Dacă la noi nu se poate, hunedorenii pun umărul la refacerea Craiovei fotbalistice

Mulţi fotbalişti şi antrenori din judeţul nostru şi-au pus amprenta pe „sportul rege” din Bănie

Că fotbalul hunedorean trăieşte numai din amintiri nu mai este un secret pentru nimeni. Astfel, nu este de mirare că mulţi jucători originari din judeţul nostru sau care s-au afirmat la cluburile hunedorene evoluează, cu succes, la echipe de prin alte părţi.

MAIN craiova si retur (2) Dacian Varga

Varga vrea să joace în Europa League

Una dintre echipele la care hunedorenii sunt oameni de bază este CSU Craiova. Aici petroşăneanul Dacian Varga are gânduri mari pentru retur. Mijlocaşul de 30 de ani, cu patru selecţii în echipa naţională, îşi doreşte ca echipa sa să nu piardă niciun meci în returul Ligii I şi, astfel, oltenii să poată participa la următoarea ediţie a Europa League. Jucătorul, care a mai evoluat la Sportul Studenţesc, Unirea Urziceni, Rapid, FC Vaslui şi Kuban Krasnodar, este fiul fostului fotbalist Ioan Varga, idolul tribunelor de la Deva şi Petroşani în urmă cu peste două decenii, acesta având şi apreciate evoluţii pentru Dinamo.

Portari de valoare

Mai trebuie precizat că la Craiova mai evoluează şi Cristian Bălgrădean, portar care a debutat la Minerul Lupeni, goalkeeper-ul de 26 de ani având şi el o prezenţă în prima reprezentativă de fotbal a României. Un alt portar care a pus umărul la revenirea Craiovei în prima ligă, chiar sub un alt nume, este Dumitru Hotoboc. Acesta, în vârstă de 36 de ani şi legitimat, în prezent la Oţelul Galaţi, a fost portarul din sezonul trecut al Craiovei, echipa din Bănie revenind atunci în prima ligă, şi s-a afirmat la Jiul, după care a jucat la Steaua şi la alte echipe din eşaloanele superioare, cu precădere la Petroşani, şi la Piteşti, Turnu Severin sau în Bănie, dar şi la cluburi mai mici, precum Prefabricate Modelu sau Minerul Lupeni.

MAIN craiova si retur (1) Aurel Ticleanu

Au făcut istorie

De-a lungul timpului, mulţi hunedoreni şi-au pus amprenta pe dezvoltarea Craiovei fotbalistice. Bunăoară, la primul meci pe care Universitatea l-a jucat pe legendarul stadion “Ion Oblemenco”, acum demolat, în 1967, pe banca Craiovei era fostul jucător al Jiului, Robert Cosmoc. Apoi, primul jucător legitimat la Craiova şi care a evoluat pentru echipa naţională a fost ex-echipier al Jiului, Florea Martinovici. Din echipa “Craiovei maxima”, cea care, în 1983, ajungea în semifinalele Cupei UEFA, făcea parte şi Aurel Ţicleanu, titular incontestabil, fotbalistul, care a evoluat la Campionatul European din 1984, fiind născut în judeţul Hunedora, la Teliuc. În plus, în aceeași perioadă evolua la Craiova și Grigore Ciupitu, puternicul stoper venind în Oltenia de la Jiul, cu o scurtă haltă și pe la Mureșul Deva. Mai spre vremurile noastre la Craiova a jucat, remarcabil, fiind şi golgheter al ţării, Gheorghe Craioveanu, participant la Campionatul Mondial din 1998, vârful de atac fiind născut în Hunedoara. Tot de un hunedorean se leagă şi o amintire neplăcută a oltenilor, Mircea Rednic fiind antrenor la Universitatea în sezonul 2004-2005, când Craiova retrograda pentru prima oară din Liga I după 41 de ani de prezenţă neîntreruptă pe prima scenă fotbalistică a ţării.

MAIN craiova si retur (4) Gheorghe Craioveanu

Şi în sens invers

În mod firesc, au fost şi craioveni care au activat în judeţul Hunedoara. Dintre aceştia îi putem aminti pe Nicolae Negrilă, Dumitru Marcu, Zoltan Crişan, Ion Geolgău, Ion Dumitru, Marian Bâcu sau Ioan Sburlea, care au jucat sau au antrenat la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni, Aurul Brad şi Retezatul Haţeg.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?