Batalionul hunedorean născut de două ori: înfiinţat de Armata Regală Română, desfiinţat de Armata Roşie şi reînfiinţat de Armata RSR

 În ziua de 3 noiembrie, Vânătorii de Munte au sărbătorit 98 de ani de la constituirea trupelor montane din Armata Română, în contextul Primului Război Mondial. Dar, anul 2014 a prilejuit şi sărbătorirea a 80 de ani de la întemeierea tradiţiei vânătorilor de munte în judeţul Hunedoara, precum şi a 45 de ani de la reînfiinţarea Batalionului de la Brad. Pornind de la acest context aniversar deosebit, vom prezenta, în premieră, publicului hunedorean o schiţă istorică succintă a vânătorilor de munte hunedoreni

Prin natura sa, în configuraţia geografică a judeţului Hunedoara, predomină terenul muntos-împădurit, în proporţie de peste 70 %. De-a lungul timpului istoric, acest aspect esenţial al reliefului a determinat adoptarea unui comportament militar specific al populaţiilor umane, axat pe apărarea şi rezistenţa în munţi.

 

Primele misiuni: gardă de onoare la Regele Mihai I

Însă, „descălecarea” primelor trupe montane române, pe meleagurile hunedorene, avea să se producă, în urmă cu opt decenii. La 10 noiembrie 1934, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Răscoala lui Horea, conducerea Armatei Regale Române a hotărât mutarea Batalionului 11 Vânători de Munte „Hatmanul Luca Arbore”, în Ţinutul Zarandului, la Brad. Un punct memorabil din istoria acestei unităţi militare brădene l-a reprezentat solemnitatea „pentru înălţarea la gradul de sublocotenent a Măriei Sale Mihai I, Mare Voievod de Alba Iulia”. Astfel, la ceremonia din 25 octombrie 1937, desfăşurată la Sinaia, a fost de faţă şi Drapelul de Luptă al Batalionului 11 Vânători de Munte din Brad, cu o gardă de onoare, care a defilat prin faţa viitorului suveran al României.

Ostaşii închid “Poarta Mureşului”

În anul 1939, odată cu mobilizarea unei părţi a trupelor de acoperire, „pentru apărarea intereselor naţionale”, alpinii din Batalionul 11 V.M. Brad au primit misiunea de a închide „Poarta Mureşului” şi văile Crişurilor Alb şi Negru, instalându-şi trupele pe catena Apusenilor. La 8 noiembrie 1941, partea sedentară a acestui batalion îşi muta garnizoana vremelnică din Brad la Beiuş.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în judeţul Hunedoara, îşi avea reşedinţa şi Divizia 2 Munte, supranumită „Divizia de Cremene”, cu garnizoana în oraşul Deva, unităţi din componenţa acesteia aflându-se încartiruite la: Haţeg, Vulcan şi Deva.

Vânătorii de Munte hunedoreni au luptat cu eroism, în cele două mari campanii ale războiului, din Caucaz şi până în Carpaţii Albi, sub comanda unor personalităţi legendare ale Armatei Române, cum vor fi fost generalii Leonard Mociulschi şi Ioan Dumitrache.

De teamă, Moscova dizolvă vânătorii de munte

După anul 1945, pe fondul sovietizării Armatei Române, valul primelor reduceri de efective îi va afecta şi pe vânătorii de munte. Ruşilor le era teamă de această armă de elită, specializată în lupta de gherilă în munţi. Sub impulsul indicaţiilor Moscovei şi cu girul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în anul 1961, s-a semnat „sentinţa” de dizolvare a Vânătorilor de Munte.

Vin ruşii!

În anul 1968, atitudinea neintervenţionistă a României, în cazul invadării Cehoslovaciei de către U.R.S.S. şi unele ţări ale Pactului de la Varşovia, a generat o criză geostrategică în interiorul lagărului comunist est-european, care, în opinia sovieticilor, s-ar fi rezolvat cu o serie de acţiuni militare de pedeapsă împotriva ţării noastre. Dar, invazia ruşilor în România nu a avut loc, pe de-o parte din cauza reacţiei marilor puteri (S.U.A., Marea Britanie, China) faţă de o atare intenţie, iar pe de altă parte, datorită schimbărilor fundamentale aduse pregătirii de apărare româneşti. Astfel, pentru a realiza premisele unei rezistenţe reale în faţa posibilului atac rusesc, în acele împrejurări, s-a instituit o nouă doctrină de apărare a ţării – „Războiul întregului popor”. Astfel, în 1968-1969, se reînfiinţau, la scara naţională, categorii de forţe specializate în lupta în munţi şi de gherilă urbană, precum Vânătorii de Munte şi Gărzile Patriotice.

Vânătorii de munte, generaţia următoare

Contextul dramatic din urmă cu 45 de ani a făcut posibilă întemeierea, la Brad, în anul 1969, a Batalionului 26 Vânători de Munte. Noua structură operativă militară era continuatoarea tradiţiei de arme inaugurată, între cele două războaie mondiale, de Batalionul 11 V.M. „Hatmanul Luca Arbore”.

Primul contingent de recruţi depunea Jurământul militar, în ziua de 27 iulie 1969. Cu aceşti militari, batalionul a participat la marea paradă militară desfăşurată în reşedinţa judeţului Hunedoara – Deva, în ziua de 23 august 1969, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la actul istoric din 23 august 1944, omagiindu-se, în acest fel, epopeea vânătorilor de munte hunedoreni, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Gata cu rusificarea. Sub semnul lui Avram Iancu

În 1969, politica de distanţare faţă de internaţionalismul comunist al U.R.S.S. devenise o realitate evidentă, prin reîntoarcerea la tradiţiile istoriei naţionale. La propunerea Consiliului de Stat al R.S.R., s-au acordat unor unităţi ale armatei nume de eroi din istoria poporului român: Decebal, Mircea cel Bătrân, Ion Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazu, Dimitrie Cantemir, Ecaterina Teodoroiu, Avram Iancu ş.a. Realizându-se un fericit arc peste timp, cu ocazia împlinirii a 145 ani de la naşterea Crăişorului Munţilor şi la 25 de ani de la eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia horthistă, în data de 24 octombrie 1969, prin Decret-Lege, conducerea statului conferea Batalionului 26 V.M. Brad patronimul „Avram Iancu”.

Armata în slujba urbei

Primul comandant al proaspăt înfiinţatei unităţii alpine a fost destoinicul colonel Horia Şerbănescu, care a reuşit să pună bazele organizatorice şi funcţionale ale batalionului. Cu o tenacitate şi curaj demne a admiraţie, acesta a izbândit să escaladeze opreliştile sistemului birocratic comunist, cu toate capcanele care i se vor fi întins, pe lista realizărilor sale înscriindu-se: asigurarea locuinţelor pentru cadre şi familiile acestora, întemeierea Casei Armatei din Brad, amenajarea bazei de antrenament, renovarea şi amplificarea vechii cazărmi, construirea poligonului de alpinism, refacerea terenului de fotbal orăşenesc al Bradului. Totodată, el a sprijinit nemijlocit, cu bani şi soldaţi, dezvoltarea bazei materiale a Liceului „Avram Iancu” din Brad. Pe tărâmul protejării monumentelor istorice, acest comandant a implicat vânătorii de munte în reamenajarea „Pantheonului Eroilor Neamului” de la Ţebea, dar şi la ridicarea „Casei memoriale Crişan”. Pe o placă albă de marmură, postată în apropierea mormântului lui Avram Iancu, la Ţebea, stă scris: „Acest cimitir este îngrijit de militarii U.M. 01099 Brad”.

Încă de la început, montanii de la Brad au iniţiat un parteneriat cu reputatele foruri ştiinţifice din Cluj-Napoca, precum şi cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, asigurând efective pentru sprijinirea campaniilor de cercetări arheologice din Munţii Orăştiei, la Grădiştea de Munte, Costeşti, Blidaru, dar şi la săpăturile arheologice din Ţara Haţegului, la Ulpia Traiana şi Poarta de Fier a Transilvaniei – Băuţari.

Când duşmanul a fost Mureşul

În timpul marilor inundaţii din primăvara anului 1970, vânătorii de munte brădeni au luptat cu stihiile naturii, reuşind să salveze vieţi omeneşti şi bunuri materiale, din faţa furiei apelor râurilor Mureş, Criş şi Luncoi. În Registrul Istoric al Armatei a III-a de Transilvania, sunt consemnate faptele de înalt eroism ale ostaşilor, subofiţerilor şi ofiţerilor din Batalionul 26 V.M., care, în acele zile şi nopţi, au intrat cu operativitate în acţiune la: Deva, Ilia, Gurasada, Dobra – Stretea, Simeria – Săuleşti, Uroi, Rapoltu Mare, Brad. Solidaritatea vânătorilor de munte cu populaţia, în situaţiile limită create de marile inundaţii, a edificat o legătură de suflet între locuitorii melegurilor hunedorene şi temerarii cu berete verzi, conferindu-le aura eroului salvator. Mărturie stau numeroasele scrisori de recunoştinţă primite de la autorităţile locale, corespondenţă din care selectăm doar un evocator fragment: „Bătrânii, copiii şi femeile, cărora aceşti militari le-au întins o mână de ajutor în clipele grele prin care au trecut, nu vor afla poate niciodată numele salvatorilor lor, dar, cu siguranţă, îşi vor aduce întotdeauna aminte, cu recunoştinţă, de faptele lor vitejeşti”.

Ostaşii “multitasking”

O subunitate a Batalionului 26 V.M. „Avram Iancu” a intrat în acţiune la catastrofa de la Certej (jud. Hunedoara), din 30 octombrie 1971, pentru scoaterea victimelor şi supravieţuitorilor din valul de steril al exploatării miniere.

Vânătorii de Munte de la Brad şi-au adus aportul la construcţia unor obiective de infrastructură şi economice importante, cum a fost şi cazul magistralei de nord a Transfăgărăşanului (1970-1974), edificării Fabricii de ciment de la Chişcădaga şi Exploatării miniere Roşia Poieni. De asemenea, efectivele batalionului au mai contribuit la lucrările hidroenergetice de pe Râul Mare – Retezat.

O nouă probă de solidaritate şi devotament faţă de populaţie au dat-o vânătorii de munte, în anul 1975, când şi-au înscris efortul neobosit pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiei produse de râul Mureş, în centrul judeţului Hunedoara. (va urma)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii