Coq au vin

O rețetă clasică, întotdeauna perfectă pentru momentele când aveți oaspeți mai deosebiți. Deși nu pare prea complicată, rețeta are nevoie de toată atenția bucătarului.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
– un cocoș la aproape două kilograme, însoțit de propriul ficat
– 150 grame slăninuță afumată
– 250 grame ciuperci Champignon mici
– 12 cepe albe mici
– o lingură de făină albă
– 20 ml Cognac
– jumătate de litru de vin roșu
– jumătate de litru de supă de pui
– un cățel de usturoi
– un bouquet garni (am mai explicat, faceți o legătură cu fire de praz, tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină)
– sare și piper

PREPARARE:

Prima etapă este mai fioroasă, cocoșul fiind făcut bucăți (nu bucățele!), trecând carnea prin operațiunea de prăfuire cu sare și piper. Ficatul trebuie să fie pus deoparte.
Slăninuța se taie bucățele mici, ceapa numai se decojește, iar ciupercile le tăiem în două.
Într-o tigaie serioasă, topim cam 50 de grame de unt normal, aruncăm slăninuța deasupra și o prăjim ușurel cam 5-6 minute. Apoi adăugăm în tigaie ciupercile și ceapa. Se călește și așa amestec câteva minute – de obicei, 3-4 minute e suficient. Dăm tigaia deoparte și scoatem slăninuța, ceapa și ciupercile deoparte la odihnă.
Acum luăm bucățile de cocoș, le trecem ușor prin făină și le prăjim pe toate părțile în tigaia proaspăt eliberată, până facem cocoș auriu!
Stropim carnea cu Cognac, apoi adăugăm vinul (beuturile să nu fie reci!) și flambăm. ATENȚIE! Operațiunea e periculoasă! Acoperiți sau strângeți bine părul, luați din jur obiectele inflamabile, apoi ridicați ușor tigaia, înclinați-o, și apropiați de flacăra de la aragaz, să se aprindă vaporii de alcool! Pentru cei mai puțin îndemânatici, folosiți un chibrit lung aprins pe marginea tigăii. Scuturați ușor să ardă tot alcoolul.
Acum adăugăm și supa de pui. Ne amintim de slăninuță, ceapă și ciuperci și le adăugăm și pe ele. Pentru un gust magnific, mai punem în tigaia pântecoasă bouquet garni (verzăturile buchețel) și usturoiul tăiat mărunt.
Toată minunea asta se fierbe la foc mic, cu tigaia acoperită, spre o oră și jumătate.
Cât fierbe minunea, facem ficatul de cocoș pastă, cum știm mai bine.
După expirarea termenului de fierbere, se scot din tigaie toate, cu strecurătoarea, și se pun la cald, pe o tavă sau un platou.
Sosul din tigaie se trece printr-o sită, apoi se amestecă vioi cu ficatul pastă, la final turnându-se așa mândrețe de sos peste carnea de cocoș.
Mai trebuie pătrunjel proaspăt tocat aruncat deasupra și cartofi natur lângă.
Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul spre satul Alun va fi modernizat         Ajutoare de urgență pentru familiile din județul Hunedoara afectate de inundații         STRAJA. Consiliul Județean Hunedoara continuă seria investițiilor care susțin dezvoltarea turismului         Accident în Deva, produs de un bărbat de 72 de ani         Vitezoman băut la volan         Spărgători de mașini prinși în Valea Jiului         Asistente de la Spitalul municipal Hunedoara infectate cu Covid 19         Tragedie pe o stradă din Orăștie         Un monument pe săptămână: CETATEA DACICĂ DE LA COSTEȘTI-BLIDARU         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor