Tort Joffre – rețeta originală

Astăzi, prin bunăvoința doamnei Silvia Faur, din Crișcior, Maître Gourmandel are onoarea să vă prezinte o rețetă celebră, în varianta originală. Frumoasă este și povestea obținerii acestei rețete originale, cu mătușa doamnei Faur, elevă de pension, care a avut ocazia să se afle în preajma „prințișorului” Mihai (eleve de pension erau duse „prințișorului”, să-i țină companie!).

Băgându-și nasul în bucătăria palatului, mătușa mea s-a împrietenit cu o bucătăreasă, de la care a obținut rețeta originală a prăjiturii Joffre. Rețeta s-a născut în laboratoarele Capșa, când generalul Joffre (în fapt, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, n.n.) i-a făcut o vizită regelui Ferdinand. De atunci au apărut multe variante, dar aceasta e cea originală (a tortului Joffre, n.n.)”, ne scrie doamna Silvia Faur.

De notat că celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat pentru mareșalul Joffre o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze, tortul Joffre fiind varianta clasică ce va rămâne în meniul maestrului Capșa după aceea.

Vă prezentăm rețeta așa cum am primit-o de la doamna Faur.

NECESAR: 250 grame unt, 6 ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, 5 linguri de apă și o lingură de făină.

CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.

BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.

Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală”.

Această rețetă este, într-adevăr, o mică bijuterie culinară, un desert delicios care, deși este de finețe, nu este foarte complicată.

Maître Gourmandel vă anunță că aceasta nu este singura surpriză oferită din partea doamnei Silvia Faur, pentru că mai avem o rețetă elegantă trimisă pe adresa redacției, rețetă care va fi publicată săptămâna viitoare.

N-o să vă pară rău s-o încercați!”, ne scrie doamna Silvia Faur, în finalul reței de astăzi, și are mare dreptate.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului