Români (spanioli, belgieni, olandezi şi elveţieni) prin Italia

             sanduDoamnelor, domnilor, îmi reiau textele la rubrică, după o relativ scurtă pauză, de care am profitat pentru a da o fugă până în Italia. Low-cost aş putea spune, că nu-mi place nici la all-inclusive, nici la alte hoteluri cu prea multe stele, că sunt aşa, depersonalizate. Îmi place să cunosc oamenii la ei acasă, aşa că petrec ore căutând pe internet oferte rezonabile de pensiuni, departe de marile oraşe, dar totuşi bine plasate în raport cu acestea.

            Am, evident, şi emoţiile aferente. Nu sunt genul ţâfnos şi prosteşte-mândru că sunt român, chiar dacă nu consider, dar absolut deloc, că le-am fi cumva inferiori. Alegând Italia, mă gândeam cum se vor uita la noi. Coincidenţă sau nu, la doar o oră după ce am făcut rezervările, primele două „gazde” s-au răzgândit brusc şi au zis că ba nu, nu mai au camerele disponibile. Alesesem Toscana – un fel de Transilvanie, ca relief, dar acolo au câte o Sighişoară în fiecare vârf de deal. A treia oară am avut noroc – rezervarea ne-a fost garantată şi răs-garantată de site-ul britanic la care am apelat. Francesca, proprietara apartamentului în care am închiriat o cameră, ne-a bombardat însă cu întrebări – de ce venim? Cumva la rude? Câţi ani are fiica mea? E nevoie de pregătiri speciale, dacă e cumva fetiţă mică? I-am spus că venim ca turişti, nu avem rude în Italia, „fetiţa” are 23 de ani, deci nu e nevoie de nici un fel de pregătire specială. În final s-a dovedit o gazdă perfectă – discretă, amabilă şi cu încredere în noi 100%: ne-a lăsat apartamentul aproape în totalitate, ca să nu ne incomodeze cu prezenţa, spunându-ne că a avut deplină încredere în noi. Recunosc că mi-a făcut plăcere – detest să fim trataţi cu condescendenţă, după modelul „ştiţi, dvs. sunteţi în regulă, dar aici, la noi, românii nu prea se bucură de…”.

            Cu acest gen de expresie în cap, am pornit pe străzile Florenţei, Sienei sau Pisei, curioşi să vedem cam ce impresie fac nişte turişti români mai puţin înclinaţi spre shopping, cât mai ales spre arhitectură gotică şi renascentistă şi foarte atenţi la festivalurile în aer liber, mai ales cele de jazz şi operă. Scuzată să-mi fie nota elitistă…

            Constatările au fost interesante. Nu ne-a avut nimeni treaba, cu o singură (şi poate absolut întâmplătoare excepţie, minoră şi repede corectată), italienii nu ne-au discriminat în nici un fel, dacă prin discriminare s-ar putea înţelege atitudini refractare, priviri interpretabile sau remarci maliţioase. Ba pe alocuri amabilitatea a fost dublată de zâmbet, scurte conversaţii plăcute, glume. Nu am evitat să vorbim româneşte, dar nici nu am făcut-o cu ostentaţie. Intrarea gratuită la Galeriile Ufizzi a funcţionat perfect şi după ce am arătat legitimaţia mea de jurnalist român. Gazda noastră, Francesca, a dorit să ştie foarte multe lucruri despre România. Pe de altă parte, nu ştiu câţi italieni şi-au dat seama că suntem români, însă s-au făcut şi confuzii. Am fost luaţi drept spanioli, belgieni, olandezi sau elveţieni. Recunosc că am fost cumva flataţi – în fond, era o dovadă că puteam fi orice.

            Români am întâlnit puţini – probabil plecaseră spre casă, fiind sfârşit de iulie. Am văzut şi dintre cei cu mutre care te bagă în sperieţi şi te fac să te gândeşti la imaginea ţărişoarei, cât şi tineri aflaţi la muncă. În Siena, ospătăriţa româncă, moldoveancă de origine, ne-a întrebat dacă suntem români, după ce ne-a auzit vorbind. Nu am depănat amintiri despre casă şi nici nu am purtat discuţii patetice. Ne-a servit corect şi profesional, exact cum îi servea şi pe alţii, vorbindu-le fluent în italiană sau engleză.

            Acest text nu are în nici un fel veleităţi de analiză comportamentală. Este, după cum bine vă daţi seama, o simplă şi limitată impresie de vacanţă.

Comentarii FB

comentarii
4 Răspunsuri la “Români (spanioli, belgieni, olandezi şi elveţieni) prin Italia

 1. gica pro

  Acum sa nu NE aruncam cu verdicte …mai bine NE radem putin…daca nu-i 4×4, atunci unde-i chichirezu sa mai ajungi mare derector? …adj. …sau poate-o tineti numai in garaj …ca lumea-i carcotasa …ca n-ati fi singurul …compania-i selecta …

  Răspuns
  1. Alex

   Domnule contra/pro, repet – nu va aruncati. Va lipsesc datele, aparentele sunt muuuuuult mai inselatoare decat credeti. Nu ma intereseaza directoratul pentru 4×4. Iar directorii in cultura nu sunt nici macar mari derectori. Carcotasii sunt multi, e adevarat, dar de data asta sunt doar rau-intentionati. Si cu asta, basta – sa auzim de bine si mai ales sa ne uitam cu atentie.

   Răspuns
  1. Alex

   Aparentele inseala uneori, stimabile. Dar cum nu avem rabdare si ne aruncam cu verdicte… eu va sfatuiesc totusi sa asteptati. Nu mult. Si daca NU ma veti vedea intr-un 4×4, veti avea puterea sa spuneti ca v-ati inselat? Pariu ca nu… sa auzim numai de bine, gica pro sau contra

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit