Societate prinsă cu 26 de angajaţi „la negru”

[box type=”info” style=”rounded”]Pentru compensarea deficitului de personal, angajatorii utilizau munca zilierilor, deşi activităţile din magazin nu permiteau folosirea acestei forme de raport de muncă[/box]

O nouă societate comercială care are ca domeniu de activitate comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate a fost depistată de inspectorii de muncă că folosea mai multe persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare. Este vorba despre o societate cu sediul în Bucureşti, care are deschisă o reţea de magazine la nivel naţional în care vinde produse de îmbrăcăminte.

[wzslider autoplay=”true”]

Verificaţi la “bani mărunţi” de către inspectorii ITM

Inspectorii de muncă au cerut pentru control Registrul de zilieri, Registrul general de evidenţă a salariaţilor, pontajele şi evidenţele de plată a salariilor, având în vedere că în cadrul societăţii lucrează 551 persoane. Coroborând programul de funcţionare al magazinelor cu numărul persoanelor încadrate în fiecare magazin s-a descoperit faptul că personalul era insuficient, raportat la programul de lucru. Pentru compensarea deficitului de personal, societatea utiliza munca zilierilor deşi activităţile din magazin nu permit folosirea acestei forme de raport de muncă. Ulterior o parte din zilieri erau încadrate cu contract individual de muncă, lucru ce dovedeşte de fapt încercarea de eludare a plăţii contribuţiilor către stat. Din documentele prezentate la control a reieşit faptul că angajatorul a folosit în perioada decembrie 2011-martie 2013, un număr de 26 persoane pe post de zilieri, contrar Codului muncii, iar bugetul de stat a fost prejudiciat de la plata contribuţiilor aferente salariilor.

Plângere penală şi contracte de muncă, retroactiv

Împotriva angajatorului, inspectorii de muncă au făcut o plângere penală şi s-a dispus ca măsură complementară încheierea retroactivă a contractelor individuale de muncă pentru toate cele 26 de persoane pentru perioada cât au lucrat ca zilieri. Societatea va fi reverificată pentru îndeplinirea măsurilor dispuse, iar în cazul nerespectării termenului şi modalităţilor de remediere a deficienţelor, angajatorul riscă o sancţiune între 5.000 şi 10.000 lei.

CIFRĂ

15

luni firma a folosit angajaţi fără forme legale de muncă, pe post de zilieri

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)