Ştirile BBC, manipulare în această ordine…

sandu BBC Londra, la asta vă gândiţi, nu?

Ei bine, de acestă dată BBC reprezintă iniţialele celor trei condamnaţi în dosarul schimbului de terenuri de la Ministerul Apărării Naţionale – respectiv cel cunoscut sub denumirea generică de „finanţatorul Stelei”, Becali, Gigi, fostul ministru al Apărării, Babiuc, Victor, şi fostul şef al Marelui Stat Major General, Cioflină, Dumitru, general şi el, precum statul major al cărui şef era. Mi se atrage atenţia că toată lumea e cu ochii ţintă pe Gigi Becali, vedeta mediatică incontestabilă a ultimilor ani, din toate punctele de vedere – politic, sportiv, monden, bisericesc, şi adăugaţi dvs. restul, că mai sunt. Becali era tot ce se dorea de la el – generosul de serviciu, constructor şi donator de case, şofer al lui Paulo Coehlo pe post de războinicul luminii, expert în discuţii care trebuia să se încheie cu momente conflictuale regizate, că „asta cere publicul”. Arestarea precedentă, petrecută înainte de Paşte, i-a adus valuri de simpatie – prea nu se ia aşa omul de acasă… Arestarea de acum l-a păstrat sub luminile reflectoarelor. S-a pomenit şi de ceilalţi doi, Babiuc şi Cioflină, dar arestarea lor s-a pierdut pur şi simplu în tam-tam-ul (sau pac-pac-ul, vorba lui Becali) pricinuit de condamnarea finanţatorului.

De ani de zile, armata se menţine pe primele locuri în ceea ce priveşte încrederea populaţiei, alături de Biserică, Jandarmerie, mai nou SMURD, care a şi urcat pe primul loc. S-o fi petrecut totul în urmă cu 12 ani – ceea ce nu este totuşi atât de demult, trecusem de anul 2000! – însă relevanţa comportamentului celor doi, a lui Babiuc şi a lui Cioflină – rămâne chiar mai mare decât a lui Becali. La urma urmei, nu-i prost cine cere, e prost cine dă. Becali era un om de afaceri cu ciudăţeniile sale, însă ceilalţi doi reprezentau la vârf una dintre puţinele structuri în care românii aveau şi mai au încredere. Noblesse oblige, se spune. O fi, pe la alţii. În timp ce semnau ordine prin care militari români plecau prin teatrele de operaţii (să nu ne iluzionăm, nu doar din patriotism şi spirit de sacrificiu, oamenii ăia aveau familii, erau şi soldele ceva mai mari în joc), în timp ce acceptau onoruri militare acordate de regulă celor care respectau onoarea de a fi militar, Ministrul Apărării şi şeful Marelui Stat Major General, adică primii doi oameni la comandă, se pretau la schimburi de terenuri cu… Gigi Becali. Vina lor nu este doar una strict materială, ci şi una simbolică. Nu este vorba despre plutonierul Georgică, traficantul de ciorapi al plutonului, ci de primii doi oameni ai structurilor militare ale unui stat care la acea oră tocmai era primit în NATO. Asta e vina lor. Şi nu am încetat să ne mirăm de ce suntem priviţi cu neîncredere, de ce persoanele presupuse a fi garante ale seriozităţii de tip cazon nu sunt privite precum odinioară acei comandanţi de oşti care împărţeau cu soldaţii lor totul, gloria sau moartea. Acum, nu era împărţit nici măcar terenul pentru viitorul „dezvoltator imobiliar”, o meschină afacere pentru cei puşi să vegheze la ceea ce pompos şi sforăitor se numeşte oficial „securitatea ţării”.

Presa, în schimb, s-a dus tot pe căile ştiute, complăcându-se în fanfaronada becaliană, ba plângându-i de milă finanţatorului, ba bucurându-se că intră la zdup. Am navigat mai bine de o oră pe Internet, căutând vreo analiză a aspectelor de profunzime ale cazului, pentru că este vorba despre un caz serios. Cum era cântecul ăla care se cântă pe la manifestări menite a stimula spiritul combativ al neamului – nu vom ceda o palmă de pământ/chiar de vom intra-n mormânt…? Hilar, nu? Câte hectare au cedat ministrul şi şeful statului major?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României