Graten de ceapă roșie

O mâncare interesantă, tot din lumea franceză, care demonstrează că poți face lucruri speciale, interesante cu ingrediente simple.

Pentru această rețetă simplă și delicată avem nevoie de 700 g ceapă roșie, un litru de zeamă concentrată de vită (fierbeți câteva oase bine de tot), 100 g de cașcaval tare, cu care se poate pudra prin răzătoarea mică (original, rețeta folosește brânza du Comté, dar e mai greu de găsit la noi), patru felii de pâine (preferabil țărănească, cu coajă sănătoasă), 50 g de unt normal, cepșoară (aia verde și subțirică foc), sare și piper.

Prepararea este simplă, dar necesită atenție, dacă dorim să iasă ca la carte. Mai întâi, se curăță ceapa și se taie cât se poate de mărunt.

(SFAT: În general, dacă vreți să scăpați de usturimi de ochi la pregătirea cepei, în afară de faptul că o spălați bine cu apă rece și o ștergeți cu servetul, lângă tocător, în fața voastră, aprindeți o lumânare, pastilă sau obișnuită! Face minuni!)

După ce am tocat bine ceapa, topim untul într-o tigaie serioasă (repet îndemnul să nu folosiți tigăi de câțiva lei, din tablă subțire, cum se mai vând prin supermarket-uri) și punem ceapa la călit, cu delicatețe, asociind-o cu o spatulă de lemn pentru învârtit în ea.

Ceapa se călește până începe să prindă culoare de caramel – așadar nu până se face tăciune parte din ea! Când ne place cum arată, adăugăm zeama concentrată de vită – e bine să o țineți să fie călduță înainte de a o folosi. Nu ne mai rămâne decât să asezonăm minunea noastră cu sare și piper, după cum ne pică bine, apoi să fierbem amestecul timp de 45 de minute la focul cel mai mic.

Următoarea operațiune este cea care definește acest fel de mâncare special: drumul spre gratinare și gratinarea însăși! Nimic complicat, dar nu lăsați lucrurile la voia întâmplării, pentru se pot întâmpla și lucruri care ne lasă flămânzi.

Așadar, combinația realizată până în acest moment o împărțim în patru castronele rezistente la cuptor. În fiecare castronel, în supa de ceapă gătită, punem o felie de pâine prăjită (nu ardeți pâinea când o prăjiți, ci faceți cumva să iasă aurie!), iar deasupra pudrăm – ca domnișoarele năsucul în miezul balului – brânză.

Ultima mișcare de maestru este introducerea castronelelor în cuptorul încins, timp de aproximativ 5 minute, pentru gratinare.

Se servește, evident, caldă, după ce ați azvârlit, boem, cepșoară mărunțită deasupra.

ATENȚIE: dacă observați că supa de ceapă este prea apoasă, nu finalizați mâncarea așa – trebuie să fie groasă; corecția se poate face luând două-trei linguri de supă separat, într-un bol mic, unde amestecați cu puțină făină, apoi turnați în supa mare și se va îngroșa fără să comenteze.

Comentarii FB

comentarii




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului