Borș moldovenesc cu carne de porc

Ei, a venit timpul să poposim și pe plaiurile românești, pentru că bogăția culinară aici este demnă de comparație cu lumea mare. O să pregătim astăzi un borș în stil moldovenesc, sănătos și care pune burta la cale așa cum puține mâncăruri o pot face. Așa borș merge întotdeauna la inimă, fiind eficient și în procesul de revenire, după un chef de pomină.

INGREDIENTE: 500 g pulpă de porc, două felii de slănină afumată (așa, de-un deget grosime – nu prea multă), două cepe albe medii, 3 roșii de grădină, doi ardei grași, 2-3 morcovi, o rădăcină mică de pătrunjel, o țelină mică, sare, o cănuță de borş, 2-3 cartofi, piper negru măcinat, mărar, o ceșcuță de smântână

Operațiunile de pregătire și îndemnare, pentru un borș viteaz și demn, sunt simple.

Carnea de porc se spală, se curăță de pielițe și se aduce în formă de cuburi mici (la vreun centimetru jumătate latura – sau cum vă pică bine!). Slăninuța așijderea se taie, dar în bucățele mici-mici. Apoi dăm la fiert în apă multă, aruncând și o linguriță de sare, să-i meargă bine (mare grijă să dăm cu spumuitul, să rămână zeama limpede și curată ca o lacrimă de fată).

Ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeii dolofani și cartofii se taie mărunt.

În oala unde carnea a fiert bine, se aruncă mărunțitele dinainte, mai puțin ardeii dolofani și cartofii. Lăsăm la fiert la foc domol vreo 10-15 minute, apoi adăugăm cartofii și ardeii.

Între timp, zburdăm cu roșiile în apă clocotind, opărindu-le două minuțele, după care le scoatem, de eliberăm de coajă, le tocăm mărunt și apoi le strivim cum putem mai bine (evident e mai ușor cu un blender!).

Roșiile bine strivite le punem în oală abia atunci când suntem convinși – prin încercări repetate! – că ce-i deja înăuntru este fiert bine. În câteva minute am rezolvat și cu starea roșiilor, moment în care adăugăm borș (dacă nu faceți acasă, căutați un borș bun în piață – cel de pe la supermarket-uri nu e prea indicat) până iese gustul așa cum ne place.

Mai lăsăm minunea să fiarbă 4-5 minute și gata!

Pentru flămândul care suferă așteptând, așezați borșul în castron, puneți o lingură de smântână și presărați mărar deasupra – și l-ați rezolvat, o să vă binecuvânteze o viață!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni