HANDBAL FEMININ. Hunedorenca Ana Maria Tănăsie, în lotul pentru turneul preolimpic

903

Selecționerii Bogdan Burcea și Robert Licu s-au decis asupra lotului lărgit pentru turneul preolimpic de handbal feminin.

 

Turneul preolimpic la care va participa echipa României se va desfăşura la Podgorica, capitala Muntenegrului, în perioada 20 – 22 martie.

S-a renunţat la Patricia Vizitiu

Tricolorele” vor juca, în ordine, cu Thailanda, Norvegia şi Muntenegru. Pentru acest turneu, cei doi antrenori ai României au alcătuit un lot lărgit, de 28 de jucătoare, Bogdan Burcea şi Robert Licu urmând a renunţa la câteva handbaliste înainte de plecarea la Podgorica. Din lot face parte hunedoreanca Ana Maria Tănăsie, legitimată, acum, la Măgura Cisnădie. Totodată, printre jucătoarele convocate se mai află şi trei ex-jucătoare de la CSM Cetate Deva, fiind vorba despre Anca Polocoşer şi Sonia Seraficeanu. Ambele de la Minaur Baia Mare, şi de dana Abed Kader, de la HC Zalău. Selecţionerii României au renunţat la acest turneu la serviciile petroşănemcei Patricia Vizitiu, care evoluează pentru SCM Craiova .

Grupă formată greu

Grupa României este una destul de dificilă, în condiţiile în care se califică doar primele două clasate, “tricolorele” luptând pentru aceste locuri cu Muntenegru şi Norvegia, formaţia Thailandei nefiind un nume care să sperie pe cineva în handbalul mondial. Însă până să se ajungă la această component a fost o adevărată epopee în ce priveşte reprezentanta Asiei. Astfel, iniţial se calificase, după Campionatele Asiei, Coreea de Nord, care a renunţat, apoi, la participare, locul acestei naţionale fiind luat de Kazahstan, următoarea clasată. Apoi a renunţat la participare China, repartizată initial în turneul din Ungaria, alături de ţara organizatoare, Rusia şi Serbia. Astfel, Kazahstan a fost trimisă în Ungaria la Gyor, la Muntenegru, în grupa României, fiind trimisă naţionala din Hong Kong care, la rândul său, a renunţat la participare, ca şi China, din cauza coronavirusului. Astfel, s-a ajuns la Thailanda, a şasea clasată şi ultima la Campionatele Asiei, însă dacă şi această echipă se va retrage, a patra formaţie ar urma să fie Danemarca, adversar pe care nu şi-l doreşte nimeni.

Cum se ajunge la Tokyo

Ca şi la Podgorica, şi grupa de la Gyor este dificilă, cea mai uşoară fiind, la prima vedere, cea de la Lliria, din Spania, unde ţara gazdă va juca cu Suedia, Argentina şi Senegal, echipele europene fiind favorite certe pentru ocuparea primelor două locuri care duc la Tokyo. Turneul olimpic de handbal feminin se va desfăţura între 24 iulie şi 9 august, fiind deja calificate şase echipe, respectiv Japonia, ca ţară gazdă, Olanda, campioana mondială, şi câştigătoarele titlurilor continentale, respective Franţa, Coreea de Sud, Brazilia şi Angola. Aici trebuie făcută menţiunea că în America se dispută un singur campionat continental, nu două, ca la fotbal, cu Nord şi Sud, iar echipele din Oceania evoluează în competiţia asiatică. La Jocurile Olimpice, cele 12 echipe calificate vor fi împărţite în două grupe de câte şase. După terminarea grupelor, primele patru clasate se califică în sferturile de finală, unde se joacă încrucişat, respectiv locul 1 dintr- grupă 1 cu 4 din cealaltă, 2 cu 3 şi viceversa, mergându-se în sistem elimatoriu şi în semfinale.

Nu avem medalie

Revenind la grupa de la Podgorica, trebuie menţionat că România a ajuns acolo graţie locului al patrulea ocupat la ultimul Campionat European, iar Norvegia şi Muntenegru ca urmare a clasării pe poziţiile IV şi, respectiv, V, de la “mondiale”. Dacă se va califica, România va fi prezentă pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice cu echipa de handbal feminin. “Tricolorele” nu au medalii olimpice, cea mai bună clasare, pe locul patru, fiind înregistrată la prima participare, în 1976, la Montreal. Apoi au urmat două clasări pe locul al şaptelea, la Sydney, în 2000, şi la Beijing, în 2008, iar la ultima participare la Jocuri, la precedenta ediţie de la Rio de Janeiro, de acum patru ani, România a terminat pe 9. În ce priveşte medaliile, România are un titlu mondial, două de vicecampioană şi o medalie de bronz, precum şi un loc trei continental. Deţinătoarea titlului olimpic este reprezentativa Rusiei.

 

Cine sunt adversarele

Dacă Thailanda nu prezintă niciun pericol, Norvegia şi Muntenegru sunt adversare de temut, Astfel, echipa Norvegiei, la “mondiale”, are trei medalii de aur, patru de argint şi trei de bronz, la “europene” şapte de aur, trei de argint şi una de bronz, iar la Olimpiade câte două medalii de fiecare culoare, ultimul bronz fiind cucerit la ultima ediţie a Jocurilor. În ce priveşte Muntenegru, până nu demult parte a Iugoslaviei, reprezentativa de handbal feminin a acestei ţări a cucerit, în scurta sa existent, începută în 2006, un titlu european, unul de vicecampioană mondială şi două medalii, una de argint şi alta de bronz la Campionatele Mondiale.

EXTRA 1

Lotul lărgit al României pentru turneul preolimpic

Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yulyia Dumanska, Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea), Ana Maria Măzăreanu (Minaur Baia Mare).

Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Dana Abed-Kader, Alexandra Severin, Sabrina Lazea (HC Zalău), Elena Dache, Bianca Tiron (Dunărea Brăila), Cristina Zamfir, Ana Maria Savu, Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Alina Ilie, Andreea Rotaru, Raluca Petruș (SCM Gloria Buzău), Andreea Popa, Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița), Mădălina Zamfirescu (SCM Râmnicu Vâlcea).

Extreme: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Ana Maria Iuganu (SCM Gloria Buzău), Laura Moisă (CSM București), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare), Ana Maria Tănasie (Măgura Cisnădie).

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Teodora Popescu (HC Zalău).

EXTRA 2

Dacă la feminin România se poate califica la Jocuri, la masculin, echipa ţării nostre, cu un argint şi trei bronzuri olimpice, la care se adaugă patru titluri mondiale, unul de vicecampioană şi două clasări pe poziţia a treia, nu are nicio şansă să fie prezentă, nefiind calificată în turneele preolimpice, care se vor desfăşura la Trondheim (Norvegia), Paris (Franţa) şi Berlin (Germania). Sunt calificate la Tokyo deja ţara gazdă Japonia, campioana mondială Danemarca şi laureatele continentale Argentina, Bahrain, Spania şi Egipt, sistemul de calificare şi de desfăşurare al turneului olimpic fiind identic cu cel de la fete. În cele trei turnee preolimpice se vor înfrunta Norvegia, Brazilia, Chile şi Coreea de Sud în prima grupă, Franţa, Croaţia, Tunisia şi Portugalia, în cea de-a doua, precum şi Germania, Suedia, Slovenia şi Algeria în ultimul, deţinătoarea titlului fiind Danemarca.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *