Bătrânul rege Béchamel

Astăzi ne ocupăm de o vedetă internațională de sorginte franțuzească (cu ceva stră-rădăcini italienești): Sauce Béchamel, ușor de tradus românește ca sos Béchamel. Un sos care merge cu scoici, cu andive, cu pește și care poate fi extins cu brânzeturi uscate sau cu ciupercuțe mignone.

Ingrediente:

500 ml de lapte

nucșoară, un vârf de cuțit

sare

piper

Rântaș:

30 grame unt

30 grame făină

Vom descoperi modalitatea simplă, elegantă de a executa grijuliu acest sos ce pare fioros doar puturoșilor care cred că sosurile îmborcănate de la supermarket sunt mai bune.

În prima etapă, de încălzire, preparăm „le roux blanc”, adică un rântaș, un soi de rumenire subtilă de făină în unt.

Așadar, luăm una bucată oliță (vine de la oală, e mai mică și îi spunem așa de drag, nu pentru că ar folosi la ce vă duce gândul din prima!) în care topim cu extremă finețe untul prevăzut în rețetă. À feu doux!!! Nu alergați focul sub unt, că iese altceva! Ușurel, ca atunci când dai cu pudră fundulețul bebelușului, încorporăm făina, amestecând fără exces de violență domestică. Se gătește finețea asta cam trei minute la foc firav, să nu apuce să se schimbe la față, în culoare. Și gata. Punem rezultatul delicatelor noastre mângâieri culinare la răcit.

Separat, laptele necesar trebuie ridicat în rang, de la temperatura camerei, la o temperatură care îl face vioi, să dea în clocot. Cu laptele înviorat la flacără și numai bun de dus la plimbare în parc facem amestecul suprem: îl turnăm ușurel-ușurel peste rântașul răcit, amestecând – cum se amestecă vântul sprințar cu firele de iarbă, toamna, adică ceva mai vioi – cu telul din dotare (dacă nu aveți, legați câteva crenguțe cu o batistă și puteți încerca varianta super-bio, numai să strecurați după!!!). Tot amestecând blânduț, fierbeți finuț amestecul nu mai mult de cinci minuțele întregi, apoi dă-i cu sare, dă-i cu piper, dă-i cu nucșoară, până se bucură inima lui de sos și limba noastră de poficioși.

Observația de mare maestru este aceea că, în timp ce amestecați plini de pufoșenie, sosul se îngroașă treptat, până e e durduliu de untos. Inima vă va spune când e gata, sunt sigur!

Varianta puțin mai dodoloață a sosului este cu inserție de ceapă și cuișoare, dar eu o recomand pe asta.

GRIJĂ MARE: Nu vă jucați cu focul! Pentru a nu păți nepățita, respectați, tovărășește, indicația de a pune laptele cald peste rântașul rece (merge și invers, adică lapte rece peste rântaș cald, dar atunci munciții ceva mai mult, cu emoții mai mari, și pierdeți serialul preferat).

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament