Tort Joffre – rețeta originală

Astăzi, prin bunăvoința doamnei Silvia Faur, din Crișcior, Maître Gourmandel are onoarea să vă prezinte o rețetă celebră, în varianta originală. Frumoasă este și povestea obținerii acestei rețete originale, cu mătușa doamnei Faur, elevă de pension, care a avut ocazia să se afle în preajma „prințișorului” Mihai (eleve de pension erau duse „prințișorului”, să-i țină companie!).

Băgându-și nasul în bucătăria palatului, mătușa mea s-a împrietenit cu o bucătăreasă, de la care a obținut rețeta originală a prăjiturii Joffre. Rețeta s-a născut în laboratoarele Capșa, când generalul Joffre (în fapt, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, n.n.) i-a făcut o vizită regelui Ferdinand. De atunci au apărut multe variante, dar aceasta e cea originală (a tortului Joffre, n.n.)”, ne scrie doamna Silvia Faur.

De notat că celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat pentru mareșalul Joffre o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze, tortul Joffre fiind varianta clasică ce va rămâne în meniul maestrului Capșa după aceea.

Vă prezentăm rețeta așa cum am primit-o de la doamna Faur.

NECESAR: 250 grame unt, 6 ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, 5 linguri de apă și o lingură de făină.

CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.

BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.

Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală”.

Această rețetă este, într-adevăr, o mică bijuterie culinară, un desert delicios care, deși este de finețe, nu este foarte complicată.

Maître Gourmandel vă anunță că aceasta nu este singura surpriză oferită din partea doamnei Silvia Faur, pentru că mai avem o rețetă elegantă trimisă pe adresa redacției, rețetă care va fi publicată săptămâna viitoare.

N-o să vă pară rău s-o încercați!”, ne scrie doamna Silvia Faur, în finalul reței de astăzi, și are mare dreptate.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere