Cannelloni

Cu răbdare și atenție, prepararea de cannelloni nu e un capăt de țară, iar rezultatul este, indiscutabil, de mare efect, fiind în topul preferințelor gurmanzilor de pretutindeni.

O șarjă de cannelloni pentru 6 persoane necesită:

Aluat : 150 g făină, 150 g de griș de grâu dur, 2 ouă, sare, făină pentru întins aluatul

Umplutură: 500 g carne de vită gătită (întâi rumenită în unt și apoi fiartă bine), 2 ouă, cam 300 ml de sos de roșii (din roșii cu o ceapă mică, mărunțite, puțin ulei de măsline, un vârf de cuțit de sare și o linguriță de zahăr), sare, piper, nucșoară, cam 100 g parmezan, ulei de măsline.

Prepararea aluatului este floare la butonieră: amestecăm făina cu grisul într-o grămăjoară pe masă, cu o gaură în mijloc așa, să semene cu un vulcan stins privit din avion. În punem în mijloc ouăle (fără coajă, evident) și o linguriță rasă de sare, amestecăm voinicește și facem un aluat suplu ca o cadână adăugând cam 100 ml apă călduță. Acoperim aluatul cu un șervet de pânză, pentru o ohihnă binemeritată de vreo 25 de minute.

Aluatul bine hodinit în întindem foaie de vreo doi-trei milimetri grosime, pe masa pudrată cu făină, apoi tăiem pătrățele-pătrățele, fiecare cu latura de 10 cm. Cu grijă și în serii, să nu se aglomereze, punem pătrățelele de aluat să fiarbă aproximativ 5 minute într-o oală mare, cu un amestec de 3 litri de apă, o linguriță rasă de sare și două-trei linguri de ulei adus la fierbere. Cum scoatem pătrățelele de la fiert, cum le trecem repejor prin apă rece și le punem la scurs.

Pentru umplutură, tocăm mărunt carnea, deja gătită, din cuțit, o amestecăm cu jumătate din cantitatea de sos de roșii și o fierbem până amestecul se îngroașă, după care potrivim la gust de sare și piper și adăugăm nucșoară proaspăt pisată.

Ungem cu delicatețe o tavă cu ulei de măsline (vreo trei linguri), după care răzuim în separat parmezanul. Cu răbdare, rulăm tubulețe de aluat cu umplutură la mijloc (neapărat pudrăm cu puțin parmezan peste umplutură înainte de a rula!) și le așezăm în tavă lipite unul de celălalt. Când finalizăm operațiunea, turnăm deasupra restul de sos de roșii, pudrăm cu restul de parmezan ras și adăugăm în tavă două linguri de ulei de măsline și una de apă.

Dăm tava la cuptorul încins bine la 200 de grade Celsius, timp de 15 minute, scoatem tava, punem peste cannelloni două ouă bătute bine, apoi mai dăm la cuptor 5 minute, să prindă o crustă memorabilă.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului