Alina Moraru debutează la cârma naţionalei feminine de fotbal U 17

116

Reprezentativa feminină de fotbal U17 a României formată din jucătoare născute în anii 2001 și 2002 se află zilele acestea în cantonament la Timișoara şi se pregăteşte sub comanda antrenoarei Alina Morariu din Hunedoara, pentru debutul în preliminariile Euro 2018.

 

“Alungată” de la Hunedoara, selecţioneră la echipa naţională

 

Aflată  la prima acțiune la conducerea naționalei de junioare după ce a preluat acest rol de la Adrian Ambrosie ea va disputa două jocuri amicale în fața Serbiei pe 3 și 5 august, pe terenul bazei sportive Colterm, cu începere de la ora 18:00, respectiv 10:00. Din staff mai face parte și antrenorul secund Mihai Tătăranu.

Pentru antrenoarea în vârstă de 27 de ani, aceste jocuri reprezintă debutul ca selecționer, după ce a mai fost antrenor secund al naționalei U15 şi observator de fotbal în Liga a II-a la masculin. În prezent, îndeplinește și rolul de „secund” la campioana României, Olimpia Cluj, și de „principal” la echipa a doua a clubului din Gruia. Pe 14 august va începe pregătirile la Cluj la echipă, în vederea noului campionat ce va începe la jumătatea lunii septembrie.

Aflată în stagiul de pregătire de la Timişoara, Alina ne-a declarat în exclusivitate :

 

“Fetele se prezintă foarte bine. Fiind primul stagiu alături de ele vă daţi seama că îmi ia şi mie ceva timp până să mă acomodez cu ele şi ele la rândul lor cu stilul meu de antrenament. Sunt foarte inteligente, receptive şi chiar mă bucur că putem să colaborăm.

Din păcate eu am încercat şi la Hunedoara să fac ceva, nu m-am dat bătută nici după ce s-a desfiinţat cealaltă echipă FC Hunedoara, dar primarul nu a vrut să mai lucrăm, ne-a spus că nu mai suntem în planurile lui de viitor şi ne-mai având stadionul deoarece acesta aparţinea de primărie, a trebuit să încerc în altă parte. În altă parte îmi trebuia susţinere financiară. Aveam planuri mari să promovăm, era ok, pe vremea cât preşedinte de club era Alin Barna. Apoi după ce noi ne-am desfiinţat a plecat şi dumnealui şi am fost obligaţi să plecăm. Am încercat să mai fac ceva totuşi prin Hunedoara, am făcut o echipă mixtă, am jucat la Balon, în campionat, era greu jucând acolo cu bărbaţii. La Cluj e altceva, joc la campioana României în Champions League, sunt alte obiective. Mie îmi pare rău, de asta am venit şi acasă, să fac echipa aceea, de asta am şi muncit atâta cu fetele, dar dacă nu s-a putut, nu am avut înţelegere. Dacă nu te vor acolo e greu să poţi să faci ceva. Poate se va răzgândii noua conducere, aşteptăm şi noi. Şi fetelor le este foarte greu, le-am trimis la alte echipe prin ţară şi nu e uşor pentru ele şi îşi doresc şi ele să vină acasă. E foarte greu departe de familie. Am încercat să le ajut cum pot aşa departe cum sunt.”

 

 

Într-un interviu acordat lui Gheorghe Ştucan, corespondentul de presă al Federaţiei Române de Fotbal şi publicat pe site-ul acestora, antrenoarea din Hunedoara este optimistă şi cu o ambiţie pe muncă fără margini.

 

Reporter: – Alina, ai emoții înaintea debutului ca selecționer pe banca naționalei Under 17?
Alina Morariu:- Da, am emoții ca înaintea fiecărui meci. Am mai fost antrenor secund la naționala Under 15, dar acum sunt în fața unei premiere și îmi doresc să fac o treabă bună alături de fete.

Reporter:- Cum este această generație pe care o pregătești?

Alina Morariu:- Lucrez cu fete inteligente, receptive, care pun rapid în practică tot ce lucrăm la antrenamente. Este o generație talentată și, cu o muncă bună la echipele de club, poate ajunge la un nivel înalt și poate obține performanțe și la nivel de echipă națională.

Reporter:- Fetele se află în fața unui test important: debutul în calificările pentru Campionatul European U17. Ce ne poți spune despre adversarii din toamnă, Bosnia-Herțegovina, Irlanda, Grecia?

Alina Morariu:- Sunt la prima acțiune ca selecționer, dar deja am început să mă informez cu privire la adversarii din preliminarii. Toate cele trei echipe au un nivel de joc bun, așa că grupa va fi una grea. Însă fiecare echipă are șansa ei, iar dacă noi vom respecta ceea ce vom lucra la antrenamente, sunt încrezătoare că vom avea rezultate.

Reporter:- Până atunci urmează această „dublă” de verificare cu Serbia. Care este obiectivul din aceste întâlniri?

Alina Morariu:- Întâlnim o echipă bine organizată, o echipă puternică. Este un adversar potrivit pentru această etapă a pregătirii, vom avea de învățat din duelul cu Serbia.

Reporter:- De unde vine pasiunea ta pentru fotbal?

Alina Morariu:- Mi-a plăcut să joc fotbal împreună cu băieții, însă dintotdeauna mi-am dorit ceva mai mult, mi-am dorit să fiu antrenoare. Eu am practicat și alte sporturi, chiar de performanță, dar pasiunea mea a rămas mereu fotbalul. În urmă cu doi ani, am înființat o echipă de fotbal la Hunedoara, unde am format un grup unit. Chiar dacă aveam în echipă fete care nu practicaseră niciun sport până atunci, ne-am descurcat destul de bine în Liga 1 (n.r. eșalonul secund din România).

Reporter:- Cum ai descrie fotbalul feminin din România la momentul actual?

Alina Morariu:- Sunt bucuroasă să văd că progresăm, că reușim să atragem din ce în ce mai multe fete către acest sport. Cu timpul cred că vom reuși să facem față unor adversari cu tradiție în fotbalul feminin. Continuând să creștem, vom reuși să formăm echipe naționale combative care vor ajunge în top.

 

Lotul convocat pentru cele două jocuri cu Serbia

 

Portari: Katia Ghioc (AS Roma / Italia), Eleonora Magyari (Olimpia Cluj)

Fundași: Georgiana Gologan (Universitatea Alexandria), Alexandra Tunoaia (Brescia / Italia), Florentina Ionescu (CSS Târgoviște), Adelina Rusu (Vasas Femina), Ștefania Burcea (CSS Târgoviște), Mihaela Purcil (Heniu Prundu Bârgăului)

Mijlocași: Daria Răileanu (Olimpia Cluj), Raluca Dragoș (Independența Baia Mare), Ana Itoafă (FDSA / Canada), Cristina Tudorache (Universitatea Alexandria), Ana Maria Vlădulescu (Real Craiova), Genoveva Roșie (Real Craiova), Mădălina Marinescu (Vasas Femina), Bianca Borcean (Olimpia Cluj), Otilia Durla (Universitatea Alexandria)

Atacanți: Flaviana Negrea (Olimpia Cluj), Larisa Ienovan (CFR Timișoara), Carmen Marcu (Universitatea Galați)

 

Reprezentativa feminină Under 17 a României va debuta în toamnă în calificările pentru Campionatul European 2018. Tricolorele fac parte dintr-o grupă alături de Bosnia-Herțegovina, Irlanda și Grecia.

FOTO: frf.ro.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *