Nesimţitul de Deva – varianta rutieră

            Acum ceva vreme, un candidat la prezidenţiale avea drept slogan electoral sintagma „România bunului simţ”. Probabil logicienii din spatele ei s-au gândit la ce ne gândim şi noi, ăştia care constatăm că nesimţirea pune încet-încet stăpânire pe tot mai multe domenii de activitate, ca să folosesc aşa, un eufemism pentru viaţa noastră de zi cu zi.

            Pe de altă parte, Cornel Nistorescu spunea în urmă cu câteva zile că una dintre dramele României contemporane este că guvernarea se face de la Bucureşti, zonă care exportă neabătut – între altele – lipsă de bun-simţ. Nu ştiu câtă lipsă de bun-simţ este exportată, cert este însă că avem şi noi, în Ardeal, nesimţiţii noştri – ca să parafrazăm o reclamă celebră.

            În fine, cred eu că genul ăsta de texte nu prea ajunge sub ochii nesimţiţilor, aşa că ne mai răcorim, alt efect nu are. Risc asumat.

            Concret, nesimţirea rutieră este una dintre cele care se adaugă nesimţirii generale, observată de mulţi, taxată de puţini – nu că le-ar fi frică, ci pentru că s-au săturat şi cred că oricum nu mai are rost să faci nimic. Nu mă mai lungesc şi vin cu exemple, fără pretenţia de a epuiza cazuistica.

            Nesimţitul rutier este cel care parchează în faţa restaurantului Casa Rustica, de exemplu, cu avariile aprinse. Dacă o face unul, se adună mai mulţi. Cei care ies din sensul giratoriu stau la coadă, în zilele aglomerate, sub privirile absente ale nesimţitului, care uneori are bunul-simţ de a se uita totuşi în altă direcţie.

            Nesimţitul rutier acţionează şi pe înserat, în special pe porţiunea scurtă de pasaj pietonal din centrul Devei. Trece de zona oricum aglomerată de maşini din apropierea barierei de la Colegiul Naţional Decebal şi face slalom printre pietoni. Dacă e vară, lasă geamul jos să se audă maneaua şi eventual ambalează motorul, ca să intoxice audienţa cu fumul gros cât obrazul lui.

            Nesimţitul rutier se cunoaşte şi după modul în care parchează. Aici se disting mai multe cazuri. Dacă marginea drumului e ocupată, urcă pe trotuar, obligând pietonii să coboare pe carosabil. Vă las dvs. plăcerea de a indica străzile pe care se petrece fenomenul. Dacă are maşina mai lungă, gen dubiţă sau SUV, va bloca fără grijă şi a doua bandă de circulaţie – cum se întâmplă de obicei pe partea dreaptă a bulevardului 1 Decembrie, de la blocul turn până la poşta veche. Eventual e politicos – urcă cu roata din faţă pe zona verde – modelul e de import, am văzut des asta în capitală. Dacă nu are unde parca, pur şi simplu aplică metoda de la punctul 1) – opreşte în bandă şi pune – uneori – avariile. Aşa crede el că e de bon-ton.

            Dacă parchează totuşi în parcări amenajate, ca cea de la Artima de exemplu, şi dacă cumva există două maşini deja parcate şi între ele două locuri goale, va parca maşina strâmb, aşa ca să anuleze unul din cele două locuri.

            În general, va opri maşina, fără să se jeneze, acolo unde îi jenează la maxim pe ceilalţi, în sensul giratoriu din faţa clădirii IPH, de exemplu, sau în spate, cât mai aproape de intersecţie. În acest caz, dacă i se face observaţie, devine agresiv. Spunea Ştefan Ciocan, într-o emisiune pe Hunedoara TV, că în Finlanda, deşi parcarea era goală, şoferul maşinii în care se afla a parcat în cel mai îndepărtat loc de intrarea în clădirea în care lucra respectivul. A întrebat de ce. Pentru că, a venit răspunsul, cel care vine mai târziu să găsească un loc mai aproape de intrare, ca să nu întârzie. Se gândeşte la noi cineva la semenul lui? O, da, românul e bun…

            Venind dinspre poşta nouă, un asemenea nesimţit rutier va ajunge la semaforul de la Lido, va veni pe banda I, încercând să-i fenteze pe cei care aşteaptă la semafor, blocaţi la rândul lor de alţi nesimţiţi, care parchează pe marginea drumului, ştiind bine că vor încurca circulaţia.

            Cu cât este mai mare şi mai scumpă maşina, cu atât gradul de nesimţire creşte. Şi nu sunt de vină nici Băsescu, nici Ponta, nici partidele politice…

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Nesimţitul de Deva – varianta rutieră

 1. Ioji Fodeș

  Nesimțitul rutier cel mai mare din Deva este, mai degrabă sunt – autoritățile locale, în frunte cu poliția locală.

  Nesimțitul rutier face sensuri unice aberante prin centru și lasă parcarea de la casina fix invers de cum e sensul, motivând că e mai ușor să intri cu spatele în parcare. Nesimțitul rutier pune semne de obligatoriu la dreapta sau sens interzis in locuri ascunse sau deloc (vezi situatia de la Mall / piata) ca sa aiba de unde să ciupească niște amenzi. Și nu e de azi, de ieri. Acum câțiva ani, nesimțitul rutier punea oprirea interzisă pe 2 locuri fix în fața băncii (fostul ING), ca să aibă de unde să-și justifice activitatea.
  Nesimțitul rutier mai pune semafoare, ca să pierzi noaptea când nu e trafic minim 10 minute degeaba prin oraș.
  Și în timp ce se întâmplă toate cele menționate de voi, nesimțiții rutieri stau în față la Farmacia 1 sau în spate la Casa de Cultură în timpul programului și își beau cafeaua liniștiți în Dusterul luat tot de noi, pentru ei, ca să ne… ce?

  Răspuns
 2. cetatean

  Urata specie nesimtitii astia. Dar cei mai nesimtiti cred eu sunt politicienii si latraii lor. Astia sunt modelele pentru toti nesimtitii.
  Apropo de nesimtiti in cauza vreau sa spun ca nu vor disparea pana cand politia (rutiera si locala, altfel spus autoritatile statului) nu-si vor face treaba. Asta e motivul pentru care “dincolo”, in lumea civilizata, numarul lor este foarte redus. Pur si simplu nu-si permit sa fie nesimtiti. La noi, da.

  Răspuns
 3. Negru

  Sigur, doar ne mai racorim spunand aceste lucruri pentru ca nesimtitii tot nesimtiti vor ramane! Pentru ca cei care trebuie sa aplice legea nu au timp… au prea multe afaceri personale in curs de derulare… primarul semaforizeaza, politia locala are treaba sa incaseze redeventele de la tiganii care vand telefoane in usa frumoasei piete devene, inspectorii din primarie sunt… neamuri… adica, tot un fel de nesimtire!

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Adolescent de 16 ani acuzat că și-a violat sora de 10 ani         Tragedie pe DN 7, în apropiere de nodul rutier de la Ilia         Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin