Hoinar prin Țara Moților

 

După două săptămâni de colindat prin Europa, pentru azi vă propunem o preumblare mai domestică, la doi pași de noi, o hoinăreală prin Țara Moților. Câlcându-ne pe urme veți avea parte de câteva zile de vacanță reușite.

La drum

Am ales deplasarea cu autoturismul propriu pe direcția Deva – Brad – Țebea – Abrud – Câmpeni Gârda de Sus. Pentru că demult nu îl mai văzusem, am poposit la Muzeul Aurului din Brad, muzeu unic în Europa, care merită fiecare bănuț din cei 15 lei cât costă biletul pentru un adult. Atenție, fiind un muzeu hibrid, în subordinea Primăriei Brad, muzeul funcționează între orele 9 și 17 și este închis două zile pe săptămână, luni și marți. Deh, programul funcționarilor este mai presus decât interesul turistului.

De aici, un scurt popas cu o plecăciune la Țebea și înapoi la Brad, de unde pe drumul care merită mai multă atenție din partea autorităților am început urcușul pe Buceș – Vulcan. Există pe acest drum două puncte de belvedere de o frumusețe ireală, din păcate neexploatate. Merită o oprire pentru a admira, întinsă la picioarele tale, întreaga depresiune a Bradului.

După Abrud, trecând pe lângă cea mai salvată localitate din România, Roșia Montană, rămasă încremenită în tristețea speranțelor pierdute privind mineritul și mințită grosolan în privința dezvoltării turistice durabile găsim primul semn că suntem în ceea ce se dorește a fi o destinație turistică: mocănița Câmpeni – Abrud.

Din păcate mocănița nu circulă regulat decât în vârfurile de sezon. De Paști și de 1 Mai va circula, dar capacitatea extrem de scăzută de doar 54 de locuri va duce la așteptări lungi. Oricum, este un mic pas în a reface o linie îngustă minunată, cu un traseu superb pe Valea Arieșului, care în trecut lega Abrudul de Turda.

Din acest punct, după ce lăsăm în urmă tentativele urbanistice eșuate ale orașului Câmpeni, începem să urcăm în țara de poveste a moților de pe cursul superioar al Arieșului.

Facilități de cazare pentru toate gusturile veți găsi la tot pasul. În pensiuni fie situate la asfalt, fie în localități mai ascunse în munte, veți găsi cazare de la camere cu priciuri și baie comună la apartamente de lux, pensiuni sau hoteluri superioare, dotate chiar și cu piscină interioară sau exterioară. Noi am ales Pensiunea Onelia, situată pe malul râului, la marginea șoselei. Cu cât deplasarea are loc mai aproape de sezonul de concedii, cu atât rezervarea este mai recomandabilă.

Musai de văzut

Odată instalați la pensiunea aleasă, rămâne doar să beți o pălincă, să mâncați ceva bunătăți și să o luați la drum. Peștera Scărișoara este un “must see”, este renumită și ghețarul din interior fascinant. Merită efortul de coborâre și, mai ales, de urcare a sutelor de trepte.  Încumetați-vă și nu veți regreta

.

Orice drum parcurs, fie cu mașina, fie pe jos, este o încântare în sine. Pierdeți-vă în inima pădurii urmând drumul spre Huedin din inima localității Albac. Peisaje specatculoase vă vor însoți pe tot drumul care trece muntele până la Fântânele – Beliș, unde lacul de acumulare vă îndeamnă la răcoare. Dacă aveți noroc, pe drum veți găsi zeci de localnici care vând ciuperci de pădure. Nu vă sfiiți și delectați-vă când ajungeți la pensiune cu o tocăniță din ciuperci proaspete.

O altă excursie de o zi poate fi la Peștera Urșilor, pentru că e cea mai cunoscută, dar vă îndemn să nu ratați Peștera Cristalelor.

La dus sau întors intrați și în peștera Meziad și iată încheiată o zi perfectă. Voi insista puțin asupra Peșterii Cristalelor. Aceasta a fost descoperită întâmplător în Mina Farcu, pe vremea când încă mineritul era viabil în România. Este un spectacol ireal și tulburător,  făcându-te să îți pui întrebări serioase legate de măiestria naturii sau a Creatorului. La intrare este amenajat și un mini muzeu al mineritului.

În ziua următoare nu ratați Groapa Ruginoasă și Canionul Valea Seacă. De la marginea stațunii Vârtop intrați în pădure pe cărarea marcată cu banda galbenă. În 25 de minute ajungeți la Groapa Ruginoasă, o ravenă, sau mai popular râpă de 100 metri diferență de nivel și 1 km lățime. Este o dezlănțuire grandioasă a naturii.

Propunerile noastre sunt ușor de făcut în câte o zi, rămânând suficient timp pentru un mic dejun copios și sănătos dimineața și relaxarea de seară pe malul apei, la o pălincă, o slană și un caș. Adăugați frumsețea ireală a zonei, ospitalitatea gazdelor și ce altceva mai avem nevoie pentru câteva zile de vacanță reușite?

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva