Coq au vin

O rețetă clasică, întotdeauna perfectă pentru momentele când aveți oaspeți mai deosebiți. Deși nu pare prea complicată, rețeta are nevoie de toată atenția bucătarului.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
– un cocoș la aproape două kilograme, însoțit de propriul ficat
– 150 grame slăninuță afumată
– 250 grame ciuperci Champignon mici
– 12 cepe albe mici
– o lingură de făină albă
– 20 ml Cognac
– jumătate de litru de vin roșu
– jumătate de litru de supă de pui
– un cățel de usturoi
– un bouquet garni (am mai explicat, faceți o legătură cu fire de praz, tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină)
– sare și piper

PREPARARE:

Prima etapă este mai fioroasă, cocoșul fiind făcut bucăți (nu bucățele!), trecând carnea prin operațiunea de prăfuire cu sare și piper. Ficatul trebuie să fie pus deoparte.
Slăninuța se taie bucățele mici, ceapa numai se decojește, iar ciupercile le tăiem în două.
Într-o tigaie serioasă, topim cam 50 de grame de unt normal, aruncăm slăninuța deasupra și o prăjim ușurel cam 5-6 minute. Apoi adăugăm în tigaie ciupercile și ceapa. Se călește și așa amestec câteva minute – de obicei, 3-4 minute e suficient. Dăm tigaia deoparte și scoatem slăninuța, ceapa și ciupercile deoparte la odihnă.
Acum luăm bucățile de cocoș, le trecem ușor prin făină și le prăjim pe toate părțile în tigaia proaspăt eliberată, până facem cocoș auriu!
Stropim carnea cu Cognac, apoi adăugăm vinul (beuturile să nu fie reci!) și flambăm. ATENȚIE! Operațiunea e periculoasă! Acoperiți sau strângeți bine părul, luați din jur obiectele inflamabile, apoi ridicați ușor tigaia, înclinați-o, și apropiați de flacăra de la aragaz, să se aprindă vaporii de alcool! Pentru cei mai puțin îndemânatici, folosiți un chibrit lung aprins pe marginea tigăii. Scuturați ușor să ardă tot alcoolul.
Acum adăugăm și supa de pui. Ne amintim de slăninuță, ceapă și ciuperci și le adăugăm și pe ele. Pentru un gust magnific, mai punem în tigaia pântecoasă bouquet garni (verzăturile buchețel) și usturoiul tăiat mărunt.
Toată minunea asta se fierbe la foc mic, cu tigaia acoperită, spre o oră și jumătate.
Cât fierbe minunea, facem ficatul de cocoș pastă, cum știm mai bine.
După expirarea termenului de fierbere, se scot din tigaie toate, cu strecurătoarea, și se pun la cald, pe o tavă sau un platou.
Sosul din tigaie se trece printr-o sită, apoi se amestecă vioi cu ficatul pastă, la final turnându-se așa mândrețe de sos peste carnea de cocoș.
Mai trebuie pătrunjel proaspăt tocat aruncat deasupra și cartofi natur lângă.
Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni