Săptămâna Europeană a Sportului

“Săptămâna Europeană a Sportului” se desfăşoară în perioada 23 – 30 septembrie 2017 şi este co-finanţată prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Programul se desfăşoară  în colaborare cu Federaţia Română Sportul pentru Toţi (FRSPT), care este organism naţional de coordonare.

 

“Bifăm” programe UE şi bani “învârtiţi” pentru a face sport

 

Scopul “Săptămânii Europene a Sportului” este promovarea sportului şi activităţii fizice în toată Europa şi se adresează tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă, mediu social sau nivel de pregătire fizică. Săptămâna va inspira cetăţenii să fie #BeActive într-un mod constant şi va crea oportunităţi în viaţa de zi cu zi pentru creşterea activităţii fizice, va inspira evenimente creative şi atractive.

Pentru al treilea an consecutiv, Comisia Europeană organizează şi finanţează acest proiect foarte amplu în care sunt implicate toate ţările din Uniunea Europeană. În ce priveşte România, ca şi anul trecut, coordonator naţional este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, în strânsă şi continuă acţiune comună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cofinanţator al proiectului.

Săptămâna Europeană a Sportului în judeţul Hunedoara ar trebui să însemne porţile deschise la toată infrastructura sportivă judeţeană, atât pentru copiii, cât şi pentru adulţi. Activităţi precum stafete, parcursuri aplicative şi dans, biciclete şi role, tenis de masă, arte marţiale, cros, handbal, fotbal, baschet, volei, gimnastică aerobică și karting. să fie desfăşurate şi la noi pe centre şi număr de participanţi, precum se întâmplă în alte judeţe.

 

Vorbărie  multă şi mai puţină mişcare la noi în judeţ

 

La nivelul judeţului Hunedoara au loc 11 acţiuni în decurs de o săptămână, pe proiecte aducătoare de bani şi mai puţine activităţi sportive.

Luni s-a desfăşurat la Deva Atelierul de Fotojurnalism, marţi, 26 septembrie, de la ora 18.00 toţi iubitorii de alergare şi mişcare au fost invitaţi să participe pe stadionul „Cetate” unde a avut loc alergarea de anduranţă, „Jogging Fest” alergare pentru sănătate. Premii pentru participanţii,  tricouri, diplome de participare şi alte premii surpriză, tombolă cu premii etc. Tot marţi la Hunedoara pe Stadionul Tineretului de la ora 17.30 a fost Zumba In&Aut. Ziua de miercuri va avea ca desfăşurare de la ora 10.00 #Beactive Simeria „Mişcare altfel pentru ciclul primar”, la Colegiul Tehnic „Alexandru Borza” din Geoagiu ora 14.00 „Sănătate şi nutriţie pentru elevi/profesori/părinţi” iar la Haţeg ora 18.00 „Zumba” în parc. Joi şi vineri la Şcoala din Mărtineşti 2 acţiuni #Beactive, iar vineri din nou Atelierul de Fotojurnalism la Deva şi „Descoperirea Devei prin orientare”ora 16.00. Sâmbătă în încheiere „Descoperirea Hunedoarei prin orientare” ora 11.00 şi o demonstraţie de karate denumită „Karate Mannequin Challenge”, ţinută de sportivii de la CS Heian Deva, antrenaţi de Marius Biji, la Palatul Copiilor din Deva. Tot în cadrul SES 2017 va avea loc un turneu de tenis de câmp pentru cadre medicale, la Deva, denumit Open Med Tenis Tour.

La noi “căruţa este pusă înaintea cailor”. Bifăm prin proiecte activităţi sportive şi ne acoperinde hârtii pentru a deconta mai târziu banii din acele proiecte.

 

EXTRA 1

“Nu am primit decât tricouri, afişe şi pliante de la Federaţia Română Sportul pentru Toţi, ne descurcăm cu resursele pe care le avem noi şi prietenii. În mod normal proiectul acesta “Săptămâna Europeană a Sportului este cofinanţat prin programul Erasmus + dar încă nu s-au direcţionat banii către asociaţile judeţene. Deobicei la aceste programe ei trimit banii după ce au văzut că s-au realizat programele. Noi lucrăm mult cu voluntari. Fiecare activitate care o facem în teritoriu o răsplătim cu diplome de la Federaţia Română Sportul pentru Toţi” a spus profesorul Adriana Bârcean, cea care este membru în biroul federal al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, şi totodată, unul din organizatorii acestor acţiuni.

 

EXTRA 2

„Sponsorizarea este finanţată de către Comisia Europeană iar în România de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Nu este o sumă alocată, sunt diverse evenimente, probabil câteva mii de lei. Puţin, la nivelul bugetului nostru, dacă la nivelul întregului an pe toate activităţile sportive este de 60.000 de lei. Cum şi bugetul este mic şi alocările pentru această acţiune sunt mici. Fiecare instituţie participantă îşi aduce o contribuţie nu neapărat financiară deoarece noi Asociaţia Sportul pentru Toţi am mai găsit şi finanţare şi sponsori care intră direct la noi iar Inspectoratul şcolar ajută cu copii, cu cadrele didactice, cu infrastructura. Important la acţiune este să fie cât mai multe localităţi implicate” a precizat Szell Lorincz directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie