ianuarie 2012, în orașul său natal. Tot în jocul cu Turcia, singurul în care Creiniceanu evoluase în aceste preliminarii, a mai înscris și Viorel Mateianu (foto jos), golul al doilea, din penalty, cel care a antrenat pe Jiul în 1985. Cunoscut mai ales ca antrenor, pentru „morișca” de la Baia Mare, Viorel Mateianu a jucat de șase ori pentru România, ca atacant, înscriind două goluri. De asemenea, Mateianu a evoluat și în jocul următor, cel de pe 30 mai, tot de la București, în care România a învins Cehoslovacia cu 1-0, prin golul reușit de el.

viorel mateianu

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *