Cușcuș regal marocan

E timpul să aducem aproape tulburătoarea bucătărie marocană, plină de savoare, mereu surprinzătoare prin bogăția de stimuli ce provoacă adevărate poeme culinare pentru gurmanzi.

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg de spată miel dezosată, 1 pui, o ceapă, 12 bucăți de cârnați din carne de oaie (merguez, dacă găsiți), 4 dovlecei, 4 morcovi, 2 gulii, 2 vinete, 3 roșii bine coapte, 2 cești de năut fiert, sare, piper, usturoi, pătrunjel verde, țelină verde, o linguriță boia de ardei, 3 linguri unt topit, o ceașcă de ulei, 2 linguri supă concentrată de pui, 1 kg de cușcuș de granulație medie.

NOTA BENE: extrem de important este amestecul de condimente numit „ras el hanout”, specific nordului Africii, care e bun de folosit în multe rețete și care se obține și acasă prin amestecarea, în părți egale, de coriandru, cuișoare, nucșoara, scortișoara, chimen, chimion, cardamom, piper negru și ghimbir. În rețeta de astăzi avem nevoie de 3 linguri de „ras el hanout”.

În primul rând, selectăm părțile „nobile” din pui – piept, pulpe și aripi – și le tranșăm bucăți, iar spata de miel o tăiem în pătrățele grosuțe.

Într-un ceaun zdravăn (sau o oală solidă) aruncăm în ulei bucățile de carne, ceapa mărunțită bine și patru-cinci căței de usturoi tocat. Se rulează la foc iute 5-10 minute, adăugând sare și piper. Stingem cu supă călduță, punem roșiile tocate (fără pielițe) și fierbem totul cam 15 minute la foc mic.

Acum curățăm morcovii și guliile, apoi tăiem vinetele și morcovii bastonașe, guliile în cubulețe, iar dovleceii în felii (nu subțiri).

Adăugăm în ceaun legumele, verdeața și completăm cu apă călduță până acoperim bine, să aibă în ce să fiarbă. Ridicăm focul până la clocot, apoi dăm focul la minim și gătim așa cam 50-60 de minute, iar cu câteva minute înainte de final năutul.

Cușcuș-ul se pregătește separat, urmând indicațiile de pe ambalaj, încorporând untul încet, amestecând cu o furculiță, pentru a afâna.

Tot separat, facem cârnații la grătar sau la tigaie, cum dorim.

Cam asta e tot.

Cea mai bună variantă de servire este să puneți pe platouri separate – sau separat pe un singur platou mare – cușcuș-ul, cărnurile, legumele și sosul rezultat într-o sosieră.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală