Popor tâmpit de televizor

96

             sanduVineri. Femeia, cu destul de multă şcoală la activ, se îndreaptă spre mine. „Doamne, ce pot face ăştia cu Cioabă…” se plânse ea. „De ce vă uitaţi?” o întreb, oferindu-i implicit soluţia. „Păi dacă toţi vorbesc…” bătu ea în retragere fâstâcită. Nu am continuat discuţia. Nu mă interesa nici Cioabă şi nici cei care stăteau încremeniţi să vadă ce şi cum – cu Cioabă sau cu Sergiu Nicolaescu, altă mostră de prostie televizuală românească dusă în extrem. Biata mamă a fetelor Gabor a fost picătura care a umplut paharul unei săptămâni penibile şi stupide din punct de vedere al prestaţiei presei româneşti – sau cel puţin a unei bune părţi a ei.

            Am citit apoi textul jurnalistului Ştefan Ciocan, în care se face trimitere, parţial, spre aceste teme debusolante tratate de o presă din ce în ce mai debusolată ea însăşi de scăderea tirajelor, a audienţelor şi a fragilei pieţe de publicitate. Colegul meu de pagină Nicolae Stanciu, scârbit, semnalează acelaşi grav şi general derapaj profesional. Comentatori avizaţi de pe reţelele de socializare se grăbesc să-i aprobe – da, atmosfera presei româneşti a devenit, cu foarte mici excepţii, irespirabilă.

            Plecat de pe TVR din varii motive, am revenit la jurnalul postului public, care mi se pare acum cel mai echilibrat, cu păstrarea regulilor de redactare ale unui reportaj filmat şi cu abordări rezonabile. Mă mai uit la emisiunea lui Moise Guran, tot pe postul public, şi cam atât. De luni bune de zile am renunţat la talk-show-urile interminabile şi la buletinele de ştiri ale aşa-ziselor „televiziuni de ştiri”, pline de breaking-news-uri aiuritoare, cu maniere de redactare destinate parcă persoanelor cu retard mintal.

            Tâmpirea a început-o demult de tot PRO TV, cu ale sale Ştiri de la ora 5, pline de sânge, violuri şi topoare în căpăţâni de nefericiţi selectaţi democratic din toate colţurile ţării şi mai apoi de prin locurile unde ajungeau românii porniţi spre căpătuire prin lumea largă. Rafinamentul maxim a fost atins de OTV-ul lui Dan Diaconescu, cu magdatoleaciumac şi serialul macabru Elodia, dar asta nu înseamnă că parada programelor cretinizante se poate rezuma la genul emisiuni şi ştiri horror. O, nicidecum. Puzderia de aşa-zise reality-show-uri în care diverse cupluri se îmbârligă şi se dezbârligă abracadabrant, sub privirile mamelor, bunicilor, nurorilor sau ale vreunui guru al modei desăvârşesc cu generozitate peisajul televizual românesc, devenit, de la un anumit nivel de educaţie în sus, irespirabil.

            Dar să nu ne iluzionăm. Acel nivel de educaţie coboară cu repeziciune, umplând golul lăsat de din ce în ce mai puţinii telespectatori cu ceva şcoală, sătui să asiste neputincioşi la prostirea în masă a bravului şi viteazului popor român, popor de bunăseamă ales, dacă nu de vreo divinitate acceptată, atunci măcar de zicerile de tip Pavel Coruţ şi a altor corifei care propovăduiesc cum că vom fi iară ce-am fost şi mai mult decât atât

            Un recent studiu publicat de revista Capital arată că se face din ce în ce mai mult simţită calitatea proastă a pregătirii profesionale a populaţiei tinere, ca efect al degradării continue a sistemului educaţional. România performează nu prin aplicarea unor reguli ferme, ci prin excepţie – unii chiar cred că învâţând şi fiind serioşi pot avea succes în viaţă pe teritoriul României. Numai că se conving repede de contrariu şi o părăsesc…

            Intoxicată în masă cu doze letale de prostie televizată, populaţia rămasă pierde pe zi ce trece tot mai multe şanse să performeze normal în comparaţie cu celelalte ţări ale UE.

            Noi avem acel proverb: când doi spun că eşti beat, du-te şi te culcă. Când aproape toate ţările de la vest de noi refuză cu încăpăţânare să aibă de-a face cu români şi bulgari, chiar nu ne gândim că dincolo de limitările lor, s-ar putea să aibă şi ceva dreptate…?

Comentarii FB

comentarii
5 thoughts on “Popor tâmpit de televizor

 1. dan

  Dreptate in tot ce spuneti,dar nimic nou(fara suparare):autoritatea profesorilor tinde spre zero inca din gimnaziu,iar la bac putem gasi usor elevi ce abia pot citi.
  In alta ordine de idei,as vrea sa va propun o tema,serioasa cred eu:un doctor din Deva tine de citeva luni bune de unul singur o sectie intreaga(proaspat renovata ,curata si moderna),si nu una usoara.
  Sa-i dea Dumnezeu sanatate.
  Da nu mi se pare normal.Internari plus policlinica,doar el.Bolnavii,asteapta in medie 3 ore ,nu pentru ca se plictisesc acasa,depind efectiv de acest doctor.Pare ca nimeni nu-i deranjat de situatie,nici o schimbare de aproape jumatate de an.
  Iata si rugamintea mea:acum ca incepe stagiunea de toamna,vin alesii din concediu, poate la teatru sau la opera sa va intalniti ,sa puneti o vorba buna.
  Nu pot sa cred ca un oras ca Deva nu poate atrage un medic.Prin diverse facilitati(casa,transport-din donatii daca-i nevoie!) trebuie facut ceva.
  Zeci de oameni va vor multumi zilnic!

  Reply
 2. cititor

  Cred ca subiectul in cauza este real, dar sa ne aducem aminte de un clasic in viata care spunea „scoala romaneasca scoate tampiti”. Daca ne uitam in rezultatele testelor PISA (de ex.)si in alte studii si analize ale Comisiei Europene si nu numai, cred ca acel clasic nu era prea departe de adevar. In rezultatele testelor PISA din 2009 tinerii nostri de 15 ani au obtinut un merituos ultim loc in EU si la matematica si la stiinta. Alte studii ne arata ca 53 % din absolventii de gimnaziu sunt analfabeti functionali(adica citesc dar nu inteleg ceea ce citesc). Si in acest caz suntem de departe pe primul loc in EU. Aceastia sunt viitorii liceeni. Si ne mai intrebam de ce cad bacul 50 % din absolventii de liceu? Nu-i condamn pe acesti copii, care nu sunt altceva decat „beneficiarii” unei societati creata de noi adultii. O societate stramba, a non valorilor, care le arata tinerilor la tot pasul ca nu scoala si educatia le va aduce succesul in viata, ci furtul, minciuna si escrocheriile.
  Ce vreau sa spun este ca nu numai televizorul tampeste poporul ci mai sunt si alti factori, pe care eu ii consider mai importanti.
  De fapt daca oamenii ar avea un nivel rezonabil de educatie, televizorul nu i-ar mai tampi atat de usor, iar realizatorii de programe TV si-ar reevalua oferta.
  Ma intreb de ce nu fac cei in masura (policieni, guvernanti) absolut nimic pentru corectarea acestei situatii, pentru cresterea nivelului de educatie al acestui popor. Dezvoltarea tarii nu va veni fara educatie, asta e o certitudine. Dar poate ca ma intreb retoric pentru ca un popor cu un nivel scazut de educatie este visul oricarei clase politice: usor de manipulat, usor de cumparat, memorie scurta, fara valori, usor de impresionat, usor de intimidat, etc.
  Asadar tampirea poporului se face pe multe cai si se face sistematic cu toate uneltele, pe toate caile si deloc intamplator.
  Subiectul fara indoiala este unul vast si evident nu poate fi elucidat intr-un scurt comentariu.
  Acesta este insa punctul meu de vedere expus in cateva cuvinte.

  Reply
  1. Alexandru Gruian

   Extrem de pertinent, de altfel. De ce nu fac nimic? Din lipsa de responsabilitate. Un popor educat nu mai este un popor manipulabil.

   Reply
 3. Alex Gruian

  Stimate gica, da, remote control-ul poate fi utilizat in momentul in care realizezi nocivitatea. Siti fff bine ca uzati de un usor, dar usor de tot, sofism. Imbecilizat si dependent, privitorul nu mai foloseste device-ul. Si da, daca tot aveti un dinte contra A1, va dau dreptate – Simona Gherghe face acelasi lucru reprobabil, iar aluzia cu sufletelul este ieftina. Sunteti deci situabil dvs. insiva, dar va salveaza tonul si educatia – motiv pentru care si raspund. In alta ordine de idei, stiti f. bine ca subiectul este mai complex, nerezolvabil doar in jumatate de pagina si un comentariu, fie el si cinic. Din pacate – ca sa uzez de acelasi procedeu – pe vremea inocentei Simonei Gherghe, Robert Turcescu chiar promoitea…

  Reply
 4. gica contra

  Da, da! Ce naspa televiziunile astea, in frunte cu Pro-ul.
  Romanasii, saracii, ce sa faca? Ei, care inainte nu citeau decat Kant si Hegel, ascultau Bach si Verdi s-au adaptat si au trecut pe manele, telenovele si stiri macabre. Publicul oare n-are nici o vina?
  Bai, fratilor, cand macelaria e plina voi va plangeti ca, pe langa muschiulet si cotlet, se mai gasesc si oase garf si slana? Dar, poate era mai bine cand nu se vindeau decat …carlige? Ce vremuri, ce vremuri …si ce cult era poporul atunci! Numai stiri pozitive …tone la hectar …inaugurari de fabrici … blocuri cenusii …
  De device-ul numit remote control auzirati?
  Dar despre Antena 1, care crede ca poate ajunge no. 1 aplicand metoda copy-paste, nimic, nimic? Sau e prea apropiat de sufletel? Pacat, eu zic ca ar trebui apreciat. Si-a depasit, prin Simona Gherghe, maestrul. Dar tot no. 2!
  Inca odata: EXISTA TELECOMANDA! si aici se incheie orice discutie reala. Aia care trebuie sa traiasca vanzand ceva, orice, consumatorilor, fiti siguri ca stiu foarte bine ce, cand si cum trebuie sa vanda pentru un profit maxim. Sau vrem economie de piata fara chestia asta?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.