Pui cu măsline umplute (din tradiția algeriană)

Astăzi, poposim pe meleaguri algeriene și vom prepara o rețetă tradițională cu rădăcini foarte vechi, o rețetă în care carnea de pui este înnobilată cu șofran și ghimbir și se simte tratată ca o prințesă a deșertului în preajma unor măsline umplute de-a dreptul tulburătoare.

INGREDIENTE:

– un pui sănătos, crescut la fermă cu hrană naturală

– 500 grame măsline verzi cât mai mari, fără sâmburi

– 150 grame carne tocată fin (tot de pui)

– ghimbir

– șofran sau curcuma

– sare și piper

– o ceapă

– câțiva cățeluși de usturoi

– o ceașcă de făină albă

– unt

– ulei de măsline

PREPARARE:

Toată povestea arabă pe care o derulăm aici începe în seara dinainte de ziua în care gătim. În acea seară (înstelată, dacă se poate!), luăm puiul, îl hăcuim în bucăți și părțile alese pentru rețeta noastră le pregătim sufletește pentru drumul de a doua zi. Pregătirea constă în ungerea bucăților de pui cu unt topit și condimente și împănarea cu bucățele de usturoi. Astfel pregătită, carnea va sta cuminte în frigider de seara, până dimineața, cu visurile ei de mărire.

Când ne apucăm de lucru, punem pe foc o tigaie solidă, mai mare, în care, într-o primă etapă, călim ușor ceapa tocată mărunt. Nu ne oprim decât preț de-o respirație adâncă, după care punem la rulat în tigaie și carnea cu condimente (nu uitați ghimbirul, pulbere sau dat prin răzătoarea mică) – când pe-o parte, când pe cealaltă, să-i meargă bine.

Stingem totul cu două pahare de apă (evident, înainte de a arde ceapa!).

Separat, aruncăm măslinele drept într-o oală cu apă clocotind și le lăsăm acolo doar două-trei minuțele, cât să prindă fierbințeală cum trebuie.

Când suntem convinși că puiul este gătit exact așa cum ne place, luăm bucățile și le plasăm într-o tavă în care am aruncat un cubuleț de unt, punem tava în cuptorul încins la 180 de grade și aurim cărnița pe ambele părți.

Carnea tocată, amestecată cu făină și condimentată (sare, piper și ghimbir), folosește pentru a umple măslinele. Așa burtoase, cu tocătură în ele, măslinele vor lua drumul către sosul lăsat după ce am rulat carnea, în tigaie, și acolo vor sta, la foc potrivit, vreo 25 de minute, ocazie cu care sosul scade și devine mai puternic. Și gata!

Acum așezați, drăgăstos, bucățile de pui vesel de aurii pe o farfurie și înconjurați-le cu măslinele dodoloațe, după care stropiți cu sos.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani