Tiramisu (pe filiera belgiană)

Belgienii mândri de bucătăria lor susțin că Tiramisu așa cum fac ei bate varianta de bază, italiană. Astfel încât nu aveam decât să verificăm cu propriile simțuri dacă au sau nu dreptate, trecând la lucru. Rețeta prezentată aici are doar o diferență minoră față de cea clasică belgiană, în sensul că nu folosim obligatoriu celebrii biscuiți belgieni „Spéculoosîntr-o zi o să prezentăm și rețeta pentru prepararea acestora.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane)

– 250 grame mascarpone

– 100 grame zahăr tos

– pișcoturi sau biscuți mai finuți

– 4 ouă

– o ceașcă de zahăr vanilat

– 50 ml Marsala sau Amaretto

– 20 ml cafea neagră expresso

– cacao

PREPARARE:

Intrăm direct în delicatul proces care aduce minunea pe masă. ATENȚIE! – faceți totul cu multă răbdare, nu alergați nicio etapă!

În primul rând, separăm gălbenușurile de albușuri, din cele patru ouă sănătoase. Frecăm intensiv gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat – adăugați zahăr puțin câte puțin. Trebuie să ne iasă o cremă fină, dar fermă. Adăugăm în cremă mascarpone și amestecăm vioi cu telul.

Albușurile le batem gospodărește, până ne iese o spumă demnă de zăpezile din poveștile copilăriei.

Încorporăm, cu mare grijă, spuma de albuș în amestecul de gălbenușuși și mascarpone, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu tuflim spuma de albuș din grabă și neatenție.

Într-un castron, amestecăm cafeaua cu Marsala (sau Amaretto). Putem adăuga, dacă dorim, și puțin caramel, dar este opțional.

Pișcoturile/ biscuiții trebuie muiați puțin, delicat, în cafea cu beutură, să rămână, totuși, cu miezul tare, uscat.

Pe un platou potrivit, acoperim fundul cu biscuiți, peste care întindem, delicat, amestecul de mascarpone și ouă. Și tot așa, facem straturi – biscuiți, cremă, biscuiți, cremă!…

Evident, ultimul strat va fi de cremă. Aici… contează imaginația: faceți țurțuri, dungulițe, ce vreți!

Și, incredibil, e gata!

Toată minunea asta o introducem în frigider pentru vreo 4-5 ore, să își găsească rostul.

La servire, se taie felii după dorință și se pudrează cu cacao.


ȘMECHERII:

1. Nu e nicio nenorocire dacă înlocuim Marsala sau Amaretto cu alte beuturi fine: rom de calitate, lichior de cafea sau de vanilie etc.

2. Gălbenușurile pot fi frecate și cu sirop de trestie de zahăr, și cu puțină miere.

3. Dacă faceți propriii biscuiți, după rețeta care vă place, atunci îi puteți dimensiona să fie fiecare exact cât doriți să iasă o porție de Tiramisu.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere