Taormina – bijuteria Siciliei

Sicilia este cunoscută în special datorită vulcanului Etna, romantismului din filmele cu mafia – trilogia Nașul spre exemplu, uleiului de măsline, soarelui arzător, tarantelei siciliene, vinului și enumerarea poate continua. Undeva, pe malul sud estic, la 55 km de capitala Catania, cocoțată pe un promontoriu cu vederi panoramice spre Marea Ionică și Etna se află micuța localitate Taormina, o bijuterie a Siciliei prin care încercăm să vă purtăm azi.

 

Puțină istorie

Taormina a fost fondată de coloniști greci stabiliți la poalele muntelui, în colonia Naxos. A fost parte a regatului Siracuzei, provincie romană, parte a Imperiului bizantin, a fost cucerită de Califatul Fatimid, capturată și condusă de Normanzi, a făcut parte din Regatul Aragon, a fost condusă de dinastia de Bourbon în timpul Regatului celor două Sicilii. Taormina a devenit atracție turistică pentru Europa de Vest, mulți alegând să se stabilească aici datorită aerului boem și toleranței față de preferințele sexuale. Oscar Wilde, Nicolae I al Rusiei, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Nietzsche, sau Richard Wagner sunt doar câțiva vizitatori de marcă ai Taorminei.

Musai de văzut

Orice plimbare prin acest Saint Tropez de Sicilia, cum i se mai spune Taorminei, include Corso Umberto. Este strada principală, pietonală, care taie în două orașul. Pe ambele flancuri, clădirile istorice adăpostesc la parter boutique-uri cochete, gelaterii, cofetării, restaurante și cafenele. Undeva la căpăt (sau început, depinde din ce parte veniți) veți descoperi Piața IX Aprile, cel mai bun loc de belvedere din Taormina. Tot aici este faimoasa catedrală St Nicholas, cu fațade medievale și porți baroc.

Nu ratați o tură prin gradina publică Villa Comunale, de unde veți avea parte de priveliști superbe asupra golfului dominat de Taormina pe lângă multă umbră. De aici, într-o plăcută plimbare mergeți la Teatrul Grecesc, cel mai faimos monument din Taormina. Dacă vă încumetați, la capătul Via Circumvallzione descoperiți vreo 300 de trepte care vă poartă spre Madona della Roca, un loc de unde Taormina vi se așterne la picioare.

Fie cu telecabina, fie cu autobuzul, coborâți pe plaja din Taormina. Dacă vă cazați la hotelurile de lux săpate în stâncă, veți avea ascensor până la plajă. Aici găsiți Isola Bella, o minunăție de la care se poate ajunge și de pe plajă pe jos, prin apă.

În apropiere se află și defileul Alcantara, un alt miracol al naturii, și desigur, nici Etna nu trebuie ratată, aici având nevoie de o zi întreagă pentru deplasare și vizitare. La fel, o excursie de o zi în locurile unde s-a filmat Nașul merită toți banii!

Bine de știut

Dacă alegeți Taormina, sau sudul Siciliei ca destinație de vacanță, perioada ideală, după mine este finalul lui septembrie sau octombrie. Atunci soarele nu mai este chiar atât de arzător, însă la prânz nisipul de pe plajă frige!

Pentru că Taormina este o destinație extrem de scumpă, recomand cazarea în Giardini Naxos, pe malul mării, la câțiva km de Taormina. Autobuzele circulă foarte bine, la tarife decente puteți lua bilet cu valabilitate pe întreaga perioadă de sejur. Numai călătoria cu autobuzul de dimensiunile unui autocar pe serpentinele în ac de păr spre Taormina este o experiență în sine!

Pentru vizitarea Isola Bella este necesar să traversați canalul care o separă de insulă pe jos, prin apă până la genunchi. Luați cu voi panpuci de plajă, pentru că pe jos sunt numai pietre, iar pe plajă papucii sunt foarte scumpi.

Pe plajă găsiți oferte numeroase de croaziere și plimbări cu barca, cu câte un căpitan care sigur îți va cânta o tarantelă.

Oferta de pește și fructe de mare este atât de diversă încât e greu să te hotărăști. Nu ratați paste cu sardine, calamari mici la grătar, dar nici Cannoli, celebrul desert sicilian! Și, bineînțeles, la final un pahar de vin sicilian servit în pahar aburit!

Excursiile opționale achiziționați-le la fața locului, nu în avans. Veți obține prețuri mai bune. Sfatul meu este că dacă mergeți în excursie organizată, optați doar pentru mic dejun. Noi am avut demipensiune și din 7 cine am ratat 4.

Pentru transport singura opțiune viabilă pare a fi avionul, asta dacă nu sunteți fan de condus istovitor sau pasionat de nopți petrecute în tren. Sunt curse regulate la tarife decente din București, Cluj și Budapesta. Din Catania la Taormina ajungeți foarte ușor cu atuobuzul, dacă nu optați pentru rent a car.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard