Societate prinsă cu 26 de angajaţi „la negru”

[box type=”info” style=”rounded”]Pentru compensarea deficitului de personal, angajatorii utilizau munca zilierilor, deşi activităţile din magazin nu permiteau folosirea acestei forme de raport de muncă[/box]

O nouă societate comercială care are ca domeniu de activitate comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate a fost depistată de inspectorii de muncă că folosea mai multe persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare. Este vorba despre o societate cu sediul în Bucureşti, care are deschisă o reţea de magazine la nivel naţional în care vinde produse de îmbrăcăminte.

[wzslider autoplay=”true”]

Verificaţi la “bani mărunţi” de către inspectorii ITM

Inspectorii de muncă au cerut pentru control Registrul de zilieri, Registrul general de evidenţă a salariaţilor, pontajele şi evidenţele de plată a salariilor, având în vedere că în cadrul societăţii lucrează 551 persoane. Coroborând programul de funcţionare al magazinelor cu numărul persoanelor încadrate în fiecare magazin s-a descoperit faptul că personalul era insuficient, raportat la programul de lucru. Pentru compensarea deficitului de personal, societatea utiliza munca zilierilor deşi activităţile din magazin nu permit folosirea acestei forme de raport de muncă. Ulterior o parte din zilieri erau încadrate cu contract individual de muncă, lucru ce dovedeşte de fapt încercarea de eludare a plăţii contribuţiilor către stat. Din documentele prezentate la control a reieşit faptul că angajatorul a folosit în perioada decembrie 2011-martie 2013, un număr de 26 persoane pe post de zilieri, contrar Codului muncii, iar bugetul de stat a fost prejudiciat de la plata contribuţiilor aferente salariilor.

Plângere penală şi contracte de muncă, retroactiv

Împotriva angajatorului, inspectorii de muncă au făcut o plângere penală şi s-a dispus ca măsură complementară încheierea retroactivă a contractelor individuale de muncă pentru toate cele 26 de persoane pentru perioada cât au lucrat ca zilieri. Societatea va fi reverificată pentru îndeplinirea măsurilor dispuse, iar în cazul nerespectării termenului şi modalităţilor de remediere a deficienţelor, angajatorul riscă o sancţiune între 5.000 şi 10.000 lei.

CIFRĂ

15

luni firma a folosit angajaţi fără forme legale de muncă, pe post de zilieri

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic