3.6 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

EDITORIAL SPORTIV. La „shopping”… în Suedia!

Trompeta sună, mobilizare generală la Palat! Ca în fiecare an, din ultimii patru, parcă a devenit o regulă generală în preajma sărbătorilor pascale să plecăm undeva, numai să plecăm.

Dorin Stroia

Fie că românul face Crăciunul la Târgul din Viena sau plaja la Ibitza, cum de altfel s-a obișnuit, fie că facem proiecte din ce în ce mai îndrăznețe și parteneriate chiar cu „urși polari”, doar pe principiul mergem în Nord și aducem gheața și la noi, totul numai să facem ceva, nu mai contează pe ce bani.

Prin toamna lui 2011, ca o coincidență cu sărbătorirea a 30 de ani de la înființarea Federației Suedeze de Floorball, se semna și la noi un parteneriat cu un Club Sportiv scandinav ”Taby….”, având ca scop ceva măreț, un sport nou în România, hochei de sală… floorball. Conferință mare de presă în acele vremuri, instituții locale, primărie, prefectură, consiliul județean, etc. toate la un loc cu un singur scop: pentru propășire, dezvoltare, cunoaștere, spre ceva nou. Sport nou doar pentru „palat”, pentru că, în realitate, un raport de activitate dezvăluie practicarea floorbalului încă din toamna lui 2006 prin România, în zona Harghita. Inaugurarea unei săli de sport în 2008, la Miercurea Ciuc, și un meci amical între selecționata Ungariei și cea a României au făcut senzație la acea dată. Campionate între școli, zilele localităților, cupe și întreceri comunale cu sute de participanți an de an desfășurate la noi în… România.

Dacă a sunat mobilizarea în județ, de ce să nu mergem!!! Ei, na!, parcă mai contează pe banii cui ne deplasăm: să avem și noi ceva mărunțiș de buzunar, cazarea și masa ne-o asigură gazdele ospitaliere. Că și noi am procedat la fel cu ei. Să scoatem crosele de la naftalină doar pentru cei „selecționați”. Spre deliciul lor, nordicii ne așteaptă, s-au obișnuit cu noi și cu „prestația” noastră în fiecare an, în replică cum se spune pe la noi prin popor, „ciuca bătăilor”. Dacă e să facem un sondaj de opinie și să ne întrebăm copilul care merge la școală dacă a auzit de floorball, să nu ne așteptăm la un răspuns. Competiție între școli? Așa zisul campionat organizat în Sala Sporturilor, de „selecție” – de te apucă râsul – o dată pe an. În patru ani de zile, deplasarea a devenit ca un „shopping” pentru „selecționați”, deoarece, la sfârșitul Campionatului Școlar Suedez, cu toții ne bucurăm de sacii cu echipament second hand ce ne sunt puși la dispoziție. Materiale sportive și echipament stânse de suedezi, pentru ajutorarea noastră. Gurile rele spun că ”Bachus”, într-una din deplasările scandinave, ne-a deposedat de aceste materiale, rămânând cu mâinile în buzunare. Au venit și suedezii la noi, ne-au adus materiale sportive care de regulă, în acest sport, sunt foarte scumpe, de ordinul zecilor de mii de lei. Costisitor, în raport cu buzunarul cetățeanului de rând. Dacă de la mămici cu copii, directori de școli, primari din județ cu consoarte… suporteri de galerie, ce au făcut deplasarea cu lotul județean în acești ani s-a câștigat ceva! noi zicem: experiență. Poftiți în microbuze! Suedezii ne așteaptă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/