Porc cu caramel

Atunci când vrei să scoți mesenii invitați din obișnuințele de a mânca preparate din carne de porc numai în variantele cu care ne irită restaurantele cu bucătari fie leneși, fie nepricepuți – ceafă la grătar cu pireu sau cartofi prăjiți sau cotlet cu o zeamă care seamănă a sos lângă veșnicul pireu sec de cartofi – încercați o rețetă pe cât de simplă, pe atât de uimitoare: porc cu caramel.

Este o rețetă cu rădăcini asiatice care nu necesită mare măiestrie, ci doar puțină atenție și drag de gătit.

INGREDIENTE:

– un kilogram și jumătate de carne de porc (puteți alege ce tranșe doriți, coaste, piept și chiar pulpă)

– 150 de grame de zahăr

– sos de soia (vreo 10-15 mililitri)

– pudră de ghimbir sau ghimbir dat pe răzătoarea mică

– coajă de lămâie

– ulei de măsline

– sare și piper

PREPARARE

Nimic complicat în operațiunile de transformare a purcelului în mâncare de vis.

Faceți bine și împărțiți carnea de porc în bucăți – nici prea mari, nici pitice -, apoi rumeniți carnea în ulei vreo 6-7 minuțele. La momentul final al rumenirii, stingeți cu două pahare de apă (apa e bine să fie la temperatura camerei).

Acum acoperiți oala (tigaia) și lăsați focul la mediu, pentru că este momentul să dăm cărniței vreme de gândire, cam jumătate de oră e perfect.

Între timp, nu stați ca popândăii în soare, ci preparați caramelul, într-o tigăiță, rulând zahăr cu puțină apă, până se arată ochilor cu o culoare demnă și un miros finuț.

Revenind la purcelul gânditor, la capătul celor 30 de minute de stat la capac, adăugați peste carne caramelul preparat anterior și sosul de soia (care face minuni în multe mâncăruri).

În această combinație, mai lăsați la fiert vreo 20-25 de minute, având grijă (ATENȚIE!) să mai adăugați, din când în când, după nevoie, puțină apă, să nu vă iasă porc ars de supărare.

Când să fie gata, puneți coajă rasă de lămâie și ghimbir (nu exagerați cu ele, o lingură din fiecare e numai bine, dar vă orientați și după gust) și mai fierbeți vreo 6-7 minute, la sfârșit potrivind gustul perfect cu sare și piper.

Lângă acest porc în caramel merge foarte bine un orez simplu, fiert.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit