Pe contrasens. Politică în grup

editorialUn politician de pe dincolo a zis odată o vorbă mare. E deja clasică: “În politică nu există nici duşmănii eterne, nici prietenii eterne, doar interese eterne”. Într-o politică făcută cu oarecare stângăcie şi economie maximă de morală, adevărul acestei bule sare mai strident în ochi printre cusăturile făcute cu aţă albă. Aşa că nu trebuie ca susţinătorii lui Traian Băsescu să se întrebe prea tare ce l-a apucat pe acesta să-l reevalueze acum pe Crin Antonescu. Răspunsul vine uşor privind puţin în istoria post-modernă (sic!) a României.  Reevaluările sunt un mod de a face politică în România şi pe ele s-a lansat şi a alunecat traseismul politic atât de bine. Relocările politicienilor dintr-un partid în altul mulează întregul peisaj electoral, privit din afară, pe rotunjimile unui ceaun mare în care polonicul intereseului de gaşcă amestecă siglele partidelor până la confuzie. Şi încă din ce în ce mai iute, la maximă viteză, că nu mai apuci bine să pui ştampila votat pe un politician de dreapta că el, ţuşti, s-a şi mutat la stânga. Sau viceversa !

Şi dacă tot vorbim de reevaluări, preşedintele Băsescu este, de departe, un maestru al practicii. Este sirena care a cântă cel mai bine această arie seducţiei.  Dintr-o listă lungă îmi vin în minte numele lui Cosmin Guşă sau Gabriel Oprea, domni sau golani, în permutări circulare, pe agenda preşedintelui funcţie de situaţie. Ba chiar şi Victor Ponta,  bun de ministru în Guvernul Boc 1, a devenit acum maimuţă, pisic sau pucist. Reevaluarea lui Crin Antonescu vine deja din rutina prezidenţială de a combina în formule apetisante iluzia cu realitatea în speranţa obţinerii unui avantaj politic.

Vinovat însă nu e cel care aruncă nada. Ducerea de râpă a şandramalei e făcută de cei care cad în ispită ridicându-şi  poalele în cap ca să treacă peste  doctrine, principii şi tot ce ţine de un sistem politic neartizanal. Sirenele trebuie refuzate. Există evident compromisuri în politică. Cedări mici, pentru avantaje mari. La noi însă compromisul  a degenerat în cotletism curat şi nu pare să îşi schimbe curând esenţa asta păcătoasă. În loc să fim invitaţi la un duel al familiilor politice, ca pe vremuri,  de vreo două mandate ni se oferă doar o politică în grup în care vechiul slogan “Alege schimbarea!”, luat în serios în deceniul nouă,  te umflă acum de râs. Ar merge mai bine “Alege cea mai rapidă schimbare!”. De partid evident !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte         Fizioterapie și kinetoterapie sau relaxare și întreținere. Toate într-un singur loc: la cabinetul C.A.R.P. Solidaritatea Simeria         Este Deva o destinație turistică?         43 de kilometri ai Autostrăzii Lugoj – Deva deschiși până la sfârșitul lunii august         CNAIR: Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat dar nu poate fi deschis circulației         Festivalul Plăcintelor pădureneşti la Poiana Răchițelii