PE CONTRASENS. Descentralizarea ne scapă cel puţin de “mitici”

editorialEi da, lansarea la apă a proiectului legii descentralizării face valuri pe marea agitată a interesului politic. PSD-ul face festival cu ea, PNL-ul este pro, dar ceva mai rezervat, iar opoziţia băsesciană a etichetat-o rapid ca una din puţinele pomeni pe care actuala putere o mai poate face baronilor locali, în lipsa imunităţii la DNA,  ANI and Co. coroborată cu un buget public nevolnic.

Toată această zvârcolire politicianistă este la noi ca şi mareea, vine şi se retrage. Rămâne însă descentralizarea. În esenţă ce a făcut Guvernul? Şi-a luat de pe cap o sumă de răspunderi şi a pus-o în cârca judeţelor. Consiliile judeţene câştigă astfel mai multă putere, la pachet cu griji şi deficite bugetare de care Guvernul s-a lepădat.

Statura administrativă a judeţului creşte şi cuprinde de acum direcţiile agricole şi sanitare, avizele de mediu, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. Totul altoit pe un transfer patrimonial impresionant.

De ce s-a făcut descentralizarea pe structura judeţelor şi nu pe cea a primăriilor? Pentru că ar fi fost inutil în actualul stadiu de subdezvoltare a know-how-ului şi logisticii din primăriile româneşti. Ar fi fost ca şi cum Guvernul ar fi pus să sape şanţuri sute de ciungi cu lopeţi de cauciuc. Cu câteva excepţii evident.

În plus, o manevră de reformă administrativă de această amploare nu poate ieşi perfect din prima. Vor apărea perturbări pentru că transferul presupune satisfacerea unei birocraţii laborioase. Este posibil totodată ca această formă de reorganizare să fie doar o fază intermediară, iar descentralizarea să avanseze în perspectivă şi mai aproape de cetăţean, în speţă la uşa primăriei din oraşul lui.

 Deocamdată, pentru simplul petiţionar şi mediul de afaceri hunedorean, un consiliu judeţean care poate rezolva probleme şi emite înscrisurile pentru care se mergea până acum cu jalba în proţap la “mitici”, la Bucureşti,  are valenţa unui avantaj.Cel puţin oamenii vorbesc aceeaşi limbă.

Mai rămâne să vedem ce facem cu potenţialul crescut de şpagă şi foloase necuvenite de care sunt aprioric bănuiţi preşedinţii de consilii judeţene odată cu delegarea surplusului de mijloace de la Guvern. Din acest punct de vedere nu am griji deosebite atâta timp cât rapoartele SRI au început în sfârşit să producă efecte, iar DNA, ANI şi Justiţia au primit ordin să rupă muşamaua. Semn că am ajuns şi noi pe scara evoluţiei la faza de după primul milion de dolari muls. Ştiţi,  ăla despre care nu se pun întrebări. Aşa că, nu cred că este o falsă percepţie dacă spun că verbul “a fura” nu se mai conjugă fără griji în România decât la trecut.

Să nu mă contrazică nimeni cu fapte !

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “PE CONTRASENS. Descentralizarea ne scapă cel puţin de “mitici”

  1. Simerianu

    Ne scapa de mitici si dam de oltenii din Banat care sunt la fel de jegosi ca doar sunt regateni.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara