Dacă la noi nu se poate, hunedorenii pun umărul la refacerea Craiovei fotbalistice

Mulţi fotbalişti şi antrenori din judeţul nostru şi-au pus amprenta pe „sportul rege” din Bănie

Că fotbalul hunedorean trăieşte numai din amintiri nu mai este un secret pentru nimeni. Astfel, nu este de mirare că mulţi jucători originari din judeţul nostru sau care s-au afirmat la cluburile hunedorene evoluează, cu succes, la echipe de prin alte părţi.

MAIN craiova si retur (2) Dacian Varga

Varga vrea să joace în Europa League

Una dintre echipele la care hunedorenii sunt oameni de bază este CSU Craiova. Aici petroşăneanul Dacian Varga are gânduri mari pentru retur. Mijlocaşul de 30 de ani, cu patru selecţii în echipa naţională, îşi doreşte ca echipa sa să nu piardă niciun meci în returul Ligii I şi, astfel, oltenii să poată participa la următoarea ediţie a Europa League. Jucătorul, care a mai evoluat la Sportul Studenţesc, Unirea Urziceni, Rapid, FC Vaslui şi Kuban Krasnodar, este fiul fostului fotbalist Ioan Varga, idolul tribunelor de la Deva şi Petroşani în urmă cu peste două decenii, acesta având şi apreciate evoluţii pentru Dinamo.

Portari de valoare

Mai trebuie precizat că la Craiova mai evoluează şi Cristian Bălgrădean, portar care a debutat la Minerul Lupeni, goalkeeper-ul de 26 de ani având şi el o prezenţă în prima reprezentativă de fotbal a României. Un alt portar care a pus umărul la revenirea Craiovei în prima ligă, chiar sub un alt nume, este Dumitru Hotoboc. Acesta, în vârstă de 36 de ani şi legitimat, în prezent la Oţelul Galaţi, a fost portarul din sezonul trecut al Craiovei, echipa din Bănie revenind atunci în prima ligă, şi s-a afirmat la Jiul, după care a jucat la Steaua şi la alte echipe din eşaloanele superioare, cu precădere la Petroşani, şi la Piteşti, Turnu Severin sau în Bănie, dar şi la cluburi mai mici, precum Prefabricate Modelu sau Minerul Lupeni.

MAIN craiova si retur (1) Aurel Ticleanu

Au făcut istorie

De-a lungul timpului, mulţi hunedoreni şi-au pus amprenta pe dezvoltarea Craiovei fotbalistice. Bunăoară, la primul meci pe care Universitatea l-a jucat pe legendarul stadion “Ion Oblemenco”, acum demolat, în 1967, pe banca Craiovei era fostul jucător al Jiului, Robert Cosmoc. Apoi, primul jucător legitimat la Craiova şi care a evoluat pentru echipa naţională a fost ex-echipier al Jiului, Florea Martinovici. Din echipa “Craiovei maxima”, cea care, în 1983, ajungea în semifinalele Cupei UEFA, făcea parte şi Aurel Ţicleanu, titular incontestabil, fotbalistul, care a evoluat la Campionatul European din 1984, fiind născut în judeţul Hunedora, la Teliuc. În plus, în aceeași perioadă evolua la Craiova și Grigore Ciupitu, puternicul stoper venind în Oltenia de la Jiul, cu o scurtă haltă și pe la Mureșul Deva. Mai spre vremurile noastre la Craiova a jucat, remarcabil, fiind şi golgheter al ţării, Gheorghe Craioveanu, participant la Campionatul Mondial din 1998, vârful de atac fiind născut în Hunedoara. Tot de un hunedorean se leagă şi o amintire neplăcută a oltenilor, Mircea Rednic fiind antrenor la Universitatea în sezonul 2004-2005, când Craiova retrograda pentru prima oară din Liga I după 41 de ani de prezenţă neîntreruptă pe prima scenă fotbalistică a ţării.

MAIN craiova si retur (4) Gheorghe Craioveanu

Şi în sens invers

În mod firesc, au fost şi craioveni care au activat în judeţul Hunedoara. Dintre aceştia îi putem aminti pe Nicolae Negrilă, Dumitru Marcu, Zoltan Crişan, Ion Geolgău, Ion Dumitru, Marian Bâcu sau Ioan Sburlea, care au jucat sau au antrenat la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni, Aurul Brad şi Retezatul Haţeg.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”