Normalitate: Primarul din Hărău, cu gândul la fondurile europene

Întâiul gospodar al comunei aşteaptă deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte cu finanţare comunitară nerambursabilă

 

primar harau

Amplasată în apropierea a două localităţi urbane, Deva şi Simeria, comuna Hărău are problemele specifice oricărei aşezări din zona rurală.

Cooperare

Şi în această comună, care are în componenţă localitatea de reşedinţă Hărău şi satele Banpotoc, Bârsău şi Chimindia, se pune un accent deosebit pe accesarea de fonduri europene. „Printr-o finanţare nerambursabilă, în asociere cu Consailiul Judeţean Hunedoara şi cu localităţile învecinate Certeju de Sus, Rapoltu Mare şi Şoimuş, cu care formăm o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară ce îşi are sediul la noi, în Hărău, derulăm un proiect în domeniul informaticii pentru Registrul Agricol, dar şi pentru realizarea unei comunicări intranet între diferite servicii. De asemenea, pe fonduri europene ne propunem modernizarea unui drum în satul aparţinător Chimindia”, a declarat primarul comunei Hărău, Ioan Dorin Jibetean. Mai trebuie amintit că în comună, a cărei populaţie, conform recensământului de acum doi ani, este de 2.231 de locuitori, mai mare ca în 2002, când aici trăiau 2.123 de oameni, se lucrează, în continuare, la branşările individuale la reţeaua de apă în Hărău, precum şi la eliberarea unor acte de proprietate pentru pădurile din Bârsău. De asemenea, în ultima vreme a fost finalizat un parc în Banpotoc, iar administraţia publică locală din Hărău sprijină financiar, în limita posibilităţilor oferite de lege, construirea unei noi biserici în Bârsău.

Pentru populaţie

Primarul Ioan Dorin Jibetean doreşte ca şi pe viitor comuna să mai poată atrage fonduri europene pentru diverse investiţii, dar accesarea acestora este condiţionată de mai mulţi factori. „Avem o problemă cu căminele culturale. Cele din Banpotoc, Bârsău şi Chimindia, ridicate prin anii 70, au fost îngrijite şi se prezintă într-o stare destul de bună, dar cel din centrul de comună, primul construit, este uzat fizic şi moral, fiind într-o stare avansată de degradare, necesitând o reparaţie capitalăşi modernizarea cerută de standardele actuale, costurile acestei lucrări cifrându-se la aproximativ 200.000 de euro. Nu dispunem de aceşti bani, dar sper să îi putem obţine din finanţări europene nerambursabile. Tot prin astfel de fonduri dorim să ridicăm şi un nou dispensar medical în comună, dar pentru accesarea acestora trebuie să aşteptăm momentul când se va deschide sesiunea de finanţare pentru zonele rurale. Documentaţia pentru aceste investiţii, dar şi pentru altele, inclusiv drumuri, este deja pregătităşi aşteaptă numai să fie depusă”, a mai spus primarul Hărăului, Ioan Dorin Jibetean.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi