Cușcuș regal marocan

E timpul să aducem aproape tulburătoarea bucătărie marocană, plină de savoare, mereu surprinzătoare prin bogăția de stimuli ce provoacă adevărate poeme culinare pentru gurmanzi.

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg de spată miel dezosată, 1 pui, o ceapă, 12 bucăți de cârnați din carne de oaie (merguez, dacă găsiți), 4 dovlecei, 4 morcovi, 2 gulii, 2 vinete, 3 roșii bine coapte, 2 cești de năut fiert, sare, piper, usturoi, pătrunjel verde, țelină verde, o linguriță boia de ardei, 3 linguri unt topit, o ceașcă de ulei, 2 linguri supă concentrată de pui, 1 kg de cușcuș de granulație medie.

NOTA BENE: extrem de important este amestecul de condimente numit „ras el hanout”, specific nordului Africii, care e bun de folosit în multe rețete și care se obține și acasă prin amestecarea, în părți egale, de coriandru, cuișoare, nucșoara, scortișoara, chimen, chimion, cardamom, piper negru și ghimbir. În rețeta de astăzi avem nevoie de 3 linguri de „ras el hanout”.

În primul rând, selectăm părțile „nobile” din pui – piept, pulpe și aripi – și le tranșăm bucăți, iar spata de miel o tăiem în pătrățele grosuțe.

Într-un ceaun zdravăn (sau o oală solidă) aruncăm în ulei bucățile de carne, ceapa mărunțită bine și patru-cinci căței de usturoi tocat. Se rulează la foc iute 5-10 minute, adăugând sare și piper. Stingem cu supă călduță, punem roșiile tocate (fără pielițe) și fierbem totul cam 15 minute la foc mic.

Acum curățăm morcovii și guliile, apoi tăiem vinetele și morcovii bastonașe, guliile în cubulețe, iar dovleceii în felii (nu subțiri).

Adăugăm în ceaun legumele, verdeața și completăm cu apă călduță până acoperim bine, să aibă în ce să fiarbă. Ridicăm focul până la clocot, apoi dăm focul la minim și gătim așa cam 50-60 de minute, iar cu câteva minute înainte de final năutul.

Cușcuș-ul se pregătește separat, urmând indicațiile de pe ambalaj, încorporând untul încet, amestecând cu o furculiță, pentru a afâna.

Tot separat, facem cârnații la grătar sau la tigaie, cum dorim.

Cam asta e tot.

Cea mai bună variantă de servire este să puneți pe platouri separate – sau separat pe un singur platou mare – cușcuș-ul, cărnurile, legumele și sosul rezultat într-o sosieră.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara