Pe contrasens. Politică în grup

editorialUn politician de pe dincolo a zis odată o vorbă mare. E deja clasică: “În politică nu există nici duşmănii eterne, nici prietenii eterne, doar interese eterne”. Într-o politică făcută cu oarecare stângăcie şi economie maximă de morală, adevărul acestei bule sare mai strident în ochi printre cusăturile făcute cu aţă albă. Aşa că nu trebuie ca susţinătorii lui Traian Băsescu să se întrebe prea tare ce l-a apucat pe acesta să-l reevalueze acum pe Crin Antonescu. Răspunsul vine uşor privind puţin în istoria post-modernă (sic!) a României.  Reevaluările sunt un mod de a face politică în România şi pe ele s-a lansat şi a alunecat traseismul politic atât de bine. Relocările politicienilor dintr-un partid în altul mulează întregul peisaj electoral, privit din afară, pe rotunjimile unui ceaun mare în care polonicul intereseului de gaşcă amestecă siglele partidelor până la confuzie. Şi încă din ce în ce mai iute, la maximă viteză, că nu mai apuci bine să pui ştampila votat pe un politician de dreapta că el, ţuşti, s-a şi mutat la stânga. Sau viceversa !

Şi dacă tot vorbim de reevaluări, preşedintele Băsescu este, de departe, un maestru al practicii. Este sirena care a cântă cel mai bine această arie seducţiei.  Dintr-o listă lungă îmi vin în minte numele lui Cosmin Guşă sau Gabriel Oprea, domni sau golani, în permutări circulare, pe agenda preşedintelui funcţie de situaţie. Ba chiar şi Victor Ponta,  bun de ministru în Guvernul Boc 1, a devenit acum maimuţă, pisic sau pucist. Reevaluarea lui Crin Antonescu vine deja din rutina prezidenţială de a combina în formule apetisante iluzia cu realitatea în speranţa obţinerii unui avantaj politic.

Vinovat însă nu e cel care aruncă nada. Ducerea de râpă a şandramalei e făcută de cei care cad în ispită ridicându-şi  poalele în cap ca să treacă peste  doctrine, principii şi tot ce ţine de un sistem politic neartizanal. Sirenele trebuie refuzate. Există evident compromisuri în politică. Cedări mici, pentru avantaje mari. La noi însă compromisul  a degenerat în cotletism curat şi nu pare să îşi schimbe curând esenţa asta păcătoasă. În loc să fim invitaţi la un duel al familiilor politice, ca pe vremuri,  de vreo două mandate ni se oferă doar o politică în grup în care vechiul slogan “Alege schimbarea!”, luat în serios în deceniul nouă,  te umflă acum de râs. Ar merge mai bine “Alege cea mai rapidă schimbare!”. De partid evident !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara