PE CONTRASENS. Descentralizarea ne scapă cel puţin de “mitici”

editorialEi da, lansarea la apă a proiectului legii descentralizării face valuri pe marea agitată a interesului politic. PSD-ul face festival cu ea, PNL-ul este pro, dar ceva mai rezervat, iar opoziţia băsesciană a etichetat-o rapid ca una din puţinele pomeni pe care actuala putere o mai poate face baronilor locali, în lipsa imunităţii la DNA,  ANI and Co. coroborată cu un buget public nevolnic.

Toată această zvârcolire politicianistă este la noi ca şi mareea, vine şi se retrage. Rămâne însă descentralizarea. În esenţă ce a făcut Guvernul? Şi-a luat de pe cap o sumă de răspunderi şi a pus-o în cârca judeţelor. Consiliile judeţene câştigă astfel mai multă putere, la pachet cu griji şi deficite bugetare de care Guvernul s-a lepădat.

Statura administrativă a judeţului creşte şi cuprinde de acum direcţiile agricole şi sanitare, avizele de mediu, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. Totul altoit pe un transfer patrimonial impresionant.

De ce s-a făcut descentralizarea pe structura judeţelor şi nu pe cea a primăriilor? Pentru că ar fi fost inutil în actualul stadiu de subdezvoltare a know-how-ului şi logisticii din primăriile româneşti. Ar fi fost ca şi cum Guvernul ar fi pus să sape şanţuri sute de ciungi cu lopeţi de cauciuc. Cu câteva excepţii evident.

În plus, o manevră de reformă administrativă de această amploare nu poate ieşi perfect din prima. Vor apărea perturbări pentru că transferul presupune satisfacerea unei birocraţii laborioase. Este posibil totodată ca această formă de reorganizare să fie doar o fază intermediară, iar descentralizarea să avanseze în perspectivă şi mai aproape de cetăţean, în speţă la uşa primăriei din oraşul lui.

 Deocamdată, pentru simplul petiţionar şi mediul de afaceri hunedorean, un consiliu judeţean care poate rezolva probleme şi emite înscrisurile pentru care se mergea până acum cu jalba în proţap la “mitici”, la Bucureşti,  are valenţa unui avantaj.Cel puţin oamenii vorbesc aceeaşi limbă.

Mai rămâne să vedem ce facem cu potenţialul crescut de şpagă şi foloase necuvenite de care sunt aprioric bănuiţi preşedinţii de consilii judeţene odată cu delegarea surplusului de mijloace de la Guvern. Din acest punct de vedere nu am griji deosebite atâta timp cât rapoartele SRI au început în sfârşit să producă efecte, iar DNA, ANI şi Justiţia au primit ordin să rupă muşamaua. Semn că am ajuns şi noi pe scara evoluţiei la faza de după primul milion de dolari muls. Ştiţi,  ăla despre care nu se pun întrebări. Aşa că, nu cred că este o falsă percepţie dacă spun că verbul “a fura” nu se mai conjugă fără griji în România decât la trecut.

Să nu mă contrazică nimeni cu fapte !

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “PE CONTRASENS. Descentralizarea ne scapă cel puţin de “mitici”

  1. Simerianu

    Ne scapa de mitici si dam de oltenii din Banat care sunt la fel de jegosi ca doar sunt regateni.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”