Un inginer scoate la vânzare puzzle-uri de 5.000 de piese, ca să salveze viaţa copiilor bolnavi

997

Un devean de 37 de ani s-a decis să renunţe la o impresionantă colecţie de puzzle-uri pe care le-a asamblat în 7 ani.

El a investit în jocuri 30.000 de lei şi spune că banii adunaţi din vânzarea ineditelor tablouri vor fi donaţi unor cazuri sociale

Cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman, orologiul-simbol al Marii Britanii, cel mai răspândit simbol al Franţei în lume, cele 7 minuni ale lumii sau cele mai faimoase castele din România sunt doar câteva dintre imaginile care apar în puzzle-urile gigant asamblate de Emilian Borza.

Deveanul este inginer de meserie, iar de 7 ani e pasionat de puzzle. Ar fi în stare să dea şi ultimul ban din casă pentru un astfel de joc. Cele 50 de tablouri şi 17 globuri din piese colorate pe care le-a asamblat până acum l-au costat nu mai puţin de 30.000 de lei. Asta – fără să mai pună la socoteala munca şi răbdarea.

Chiar dacă puzzle-ul e un hobby la care crede că nu va renunţa niciodată, Borza s-a decis să-şi vândă impresionanta colecţie şi să doneze banii pentru cazuri sociale.

„Mă impresionează când văd copii a căror viaţă depinde de o operaţie de 20-30.000 de euro. Vreau să-i ajut şi aşa m-am hotărât să-mi vând puzzle-urile. Am lucrat la ele ani întregi, dar nu-mi pare rău să renunţ la vreun tablou. Mai ales că, oricând, pot face altul”, spune deveanul.

Gemenii mi s-au făcut praf!”

Cine-l cunoaşte pe Emilian Borza, îi ştie patima pentru puzzle şi nu se abţine să nu se întrebe dacă omul e cu adevărat întreg la minte.

Inginerul povesteşte că „nebunia” pentru jocul cu piese colorate l-a apucat acum vreo 7 ani. Pe atunci, vindea maşini pe care le aducea din străinătate.

„Eram într-un magazin din Germania când am văzut prima dată un puzzle. Pe cutie erau Turnurile Gemene din New York. Am cumpărat jocul din curiozitate – dar acasă, m-am luat cu mâinile de cap. Erau 5.000 de piese care trebuiau asamblate într-un fel anume. Habar n-aveam cu ce să încep, dar m-am apucat totuşi de lucru”, îşi aminteşte Borza.

La început, a fost un fel de Meşter Manole. Tot ce construia astăzi, a doua zi se surpa. A învăţat singur, din greşeli şi după ce a refăcut imaginea de câteva ori. I-a luat mai bine de un an să pună cap la cap toate piesele. La final, a fost mulţumit – mai ales că nimeni nu-l credea în stare să aibă atâta răbdare.

Hotărât să-şi păstreze opera la vedere, bărbatul a împachetat „Turnurile” şi le-a dus la înrămat. Dar, ghinion!

„N-am ştiut în ce condiţii trebuie transportat un puzzle asamblat. Nu mi-a dat prin cap să lipesc piesele pe un carton, de pildă. Aşa că, pe drum, s-au desprins, iar Turnurile mele s-au făcut praf”, îşi aminteşte Emilian Borza.

Din ambiţie, şi-a mai cumpărat un puzzle şi a luat-o de la cap. De data asta, i-a ieşit. Iar de atunci, nimeni nu-l mai opreşte. Nevasta nu mai are replică, iar amicii – chiar dacă-i admiră priceperea şi răbdarea – îl socotesc niţel „plecat de-acasă”, după cum spune chiar el.

 

Muncă de chinez bătrân

În 7 ani, Borza a montat sute de mii de piese de puzzle. Astăzi, are o adevărată colecţie – 50 de tablouri şi 13 globuri. Tablourile par mai simplu de asamblat. Înşiră toate piesele pe masă, pe o coală de pal, şi se apucă de „construit”. Globurile însă îi dau bătaie de cap.

„Fiind rotunde, nu poţi monta piesele decât ţinând globul în mână. E mult mai complicat. Noroc că timpul în care le faci e mai scurt. Între două şi 14 zile – în funcţie de numărul pieselor”, explică inginerul.

Cele mai multe dintre tablouri sunt lucrate iarna.

„Ziua merg la serviciu, iar seara fac puzzle-uri. Uneori, mă apucă miezul nopţii potrivind piesele”, povesteşte bărbatul.

Când începe un joc nou, ocupă o cameră întreagă. Cel mai mult îi iau puzzle-urile de 5.000 de piese. Cam nouă luni de trudă.

„E muncă de chinez bătrân. Am făcut câteva de-astea de când m-a prins patima. Până termin o imagine, nici nu pot aspira în cameră. Mă tem să nu pierd vreo piesă. Sunt foarte mici şi le poţi rătăci uşor”, explică omul.

Ramele te usucă!”

De când a descoperit puzzle-ul, Borza nu s-a prea oprit din „construit”. Termină un joc şi îşi cumpără altul. Mai ales că acum le găseşte şi la noi. Doar dacă vrea un anume model, îl comandă în Germania. Preţurile sunt cam aceleaşi acolo, şi aici – între 10 şi 250 de euro, în funcţie de numărul pieselor.

Cel mai mult însă costă înrămarea imaginilor, spune hunedoreanul.

„Când termin 10-20 de tabouri, le duc la înrămat. Dar ramele te usucă! Îmi amintesc că prima dată m-au costat 15.000 de lei. Vânzătoarea s-a uitat la mine chiorâş. Nu-i prea venea să creadă că sunt dispus să-i dau atâta bănet. Dar ce nu face omul pentru o pasiune!”, mai spune Borza.

Cum faci un puzzle de 5.000 de piese

Un puzzle poate fi asamblat în câteva zile ori în câteva luni, în funcţie de mărimea lui, dar şi de timpul pe care-l petreci lucrând, explică deveanul, care a realizat până acum jocuri între 500 şi 5.000 de piese.

„Eu încep întotdeauna cu conturul imaginii. În orice cutie de puzzle sunt piese de 5 feluri, iar cele cu care construieşti marginea sunt cel mai uşor de depistat, pentru că au o latură dreaptă. După ce ai terminat conturul, cauţi piesele care compun suprafeţele mari ale imaginii. De exemplu, cerul, pământul sau apa. Urmează piesele care au culori stridente – pe care le identifici imediat în imaginea de pe cutia jocului, iar la final, construieşti clădirile sau copacii”, detaliază Borza.

Preţuri între 150 şi 2.000 de lei

Puzzle-urile montate de inginerul devean sunt postate pe site-ul www.puzzleworld.ro. Tot acolo sunt afişate dimensiunile tablourilor, şi preţurile cu care lucrările sunt scoase la vânzare – între 150 şi 2.000 de lei, în funcţie de mărime.

Hunedoreanul mai povesteşte că a încercat să asambleze şi un puzzle de 9.000 de piese. Dar a renunţat, după ce a aflat că un tablou cu asemenea dimensiuni este imposibil de înrămat în România.

Înainte de a descoperi jocul care atrage lumea de peste două secole, Emilian Borza povesteşte că a colecţionat tot soiul de obiecte – de la ambalaje de gumă de mestecat şi timbre, până la cutii de bere. Din ultimele, de pildă, a reuşit să adune aproape 6.000 de piese – până când, mutându-se dintr-o casă în alta, şi-a pierdut colecţia. La altele îşi aminteşte că a fost nevoit să renunţe după ce spaţiul locuinţei n-a mai fost suficient de generos.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

15.453 de centimetri pătraţi are cel mai mare puzzle montat de Emilian Borza – „Imagini din Roma modernă”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ISTORIC. Joc de două secole

Primele jocuri de puzzle au apărut în Anglia, prin anii 1760, odată cu primii cartografi care şi-au transpus hărţile pe lemn şi au tăiat apoi materialul în piese mici. Intenţia lor a fost să ajute copiii să înveţe mai uşor Geografia, potrivind piesele până când alcătuiau harta lumii.

Materialul educativ a avut un succes neaşteptat şi a fost folosit în şcoli până în secolul XIX, când lemnul a fost înlocuit cu un placaj, iar mai târziu, cu carton. Jocurile de puzzle în forma pe care o cunoaştem astăzi au apărut abia în secolul XX.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

INEDIT. Cel mai mare puzzle din lumecaseta2

O britanică de 50 de ani a reuşit să monteze cel mai mare puzzle din lume. Amanda Warrington (foto) a lucrat un an şi jumătate pentru a finaliza jocul intitulat „Viaţa. Marea Provocare”, care este compus din 24.000 de piese şi cântăreşte 12,5 kilograme.

„Au fost perioade când am stat trează până dimineaţa, la ora 3, ca să îmbin piesele. Le-am lipit cu superglue şi am expus puzzle-ul pe un perete din camera de zi. Prietenii mei sunt uimiţi şi mă consideră un pic nebună. Nu înţeleg cum am putut avea atâta răbdare”, a declarat britanica pentru „Daily Mail”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.