Guacamole, un salsa regal în varianta iute

Astăzi, ne ocupăm de un celebru sos mexican, guacamole, în varianta lui puternic condimentată. Originar, se pare, din tradiția aztecă, guacamole este în vârful topului sosurilor salsa. Revigorant, proaspăt și delicios, guacamole se potrivește cu o mulțime de combinații, de la ouă și carne tocată preparată, la grătare de tot felul.

INGREDIENTE pentru șase persoane: 2-3 avocado (coapte bine), pulpa unei roșii mai mari (fără semințe și coajă), o ceapă, 2-3 ardei iuți (responsabili, să ardă!), coriandru proaspăt, sare, piper proaspăt măcinat, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de suc proaspăt de lămâie. Teoretic, sarea și piperul necesare sunt de câte un vârf de cuțit dar puneți cum vă iese pe gust; la fel și cu zeama de lămâie.

PREPARAREA acestui sos tulburător este extrem de simplă.

În primul rând, striviți bine cu furculița pulpa de fruct de avocado (scoasă din coajă cu lingurița), picurând, în timpul operațiunii, din sucul de lămâie (e o șmecherie care te scapă de oxidarea fructului înainte de termen), apoi azvârliți într-un bol.

Ardei – cât de iuți, clasic fiind folosiți Jalapenos! – trebuie tăiați cât de finuț (după ce ați scăpat de semințe, evident), coriandrul proaspăt tot așa, apoi acestea, însoțite de ceapa tocată mărunt, pulpa de roșii mărunțită, ulei și suc de lămâie, vor lua drumul fructului pisat, în bol.

Acolo, în bolul cu pricina, se produce alchimia finală: strivire și amestecare cu furculița – între timp puteți fredona o romanță, să dați energie sosului! – până omogenizarea ne arată un sos demn.

La final, potriviți de sare și piper, după cum vă place. În cazul în care sosul vi se pare prea acrișor, îl puteți tempera, elegant, cu o jumătate de linguriță rasă de zahăr.
IMPORTANT: acest sos trebuie consumat proaspăt, pentru că se poate oxida fructul de avocado (sosul își schimbă culoarea, devenind mai tuciuriu!), dar există și posibilitatea de a-l păstra un timp (fără a exagera), stropind ușor cu suc de lămâie suplimentar deasupra.

Comentarii FB

comentarii




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului