Taormina – bijuteria Siciliei

Sicilia este cunoscută în special datorită vulcanului Etna, romantismului din filmele cu mafia – trilogia Nașul spre exemplu, uleiului de măsline, soarelui arzător, tarantelei siciliene, vinului și enumerarea poate continua. Undeva, pe malul sud estic, la 55 km de capitala Catania, cocoțată pe un promontoriu cu vederi panoramice spre Marea Ionică și Etna se află micuța localitate Taormina, o bijuterie a Siciliei prin care încercăm să vă purtăm azi.

 

Puțină istorie

Taormina a fost fondată de coloniști greci stabiliți la poalele muntelui, în colonia Naxos. A fost parte a regatului Siracuzei, provincie romană, parte a Imperiului bizantin, a fost cucerită de Califatul Fatimid, capturată și condusă de Normanzi, a făcut parte din Regatul Aragon, a fost condusă de dinastia de Bourbon în timpul Regatului celor două Sicilii. Taormina a devenit atracție turistică pentru Europa de Vest, mulți alegând să se stabilească aici datorită aerului boem și toleranței față de preferințele sexuale. Oscar Wilde, Nicolae I al Rusiei, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Nietzsche, sau Richard Wagner sunt doar câțiva vizitatori de marcă ai Taorminei.

Musai de văzut

Orice plimbare prin acest Saint Tropez de Sicilia, cum i se mai spune Taorminei, include Corso Umberto. Este strada principală, pietonală, care taie în două orașul. Pe ambele flancuri, clădirile istorice adăpostesc la parter boutique-uri cochete, gelaterii, cofetării, restaurante și cafenele. Undeva la căpăt (sau început, depinde din ce parte veniți) veți descoperi Piața IX Aprile, cel mai bun loc de belvedere din Taormina. Tot aici este faimoasa catedrală St Nicholas, cu fațade medievale și porți baroc.

Nu ratați o tură prin gradina publică Villa Comunale, de unde veți avea parte de priveliști superbe asupra golfului dominat de Taormina pe lângă multă umbră. De aici, într-o plăcută plimbare mergeți la Teatrul Grecesc, cel mai faimos monument din Taormina. Dacă vă încumetați, la capătul Via Circumvallzione descoperiți vreo 300 de trepte care vă poartă spre Madona della Roca, un loc de unde Taormina vi se așterne la picioare.

Fie cu telecabina, fie cu autobuzul, coborâți pe plaja din Taormina. Dacă vă cazați la hotelurile de lux săpate în stâncă, veți avea ascensor până la plajă. Aici găsiți Isola Bella, o minunăție de la care se poate ajunge și de pe plajă pe jos, prin apă.

În apropiere se află și defileul Alcantara, un alt miracol al naturii, și desigur, nici Etna nu trebuie ratată, aici având nevoie de o zi întreagă pentru deplasare și vizitare. La fel, o excursie de o zi în locurile unde s-a filmat Nașul merită toți banii!

Bine de știut

Dacă alegeți Taormina, sau sudul Siciliei ca destinație de vacanță, perioada ideală, după mine este finalul lui septembrie sau octombrie. Atunci soarele nu mai este chiar atât de arzător, însă la prânz nisipul de pe plajă frige!

Pentru că Taormina este o destinație extrem de scumpă, recomand cazarea în Giardini Naxos, pe malul mării, la câțiva km de Taormina. Autobuzele circulă foarte bine, la tarife decente puteți lua bilet cu valabilitate pe întreaga perioadă de sejur. Numai călătoria cu autobuzul de dimensiunile unui autocar pe serpentinele în ac de păr spre Taormina este o experiență în sine!

Pentru vizitarea Isola Bella este necesar să traversați canalul care o separă de insulă pe jos, prin apă până la genunchi. Luați cu voi panpuci de plajă, pentru că pe jos sunt numai pietre, iar pe plajă papucii sunt foarte scumpi.

Pe plajă găsiți oferte numeroase de croaziere și plimbări cu barca, cu câte un căpitan care sigur îți va cânta o tarantelă.

Oferta de pește și fructe de mare este atât de diversă încât e greu să te hotărăști. Nu ratați paste cu sardine, calamari mici la grătar, dar nici Cannoli, celebrul desert sicilian! Și, bineînțeles, la final un pahar de vin sicilian servit în pahar aburit!

Excursiile opționale achiziționați-le la fața locului, nu în avans. Veți obține prețuri mai bune. Sfatul meu este că dacă mergeți în excursie organizată, optați doar pentru mic dejun. Noi am avut demipensiune și din 7 cine am ratat 4.

Pentru transport singura opțiune viabilă pare a fi avionul, asta dacă nu sunteți fan de condus istovitor sau pasionat de nopți petrecute în tren. Sunt curse regulate la tarife decente din București, Cluj și Budapesta. Din Catania la Taormina ajungeți foarte ușor cu atuobuzul, dacă nu optați pentru rent a car.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sens giratoriu nou la intrarea în Petroșani         Accident mortal pe centura Petroșaniului         MINTIA = CONTINUITATE. Despre soarta Termocentralei, varianta oficială a Ministerului Energiei         Biciclist mort într-un accident rutier         MUZICĂ POPULARĂ. „Românaşii” Liceului de Arte Deva au făcut senzaţie în Franţa         Lucrările de reabilitare a Casei de Casei de cultură din Hunedoara vor fi scoase la licitație publică         Campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe         Mega-proiectul de infrastructură feroviară dn vestul țării. Cum s-a lucrat pe magistrala de mare viteză care va traversa Hunedoara         REZOLUŢIE. ALDE Hunedoara pledează pentru Tăriceanu, candidat unic al Coaliţiei la prezidenţiale         Povestea tristă Anei, singura locatară a blocului din munți         Recompensă pentru găsirea motocicletei furate         Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă         Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop