Penalii Romsilva se înalbesc prin AGERPRES după o anchetă din ZIARUL Hunedoreanului

Conducerea Romsilva a difuzat prin intermediul AGERPRES un comunicat – drept la replică la dezvăluirile făcute de ZIARUL Hunedoreanului în legătură cu o afacere dubioasă derulată cu fonduri europene prin care s-au făcut învârteli de peste 1,5 milioane de euro. Comunicatul intitulat (cu tentă de miştocăreală) „Adevărul despre „ÎNGERUL” Lucian Stratulat” vrea să scoată în evidenţă faptul că fostul director al Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Ciclovina, este un om de nimic, dar nu lămureşte în nici un fel subiectul articolului, şi anume cum a fost aprobat la finanţare un proiect de revizuire a unui plan de management inexistent. Mai mult, cei care îl acuză pe Stratulat de „management defectuos” sunt lefegii penali, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu în formă continuată

Urmare a articolului „ÎNVÂRTELI DE 1,5 MILIOANE DE EURO. Nicolae Timiș, pus de PSD să vegheze o afacere dubioasă cu fonduri europene”, publicat de ZIARUL Hunedoreanului, conducerea Romsilva – o instituţie a statului – a încercat să-şi spele imaginea printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul AGERPRES – altă instituţie a statului – , o replică scrisă în termeni peiorativi care îşi propune să-l desfiinţeze pe directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, dar ocoleşte fondul problemei, învârteala de 1,5 milioane de euro. Comunicatul – drept la replică, în esenţa sa – nu a fost transmis redacţiei noastre şi nici nu a apărut pe site-ul oficial al Romsilva, ceea ce ne dă dreptul să presupunem că AGERPRES l-a publicat în regim publicitar sau (mai rău) în virtutea unor relaţii de cumetrie, mici servicii între lefegii statului.

Revizuirea nimicului

Directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Lucian Stratulat, a fost mazilit luna trecută, după ce a refuzat să îşi pună semnătura pe o învârteală de 1,5 milioane de euro. Scandalul a fost provocat de Asociaţia Ecologistă „Cindrelul” din Sibiu, care derulează un proiect aberant în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, finanţat cu 6.887.050 lei din fonduri europene pentru revizuirea planului de management al Parcului, deşi planul nu exista la data la care ei au obţinut finanţarea.

Proiect de numărat frunze la câini

Iniţial, la depunerea cererii de finanţare din vara anului 2012, proiectul arăta cu totul altfel. Era vorba de un parteneriat între administraţia Parcului şi Cindrelul prin care se urmărea cartarea şi inventarierea tuturor vietăţilor din aria protejată, construirea unui centru de vizitare şi achiziţionarea de maşini pentru rangerii care aveau în dotare doar o „Dacia papuc”. Pe parcurs, ecologiştii de la „Cindrelul” Sibiu au eliminat administraţia Parcului şi toate investiţiile pentru dotări din proiect, păstrând doar „poezia” cu cartarea vieţuitoarelor. În prima fază, Asociaţia Ecologică a depus proiectul la autoritatea de Mediu din Timişoara care a refuzat să-l avizeze pe motiv că lipsea obiectul revizuirii. În 22 februarie 2013, Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Management Bucureşti, a preluat iniţiativa şi a dat undă verde proiectului.

Romsilva îşi renegă propriile dispoziţii

În decembrie 2013, când a început implementarea, Lucian Stratulat, director la Administraţia Parcului, a refuzat să îşi dea acordul. „Sunt încălcate două condiţii care mi-au fost impuse de Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor: 1 – Contractul de parteneriat dintre Administraţie şi ONG să conţină clauze prin care noi să participăm la elaborarea şi implementarea proiectului şi o a doua condiţie este aceea că dacă vrei să revizuieşti ceva, acel ceva trebuie să existe. Or, Planul de management nu este aprobat de Guvern”, susţinea Stratulat la vremea respectivă.

Începând cu ianuarie 2014, directorul Lucian Stratulat a fost „prelucrat”, cu binişorul la început, de conducerea Romsilva să semneze retroactiv documentele de asociere în proiect, chiar dacă nu mai erau îndeplinite condiţiile impuse de Consiliul de Administraţie al Regiei. Stratulat a refuzat. Au urmat acţiuni de control la Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Degeaba. În august 2015, Lucian Stratulat a fost schimbat, invocându-se legea mobilităţii funcţionarilor publici care permite o mutare (descurajantă) a unui director dintr-o parte în alta a ţării. Numai că lui Stratulat i s-a oferit postul de pădurar în Parcul pe care l-a condus ca director. În locul său a fost numit pesedistul Nicolae Timiş, care fusese angajat la Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina cu câteva zile înainte de a fi „uns” şef. Timiş a semnat actele şi, de curând, au apărut primele pixuri şi şepci inscripţionate cu datele unui proiect european de succes.

Manipularea prin omisiune

În replica dată de Romsilva prin intermediul AGERPRES, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor face o referire vagă şi numai parţial adevărată la proiect. „Proiectul finanţat din fonduri europene, la care se face referire în articol, implementat de Asociaţia Ecologistă „Cindrelul”, a fost depus şi aprobat, conform procedurilor legale în vigoare, având la bază angajamentele semnate şi asumate în anul 2012 de către directorul Administraţiei Parcului Natural Grădiștea Muncelului — Cioclovina, nimeni altul decât domnul Stratulat Gheorghe Lucian. Deşi domnul Stratulat Gheorghe Lucian a susţinut acest proiect în momentul depunerii cererii de finanţare, ulterior, a ignorat sistematic orice informare transmisă de unitatea de implementare a proiectului, orice dialog şi de asemenea, participarea la întâlnirile de lucru organizate pe parcursul derulării proiectului”, se arată în replica Romsilva. Şefii Regiei omit să spună că între Romsilva şi directorul Parcului a existat o intensă corespondenţă prin care erau înştiinţaţi că termenii parteneriatului au fost modificaţi unilateral de ecologişti şi că varianta nouă este nelegală. Stratulat a cerut conducerii Romsilva să-şi asume în scris derularea proiectului, însă i s-a răspuns cu repetate acţiuni de control. Conducerea Regiei nu a explicat în replica difuzată prin AGERPRES cum e cu revizuirea nimicului, cum poate fi revizuit un plan care nu există din punct de vedere legal. Tăcerea are, însă, o noimă. Din informaţiile noastre nu este singurul caz în care sunt păpaţi bani europeni prin proiecte de felul acesta, toate făcute în complicităţi dintre ONG-uri, Romsilva şi Ministerul Mediului.

„Îngerul a strigat”, tovarăşi

Cea mai mare parte a dreptului la replică publicat de Romsilva prin AGERPRES este dedicată „ÎNGERULUI” demis. „Domnul Stratulat Gheorghe Lucian a fost eliberat din funcţia de director şi trecut în funcţia de agent de teren, pe o durată determinată de 6 luni, ca măsură administrativă menită să eficientizeze activitatea Administrației Parcului Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina (APNGM-C). Această măsură vine în urma managementului defectuos prestat de domnul Stratulat Gheorghe Lucian și a constatării unor importante deficiențe în ceea ce privește desfășurarea activității APNGM-C, dintre care menționăm: nerespectarea dispozițiilor scrise ale conducerii RNP-Romsilva; refuzul sistematic de a se prezenta, la întâlnirile dispuse prin adresă scrisă de către conducerea RNP-Romsilva și de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului; refuzul de a se prezenta la evaluarea anuală a performanțelor profesionale și manageriale; neasigurarea funcționării legale a Consiliului științific al parcului; neasigurarea funcționării Comitetului Director al APNGM-C; instaurarea unei atmosfere de lucru tensionate, neprincipiale și necorespunzătoare în cadrul colectivului administrației parcului (dovadă fiind sesizările nenumărate, ale salariaților unității); o serie de alte fapte, care probează deficiențele pe linie managerială și administrativă ale domnului Stratulat Gheorghe Lucian ce au fost menționate în rapoartele de control efectuate cu ocazia verificărilor, de către reprezentanții RNP-Romsilva”, scriu şefii Romsilva, în comunicatul care seamănă cu o severă critică tovărăşească la excluderea cuiva din PCR.

Penalii care acuză

Culmea este că detractorii „ÎNGERULUI” Lucian Stratulat care vorbesc despre „management defectuos şi de „instaurarea unei atmosfere de lucru tensionate, neprincipiale” sunt lefegii penali trimişi în judecată pentru fapte grele de corupţie. Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, este judecat în celebrul dosar „Hrebenciuc” privind retrocedări ilegale de terenuri, dosar despre care procurorii de la DNA Braşov vorbeau de un prejudiciu creat Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” de 303.888.615 euro. De asemenea, înlocuitorul lui Stratulat, pesedistul Nicolae Timiş, este cercetat în mai multe cauze penale şi trimis în judecată, deocamdată, într-un dosar pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului